donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dimecres, 7 de novembre del 2012

Any de l' Envelliment Actiu : Rita Levy Montalcini

A les nostres donetes  .........
La neuròloga Rita Levy Montalcini  el dia 22 d'abril de 2012 va complir 103 anys de fructífera existència. És una dona exemplar per molts conceptes, per la seva entrega absoluta a la medicina,  la seva vocació de servei a les persones mitjançant la investigació  i l'estudi, per la seva qualitat humana, per la seva alegria de viure, la seva destacada intel · ligència reconeguda amb el Premi Nobel de Medicina de l' any 1986, el seu exemple diari de treball,   la seva constància i per seguir fent aportacions a la millora de la humanitat que dura més d'un segle.
                                                            Rita Levi-Montalcini, ca. 1963
Els múltiples atributs d'aquesta singular dama li han valgut el nomenament de senadora vitalícia, en el seu natal Itàlia i atorgat el doctorat honoris causa per la Universitat de Torí, on va realitzar els seus estudis de llicenciatura, ella, a diferència d'altres, ha estat profeta a la seva terra. També és reconeguda en altres latituds, doncs l'Acadèmia de Ciències dels Estats Units l'ha inclòs entre els seus integrants, la qual cosa va ocórrer el 1968, va ser la desena dona a ser acceptada a la cúpula dels científics nord-americans. Igualment va ser distingida en aquest país amb la Medalla Nacional de Ciència, el 1987, que representa la màxima distinció a la qual pot aspirar un científic en la nació més avançada del planeta. Altres distincions acadèmiques són els doctorats honoris causa concedits per prestigiats centres acadèmics com la Universitat Complutense de Madrid, l'octubre del 2008, i la Universitat de McGill, la més important del Canadà, el febrer de 2011. Així mateix, va impulsar a l'Organització de Nacions Unides, la Carta Magna dels Deures Humans per salvar el planeta dels perills creats per la mà depredadora de l'home. Va dirigir el Centre d'Investigacions neurobiològiques, a Roma. Va crear el 1992 la Fundació que porta el seu nom, la qual ha atorgat més de 6 mil beques per a l'educació de nenes i dones en diversos països d'Àfrica.La investigació que li va valer l'atorgament del Nobel, està relacionada amb la molècula proteica anomenada factor de creixement nerviós (NGF, per les seves sigles en anglès) que va descobrir el 1951 i que juga un paper essencial en la multiplicació de les cèl · lules en el cervell. És una molècula requerida per al creixement i desenvolupament del sistema nerviós sensorial i simpàtic dels vertebrats. Les cèl · lules només comencen a reproduir-se quan reben l'ordre de fer-ho, ordre que és transmesa per les substàncies anomenades factors de creixement. Així es dóna la regeneració de les neurones que mantenen la lucidesa humana i això passa quan tenen un ús regular.
Actualment als seus més de 103 anys, Rita Levy no para d'investigar, segueix ensenyant els seus estudis sobre la molècula proteica, dóna conferències, continua ajudant a l'educació de les nenes africanes, parla i recorda amb una lucidesa sorprenent, és capaç de conversar de manera fluida en anglès, francès i italià. Diu que al seu més d'un segle de vida, acumula experiència i aprendre a deixar de banda el que no li serveix. Pensa que la dona segueix destruïda, en alguns països, perquè l'home imposa el seu poder per la força física i no per la mental, i amb la força física pot ser un carregador però no un geni. Va decidir no casar-se quan era adolescent, mai hauria obeït a un home com la seva mare ho va fer amb el seu pare. El talent no té sexe, homes i dones tenen idèntica capacitat mental, com ella mateixa ho ha demostrat. El seu secret, així ho ha expressat, és seguir pensant, ja que el cos s'arruga el cervell no, desinteressar-se d'un mateix i no pensr en la mort, perquè la mort no ens colpeja a nosaltres sinó al nostre cos i els missatges que es deixen persisteixen, aquesta és la immortalitat.

Vol morir quan no funcioni el seu cervell, quan per factors químics deixi de pensar. L'important és viure amb serenitat i pensar sempre amb l'hemisferi esquerre no amb el dret, perquè això porta a la tragèdia, a la misèria i pot suposar l'extinció de l'espècie humana. Aquesta tesi que l'hemisferi dret del cervell està menys desenvolupat que l'esquerre ho va comprovar el 2009.Tant de bo que el coneixement de la destacada trajectòria existencial de Rita Levy serveixi d'exemple als i les joves, a la nostra classe política més preocupada per atendre els seus assumptes personals, familiars i d'amistats, que a la societat a la que han de servir, ja que els recursos de la hisenda pública són un  benefici social  i a vegades s'orienten a fins particulars. És la Premi Nobel més longeu en la història, Montalcini : "Puc dir que la meva capacitat mental és major ara que quan tenia 20 anys, ja que ha estat enriquida per moltes experiències,"Levi Montalcini encara segueix l'evolució dels seus resultats en l'European Brain Research Institute, que va fundar a Roma. El seu treball ha tingut una influència significativa en la investigació que explora diverses malalties, inclòs el càncer, la malaltia de Parkinson i la malaltia d'Alzheimer.