donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, Xocolatades, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

dijous, 17 de novembre de 2011

L'androcentrisme lèxic en el llibre segon del Codi civil de Catalunya. Propostes correctores,

Un llibre de la UdL proposa mesures correctores perquè el text respecti la igualtat de gènere. Jutge, tutor, notari, facultatiu... són un exemple del gran llistat de mots genèrics masculins que contribueixen a la invisibilització de la dona en l'àmbit del Dret. Així ho posa de manifest L'androcentrisme lèxic en el llibre segon del Codi civil de Catalunya. Propostes correctores, de la professora de la Universitat de Lleida Dolors Toldrà i l'alumna Clara Castillón, que es presenta en societat aquest dimarts a la Facultat de Dret i Economia. L'obra, que acaba de publicar Edicions de la UdL, vol sensibilitzar sobre la discriminació en el llenguatge jurídic en general, tot i que se centra en una de les darreres normatives aprovades pel Parlament de Catalunya: la Llei 25/2010 relativa a la persona i la família, que està en vigor des de l'1 de gener d'enguany. L'estudi posa de manifest la presència de paraules i expressions sexistes que contradiuen la tendència actual d'eradicar aquesta utilització del llenguatge.
"El llenguatge jurídic s'ha configurat dins del sistema patriarcal. No obstant, la incorporació de la dona a la societat exigeix la reconsideració del Dret en termes d'igualtat". Les conclusions subratllen que el llibre segon del Codi Civil "vulnera la neutralitat de gènere, ja que la majoria dels articles fan ús del genèric masculí" i proposa un seguit de mesures correctores en el redactat dels mateixos.