donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

divendres, 11 de novembre del 2011

Monique Wittig: una figura imprescindible

Un dels noms rellevants del feminisme entre els anys seixanta i noranta a França i els Estats Units és Monique Wittig (1950 - 2003), novel.lista, corredactora dels primers manifestos del moviment feminista francès, fundadora d'alguns grups de feministes lesbianes com les "Feministes revolucionàries" i assagista.


En la seva joventut va col.laborar amb Simone de Beauvoir en la publicació de la seva revista i, en certa manera, part de l'afirmació que aquesta escriu en El segon sexe quan diu que "no es neix dona sinó que s'esdevé". La preocupació constant de Wittig des de la seva primera obra és la necessitat que tenen les dones de sortir de l'esquema home / dona fixat per la història i la norma heterosexual i transmès a través de la llengua.
En la seva primera novel, L'Opoponax (1964), la protagonista rebutja el que anomena el llenguatge del pare perquè veu en ell la font de tots els seus problemes.
En Les guerrilleres (1969) no utilitza mai la paraula dona que és substituïda pel pronom elles.
És als Estats Units on publica una de les seves obres més importants, més citades i on el seu pensament es planteja d'una forma més clara :The straight mind (El pensament heterosexual) (1992). Es tracta d'un conjunt d'articles on recull totes les seves idees al voltant del sexe, al llenguatge i el ser lesbiana, molts d’ells publicats en els anys vuitanta.
Per Wittig la llengua és la que marca l'heterosexualitat i està relacionada directament amb el pensament polític. Una feminista lesbiana és, abans que una altra cosa, una dissident del sistema que lluita contra aquesta dicotomia imposada en tots els nivells de la vida i el pensament. La categoria de sexe és el producte de la societat heterosexual, diu Wittig, en la qual els homes s'apropien per a ells la reproducció i la producció de les dones així com a les dones mateixes pel que és una categoria totalitària.
Davant els que afirmen que les feministes el que volen és ser homes afirma que el no voler ser dona no vol dir que es vol ser home i explica que les categories home i dona són polítiques i conseqüentment no són eternes. No hi ha dos sexes sinó tants com individus.
M. Cinta Montagut.