donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dilluns, 15 d’abril del 2013

CASTELL DEL REI : Josep Tort ens oferirà les interessants explicacions sobre el Refugi de l'últim califa de Còrdova, la seu del naixement de la Corona d'Aragó o el testimoni del jurament de fidelitat dels nobles catalans i aragonesos a l'infant Jaume (amb el temps Jaume I el Conqueridor).

Situat a la part més alta del turó de la Seu Vella,  el Castell del Rei és el seu guardià i sentinella.
La ciutat de Lleida, com altres ciutats, amaga sota el seu subsòl part de la seva història. En el cas del turó, les excavacions portades a terme els darrers anys han permès recuperar materials ceràmics, numismàtics, objectes, etc., i posar al descobert una petita però interessantíssima mostra dels diferents moments d’ocupació viscuts al turó i ocults sota la fortificació militar. 
Popularment és conegut amb el nom de la Suda, veu àrab que significa àrea urbana closa. El nom suda faria referència a la fortalesa andalusina construïda durant el segle IX al lloc avui ocupat pel castell reial, però també és el nom amb què les fonts medievals designen el barri noble que s’estenia pel turó.
Fou el palau on residia el monarca durant les seves estades a Lleida. La seva construcció respon a diferents etapes situades entre finals del segle XII i el segle XIV, motiu pel qual hi conviuen formes romàniques i gòtiques.
Fou l’edifici civil més notable de la ciutat i un important centre de decisió política. Els seus murs foren l’escenari de fets transcendentals de la història de Catalunya i de la Corona d’Aragó. A més de les diferents Corts que s’hi celebraren, alguns dels fets més destacats són el molt probable enllaç matrimonial entre Peronella d’Aragó i Ramon Berenguer IV, comte de Barcelona, l’any 1150; el reconeixement de Jaume I com a rei a les Corts de 1214, o l’empresonament del príncep Carles de Viana pel seu pare, Joan II, l’any 1460.