donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dimecres, 6 de novembre del 2013

Teresa Pla : La guerrillera del maquis va donar el premi Nadal a Alícia Giménez Bartlett

Teresa Pla Meseguer, més coneguda com la pastora, és un personatge legendari, contradictori i misteriós del maquis en la postguerra d'aquest país. El passat 6 de gener de 2011, l' escriptora valenciana  Alicia Giménez Bartlett va guanyar el  LXVII Premi Nadal de l' editorial Destino i l'ha convertit en la protagonista de la  seva novel.la "Donde nadie te encuentre" i Les peripècies d'aquesta dama de les contrades de Castelló i sud de Catalunya serveixen per a l'autora per detallar la vida quotidiana als anys 40 i 50 de les nostres terres.
L' Alt Maestrat sempre ha estat una part del nostre país oblidat on van passar moltes coses. El silenci era sempre la resposta. Quan parlaves dels maquis, la gent de Rossell, Catí, Morella, Vallibona, Coves de Vinromà, Cinctorres, La Salzadella, Castell de Cabres, i d'altres, tothom coneixia a Teresa, la Teresot, de Vallibona. És la seva història una de les moltes injustícies que se'ns va amagar durant el període fosc de la dictadura.  I ara avui, en volem fer un homenatge i donar a conèixer una novel.la inspirada en la seva vida.  I això està bé. 

L'ombra de l'atzavara: 'La Pastora', el maqui hermafrodita

Malauradament, també hem llegit que el periodista 'groc' el de l'època franquista, Enrique Rubio, va esbombar a El Caso la història de La Pastora, i malgrat vivía tranquil.lament, va ser engarjolada, dos judicis i empresonada durant 17 anys, per bandolerisme, encara que el van acusar de 17 o 20 assassinats, sense proves ..... El van alliberar l'any 1977 per una amnistía general.