donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dissabte, 12 de juliol del 2014

35 anys d’ Ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes. Recordant Natividad Yarza Planas

El dimarts 8 de juliol va tenir lloc la presentació dels resultats de l’estudi: 'Dones i homes en els governs locals catalans', elaborat des de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) per Marta Corcoy, Carolina Barber, Tomàs Ezpeleta i Xesco Montañez, amb un títol ben descriptiu, "35 anys d'ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes", es va presentar a Barcelona, a la seu del Col.legi de Periodistas de Catalunya, els resultats de l'estudi "Dones i homes en els governs locals catalans", elaborat per l'Associació de Dones Periodistas de Catalunya (ADPC), amb el suport de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona. Més alcaldes que alcaldesses en 35 anys d'ajuntaments democràtics. L'acte  es va plantejar com un reconeixement a les alcaldesses, tant les pioneres com les històriques, les més joves i les que s'han incorporat recentment. La diputada d'Educació, Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Mireia Solsona, que hi va particiar, va dir, en referència a l'estudi, que «aquest treball ens ha permès prendre consciència del que queda per fer, però  també de tot el que hem avançat les dones en aquests darrers 35 anys d'ajuntaments democràtics».
Mireia Solsona va apuntar també que els documents que aporten dades científiques són «el millor llegat per continuar treballant en el progrés de la dona en tots els sectors, la seva representació i visibilitat. I per això les administracions com la nostra col.labora en aquest estudi». I va insistir en el compromís de la Diputació de Barcelona amb el món local, reflectit en el treball «colze a colze amb els ajuntaments perquè tots els àmbits de la nostra vida, en aquest cas especialment la igualtat d'oportunitats, estiguin equilibrats i es potenciïn».
També van intervenir en aquest acte, des de la vessant institucional, la vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Joana Ortega; i des de l'àmbit acadèmic, la professora titular de Filosofia Fina Birulés, que va parlar de "Llibertat política i món comu"; el psicòleg Tomàs Ezpeleta, i la investigadora i periodista de l'ADPC Marta Corcoy, tots dos autors de l'estudi, juntament amb Carolina Barber i Xesco Montañez, coordinats per Associació de Dones Periodistes de Catalunya i la Diputació de Barcelona, a través de la seva Gerència de Serveis d'Igualtat i Ciutadania de l'Àrea d'Atenció a les Persones.
"Dones i homes en els governs locals catalans, 2003-2011" ha estat publicat per la Diputació de Barcelona, i es pot descarregar gratuïtament al web de la Llibreria de la Diputació www.diba.cat/llibreria.

Nativitat Yarza, mestra a Bellprat (Barcelona),  és va presentar per Esquerra Republicana i va resultar escollida alcaldessa en les eleccions municipals del 14 de gener de 1934,  per només 5 vots de diferència amb la Lliga regionalista de Cambó.
 Aquest resultat la situava com a la 
primera alcaldessa electa democràticament a tot l' estat espanyol.
Dolors Codina Arnau a Talladell (Barcelona), el 1925: 
Dolors Codina Arnau (1878 – 1944)
 va ser nomenada la primera alcaldessa catalana el 1925, durant la dictadura de Primo de Rivera.
http://www.donesdigital.cat/noticia/933/35-anys-dajuntaments-democratics-1-
matilde-perez-molla-la-primera-alcaldessa-espanyola/#sthash.4pix8I6f.dpuf
Enguany es compleixen 35 anys d’ajuntaments democràtics des de que el 3 d’abril de 1979 es van celebrar les primeres eleccions locals després de la dictadura franquista. Amb motiu d’aquest aniversari volem donar a conèixer les primeres dones que van obrir camí tant a Catalunya com a l’Estat espanyol ocupant llocs de responsabilitat política als ajuntaments. Comencem presentant el perfil de la que va ser la primera alcaldessa - See more at: http://www.donesdigital.cat/noticia/933/35-anys-dajuntaments-democratics-1-matilde-perez-molla-la-primera-alcaldessa-espanyola/#sthash.4pix8I6f.dpuf