donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dimarts, 8 de març del 2016

8 de març de 2016 Declaració Institucional del Govern de la Generalitat

Enguany celebrem el 8 de març en un context totalment nou. Per una banda, Catalunya ha iniciat un procés polític per tal de preparar les bases de la futura constitució catalana, i ho ha fet amb el compromís de dur-lo a terme d’una manera democràtica, massiva, sostinguda i pacífica que permeti l'apoderament de la ciutadania a tots els nivells i es basi en una participació oberta, activa i integradora (*). Per una altra banda, finalment disposem d’ un marc normatiu que estableix i regula els mecanismes i els recursos per a fer efectiu el dret a la igualtat i a la no-discriminació per raó de sexe en tots els àmbits, etapes i circumstàncies de la vida: la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes. Aquest nou context fa que la celebració d’aquest Dia internacional de les dones prengui avui una dimensió, si cap, encara més significativa. El 1791 Olympe de Gouges va escriure la seva famosa Declaració dels Drets de la Dona i la Ciutadana, com a reacció a la Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà que només reconeixia la condició de ciutadania als homes i deixava les dones en una manifesta situació  d’inferioritat. La Declaració dels Drets de la dona i la Ciutadana començava amb les següents paraules: “Home, ets capaç de ser just? Una dona et fa aquesta pregunta.” I el seu Article 1 establia textualment: La dona neix lliure i és igual que l’home en drets. Les distincions socials només poden estar fundades en la utilitat comuna”. Més de 200 anys després, el Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei per a la igualtat efectiva de dones i homes, fruit d’un llarg camí de les dones a favor dels seus drets i de la seva llibertat; un camí que, al nostre país igual que a d’altres, es va iniciar amb la reivindicació històrica del moviment de dones i del moviment feminista. En una diada com la d’avui no hem de passar per alt que els avenços aconseguits, després de molts temps, són fruit, entre d’altres coses, de la lluita i l’esforç de moltes dones. Dones que amb la seva valentia i el seu sacrifici van fer possible que la veu de totes i cadascuna d’elles fos escoltada.
El preàmbul de la Llei 17/2015,del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes comença dient: “ El dret fonamental de la igualtat de dones i homes constitueix un valor cabdal per a la democràcia i és una necessitat essencial en una societat democràtica moderna que vol eradicar el sistema patriarcal, androcèntric i sexista. A fi que es compleixi plenament aquest dret, no 2 només ha d’ésser reconegut legalment sinó que , a més, s’ha d’exercir d’una manera efectiva implicant-hi tots els aspectes de la vida: polítics, econòmics, socials i culturals.”  
Gràcies als i les lluitadores del passat, dones i homes d’ avui podem viure en llibertat i decidir sobre els nostres actes com a persones de ple dret. Gràcies a les reivindicacions dels feminismes i a les mobilitzacions de les dones que ens han precedit, avui disposem de les eines per seguir avançant en el camí cap a la igualtat efectiva de dones i homes. Perquè aquest no és un camí finalitzat, encara ens resta molta feina per fer, moltes fites per assolir, hem de seguir avançant!