donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dimecres, 5 de juny del 2013

Premi Internacional Catalunya distingeix enguany a Gro Harlem Brundtland i Malala Yousafzai


En tots dos casos, són dones que destaquen “per la seva determinació i coratge en la defensa dels drets humans”, actituds que són les que ha valorat el jurat del premi.
 
Gro Harlem Brundtland, (wikipedia)
Va néixer el 20 d'abril de 1939 a la ciutat de Bærum, prop de la ciutat d'Oslo. Va estudiar medicina a la Universitat d'Oslo,  i posteriorment amplià els seus estudis realitzant un postgrau a la Universitat de Harvard. Membre del Partit Laborista el 1974 fou nomenada Ministra de Medi Ambient, càrrec que ocupà fins el 1979. El 4 de febrer de 1981 es convertí en la primera dona Primera Ministra al seu país, fins el 14 d'octubre d'aquell mateix any. Posteriorment tornà a aconseguir aquest  entre el 9 de maig de 1986 fins el 16 d'octubre de 1989 i el 3 de novembre de 1990 fins el 25 d'octubre de 1996.  Va dirigir el seu partit des de 1981, el 1992.
El 1994 fou guardonada amb el Premi Internacional Carlemany, concedit a la ciutat d'Aquisgrà, per la seva contribució en favor de la unitat europea. Com a membre de la Comissió Mundial sobre Medi Ambient i Desenvolupament va elaborar l'informe Brundtland de desenvolupament sostenible. Del 1998 al 2003 fou  escollida Directora General de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), establint una Comissió de Macroeconomia i de Salut i afirmà que la violència era el principal problema de la salut pública. El maig de 2007 fou nomenada pel Secretari General de les Nacions Unides Ban Ki-moon Enviada Especial per a la Cimera del Canvi Climàtic.
El jurat ha reconegut la seva capacitat de "connectar salut i medi ambient, tant amb la prestació directa de serveis com des de l'àmbit polític i estratègic".  

En el cas de Malala Yousafzai, s’ha valorat el fet que hagi estat “lluitant i jugant-se la vida pel dret a l’educació, des de ben petita i en un context molt difícil”.  


Va néixer en la "vall de Swat" província Khyber Pakhtunkhwa del Pakistan, va començar a anar a l'escola quan tenia 5 anys. Quan en tenia 9, havia de deixar l'educació, segons el costum de la seva terra. Va pensar que havia de lluitar per aconseguir el dret d' ella i d'altres nenes del seu voltant per continuar a l'escola.
Va fer un bloc que servia d'altaveu per a posar en evidència que les nenes eren obligades a deixar l'escola. Va parlar en les diferents plataformes, va parlar als diaris del món, canals de televisió i mitjans de comunicació locals i internacionals. EI 9 octubre 2012 va ser atacada a Swat brutalment quan tornava de l'escola, l'incident va provocar una reacció de rebuig a tot el món,  en qüestió de minuts és va difondre la notícia, però ella va tornar a guanyar, va conservar la vida. Quan va sortir del coma, ella pel que primer va preguntar va ser pels seus llibres no trobava els seus llibres, on eren els seus llibres, va començar a plorar i va dir on són els meus llibres?.Recuperada, ara viu a Europa, ha tornat a anar a l'escola. I ha donat aquest missatge al món  Malala ara lluitarà pels drets de les nenes i les dones a l'educació.