donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

diumenge, 30 de juny del 2013

NOMENCLÀTOR : A la història de cadascun dels noms que donen identitat als carrers de Lleida li falta dos dones que han estat reconegudes en tots els àmbits per les seves aportacions : Aurèlia Pijoan i Francesca Bonnemaison

 En la nostra tasca de recuperació de la memòria històrica reivindiquem la falta dels noms d'aquestes dones en els nostres carrers 
El llarg camí cap a la conquesta del dret a la igualtat de dones i homes que s’ inicia fa segles, dones com Mary Wollstonecraft o Olympe de Gouges en ple segle XVIII en són bons exemples. Un procés que ha significat obrir espais (reals i metafòrics), línies de pensament, noves maneres de fer polítiques, etc.  Avui, volem parlar de dues dones implicades i reconegudes en tots els àmbits,  des del moviment feminista fins al professional.   És una dona molt implicada en la recuperació de la memòria històrica del nostre país i reconeguda en tots els àmbits del moviment feminista. les nostres protagonistes són:
-Aurèlia Pijoan, (Castellserà, Lleida, 1910- Ciutat de Mèxic 1998). Metgessa que treballà en el Laboratori Municipal de Lleida, on es va especialitzar en la producció de la vacuna antituberculosa. Durant la Guerra Civil exercí la professió a l’Hospital Intercomarcal i dirigí, en el municipi pallarès d’Espot, una casa de repòs per a combatents amb dolències pulmonars. Fou regidora a l’Ajuntament de Lleida i es convertí en la primera dona que accedí a un càrrec de representació municipal a la Paeria. Tota la seva vida desenvolupà una llarga tasca política i mèdica en favor dels més desafavorits, sempre des de la pertinença al PSUC.
 - Francesca Bonnemaison (Barcelona, 1872 – 1949). Va ser la creadora de la Biblioteca Popular de la Dona el 1909, que va esdevenir l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona un any més tard. L’edifici que ocupava aquesta institució al barri de Sant Pere de Barcelona és actualment l’Espai Francesca Bonnemaison, on avui entre altres té la seva seu l’Oficina de Promoció de Polítiques d’Igualtat Dona-Home de l’Àrea d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona i l’Escola de la Dona.