donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

diumenge, 6 de gener del 2013

HOMENATGE ALS INFANTS. Helen Brooke Taussing : DONES EN LA BIOMEDICINA DEL SEGLE XX.

Helen Brooke Taussig va realitzar l' anastomosi entre l'artèria subclàvia i l'artèria pulmonar en un cas amb Tetralogia de Fallot. La Dra Helen Taussig tenia la convicció que amb l'operació ajudarien a la pacient, i malgrat els problemes tècnics d'operar  una nen tan petita i molt malalata, l'habilitat de la Doctora i la col.laboració del Dr Alfred Blalock de seu equip quirúrgic fan per de  l'operació un  èxit. 
El dimecres 29 de novembre de 1944 a Baltimore el dia va començar plujós, un fenomen habitual a mesura que s’acostaven els foscos dies d’hivern. Feia tres setmanes que
havien reescollit Franklin D. Roosevelt president dels Estats Units. Mentrestant, a Europa, la Gran Guerra continuava. Aquestes notícies no eren el més important per a un grup de metges
i infermeres de l’Hospital Johns Hopkins. Aquell matí hi havia programada la primera operació per corregir una anomalia cardíaca en una «nena blava» de tot just quinze mesos d’edat, Eileen Saxon.

L'Operació de Blalock-Taussig és una operació pal · liativa per una malformació cardíaca, comunament utilitzada per a infants nascuts amb tetralogia de Fallot o Síndrome de "l'infant  cianòtic". Consisteix en anastomosi de l'artèria subclàvia a l'artèria pulmonar, evitant el pas per la vàlvula pulmonar, en aquests casos estenòtica, perquè una part de la sang hipoxémica de l'aorta siguin subministrats al cor. 
La nena diminuta que havia estat en gran risc va sobreviure a l'operació i lentament va millorar. Els dies posteriors,  gradualment va anar perdent el blau.  I a la segona setmana postoperatòria va estar clar que ella es recuperaria. En els anys posteriors milers d' infants cianóticos van beneficiar-se de l'operació. Metges de tot el món viatjaven a l'Hospital de Johns Hopkins per aprendre de la Dra Taussig com fer el diagnòstic i del Dr Blalock com realitzar l'anastomosi. Ara en l'actualitat aquesta tècnica és àmpliament utilitzada en casos on es necessita.

Els avenços en cardiologia pediàtrica i cirurgia cardíaca  que van seguir a la primera operació d’un «infant blau» no són gens menyspreables. La idea de la doctora Taussig i el
doctor Blalock va ésser l’espurna que va iniciar una nova era en medicina
. Fa cinquanta anys era impensable imaginar els avenços de què disposem, com el trasplantament cardíac o les operacions intrauterines. La perseverança va ésser una de les característiques principals d’una dona extremadament humana que va anteposar l’interès per millorar la qualitat de vida dels seus pacients a altres objectius més brillants o lucratius. Helen Taussig va ésser probablement la primera metgessa que, basant-se en un raonament biològic coherent, va introduir una tècnica terapèutica que va permetre la millora de milers de malalts fins aleshores condemnats a una mort prematura.