donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dissabte, 13 d’agost del 2011

Gimnàstica, dones i Balàfia.

Fonts: Servei d’informació i estudis de Catalunya, Servei Català de la Salut i Institut d'Estadística de Catalunya.
La població de Catalunya és de 7324047. L’esperança de vida en néixer és una de les més altes del món: 81,39 anys (84,52 anys en les dones i 78,17 anys en els homes). La cobertura del sistema de salut és universal. Els medicaments estan subvencionats totalment (pensionistes i jubilats) o parcialment. La renda mitjana neta anual per persona és de 9731,00 euros.
Existeix un sistema consolidat de recollida dels indicadors bàsics de salut que mostra una taxa de mortalitat infantil (2005) de 2,7 per 1000 nascuts vius i una prevalença d’obesitat de 16,5%. El nombre de persones majors de 14 anys que manifesten patir hipertensió arterial és de 19,7%, diabetis (5,9% i colesterol elevat 14,9%. La prevalença de tabaquisme es de 29,4%v. La mortalitat per malaltia coronària és de 60 per 100000 habitants i mortalitat de càncer en menors de 65 anys és de 73,5 per 100000.
A Catalunya les dades sobre nivell d’activitat física s’obtenen de fonts diverses, les enquestes de salut de Catalunya (1994/2002/2006) mostren que les dones són més sedentàries que els homes i que els més grans són més sedentaris que els més joves, amb una prevalença global de sedentarisme del 23.9%. 
Per nivell social o per nivell d’estudis, els més afavorits són més actius. Altres dades procedents d’enquestes sobre participació esportiva mostren que els esports més practicats són el futbol entre els homes i la natació entre les dones.


                             L'esport no té edat                                                 

L’any 2006 el Pla integral per a la Promoció de la salut mitjançant l’Activitat física i l’Alimentació Saludables, també conegut per l'acrònim PAAS, va ser elaborat pel Departament de Salut en resposta a l'increment observat en la prevalença d'obesitat, d'acord amb l'estratègia mundial de l'OMS i de la NAOS. Proposa accions de promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludables. Dins del PAAS s'inclouen accions pròpies i altres a les que s'ha donat assessorament tècnic i/o suport institucional en quatre àmbits: educatiu, sanitari, comunitari i laboral. Algunes de les accions PAAS són portades a terme des d’ajuntaments i consells comarcals, institucions sanitàries o educatives, gremis, fundacions i empreses privades, etc.