donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dissabte, 27 d’agost del 2011

Dona i Esport : Juanjo Garra ens parla de Gerlinde Kaltenbrunner.

Juanjo Garra, alpinista lleidatà parla de Gerlinde Kaltenbrunner i explica en el seu article d'avui a "La Mañana" els desafiaments d’aquesta dona austríaca que ha aconseguit escalar 14 cims de més de vuit mil metres del nostre planeta sense l’ajuda de l’oxigen.  
El dimarts 23 d’agost de 2011, l’alpinista austríaca, Gerlinde Kaltenbrunner, ben entrada la tarda culminava, en el punt més alt de la serralada del Karakorum, l’ascensió del majestuós K2 (Chogori). Tancava el cercle de la seva dilatada trajectòria d’escalades.  14 cims de més de vuit mil metros del planeta.
Aquesta infermera de 41 anys, va començar la seva relació de devoció per l’Himàlaia a l’any 98, a on va conquerir per primer cop un cim de vuit mil metres, el Cho Oyu. En la major part del seu periple ha estat acompanyada pel seu marit Ralf Dujmovits,  que també és un excel·lent alpinista.
Garra explica : Vaig tenir l’oportunitat de compartir camp base a l’any 2007 al Broad Peak amb aquesta noia d’aspecte fràgil  però amb una força de voluntat incommensurable,  el seu marit Ralf i Marron. Gerlinde  és persona discreta i que s’estima més estar fora dels “focus”. El seu veritable escenari és el medi natural,  on amb una gran tècnica i determinació meravella a propis i estranys.
Han tingut que transcórrer 25 anys, des de que al 1986 Messner completés per primer cop la conquesta dels 14 vuit mils, perquè aquesta proesa d’ascendir sense oxigen fos igualada per una fèmina.
Edurne Pasaban es va convertir (amb permís de la Coreana Miss Oh) en la primera dona en completar aquest repte, però l’Edurne va utilitzar oxigen en la seva ascensió a l’Everest i en el descens del Kangchenjunga.
La Gerlinde ha aconseguit finalment després de diversos anys intentant l’ascens del K2, fer realitat una ruta de considerable dificultat. Més de dos mesos de lluita des que l’expedició va arribar a lloms de camell al campament base xinès del K2, a 3900 metres, a on des d’un inici varen tenir problemes amb els portejadors i gràcies a l’ajut inesperat i miraculós dels vuit camellers, pogueren establir el camp base avançat a 5.050 metres. Enmig d’una ruta intransitada, davant seu, l’impressionant Pilar Nord del Chogori, la segona muntanya més alta del planeta. Un itinerari complicat i solitari, amb trams d’escalada en roca de V grau, coluars obliqüés allà on l’aire és eteri i un bivac a 8.300 metres d’alçada treu el sanglot. A les 1.00 hores de la matinada iniciaren l’atac a cim, però el fred intens  els va fer desistir i ho tornaren a provar passades les 7 de la matinada. La perseverança és la clau de l’èxit.
FELICITATS per la seva audàcia i la del seu equip de cim els Kazajos Maksut Zhumayev i Vassili Pivtsov i el polonès Darius Zaluski. 
                        Amb Juanjo Garra,  entre  tots :  Una veritable escola d’alpinisme !!!.