donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

divendres, 30 de març del 2018

BECA CRISTINA DE PIZAN. UNA BECA QUE PREMIA EL TREBALL DE LES DONES I PER LES DONES


Beca de recerca Cristina de Pizan 
per a Berta Caihuelas
amb el projecte on són les dones
El lliurament de la dotzena Beca de Recerca Cristina de Pizan a Lleida, dotada amb 3.000 euros, ha estat per Berta Caihuelas pel projecte “On són les dones”, orientat a estudiar les diferències per qüestió de gènere en l'accés a llocs de responsabilitat a Lleida. Aquesta Beca té per objectiu donar suport al treball que es desenvolupa en l’àmbit de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes, així com incentivar propostes d’actuació en favor de l’equitat de gènere i per a la consolidació d’una societat més justa, equitativa i solidària. A partir d’ara la Beca tindrà caràcter biennal, es convocarà cada 2 anys, la cosa en fa molta pena ja que les retallades afecten també al treball de dones per dones i amb això no hi podem estar d'acord. Farem una petició a l' Alcalde de Lleida per tal de que reconsideri aquesta retallada. És fonamental no perdre aquesta oportunitat d'aconseguir  treballar per les dones de la nostra ciutat.
Vam tenir fa uns dies una jornada de reivindicació i lluita per a la igualtat entre dones i homes, un objectiu que encara està lluny d'aconseguir-se, fins i tot en les societats que es consideren més avançades en drets socials i humans. Les dones de Lleida no ens podem permetre perdre aquesta beca anual que ha premiat diferents àmbits, des del polític a l'esportiu, passant per l'universitari i l'artístic, perquè encara hi ha  discriminacions que segueixen afectant les dones i els avenços s'han aconseguit. 
Si voleu més informació :http://www.paeria.es/cat/ajuntament/noticies.asp?Detall=True&IdNoticia=30160&Dia=-1&Mes=-1&Any=2018&IdDepartament=-1&TextCerca=&Consulta=False&PaginaAnterior=/cat/ajuntament/noticies.asp&Pagina=1
o AL BLOC DEL CASAL DE LA DONA

dijous, 29 de març del 2018

A RESSÒ DE LA VAGA DEL 8 DE MARÇ. I ARA QUÈ?

Aturada del consum
Pot semblar que el consum no té cap relació amb la discriminació de les dones, però va estretament vinculat amb les feines de casa, i per això és un dels àmbits que es tindran en compte el 8 de març. Les dones són les responsables majoritàries del consum quotidià: de comprar el menjar i els productes de neteja. Es calcula que el 61,47% dels desplaçaments per a acomplir aquestes tasques el fan les dones. Per tant, aturar el consum és una altra manera de reivindicar aquesta feina invisible.
Els col·lectius feministes, doncs, insten a comprar només allò que és necessari durant el 8 de març o, si pot ser, no comprar res. Es vol que afecti especialment els productes que tenen la taxa rosa: els que són més cars en la versió femenina o que, malgrat ser de primera necessitat, no tenen la reducció de l’IVA, com ara les compreses o els tampons.

divendres, 23 de març del 2018

Ens fem RESSÒ d'aquesta notícia WOMEN IN MOBILE, 2018


Women in Mobile 2018: 
Intel·ligència Artificial de la mà de les expertes del sector
El Mobile World Congress és una de les trobades més importants a nivell tecnològic a tot el món. El capitalitza la rresentació de nous smartphones, projectes, prototips dels cotxes del futur ... una gran varietat de propostes i, sobretot, de tendències que marcaran els propers mesos. En paral·lel a aquesta trobada que es fa des d'uns anys ença, s'ha començat a realitzar el Women in Mobile (WIM), una iniciativa que promou la visibilitat de les dones en la indústria de la tecnologia mòbil, en la qual totes les ponents són dones.
La trobada d'aquest 2018 es va celebrar el passat 27 de febrer i, un cop més, va aconseguir reunir a més de 300 persones amb un mateix objectiu: escoltar les tendències de la mà d'expertes que estan en contacte amb les noves tecnologies. Així doncs, un total de vuit ponents expertes van oferir la seva visió sobre la Personalització basada en Intel·ligència Artificial, un tema que al MWC s'ha confirmat, al costat del 5G, com el centre de totes les mirades per a aquest 2018. A més, van fer lliurament del I Premi Women in Mobile a Adalab, un projecte d'inserció laboral que forma com programadores a dones joves desocupades o en situacions de precarietat laboral.

Mercedes Wullich, creadora de Mujeres & Cía.

L'encarregada d'obrir la trobada va ser Mercedes Wullich, símbol del lobby femení. Durant la presentació va fer èmfasi en que s'ha d'educar sense estereotips, escollir el que comprem, prendre la paraula i les decisions necessàries per promoure l'equitat de gènere en tots aquells sectors en els que a dia d'avui és pràcticament inexistent la presència de la dona, com el de la tecnologia. Després de la seva intervenció, van començar la ronda de ponències que Tilke Judd, Product Manager a Google. Al llarg de la seva intervenció, Tilke va descriure l'evolució de les interfícies de veu i quines tecnologies les situa en el centre de l'Internet de les coses. Per il·lustrar aquesta realitat, va mostrar en viu una demo de Google Assistant amb la qual els presents van poder analitzar la complexitat i enormes capacitats dels assistents de veu. Per saber-ne més: 
https://planetachatbot.com/women-in-mobile-2018-1b38fc943ae7

dijous, 22 de març del 2018

CURSA BALAFIA-AREMI 2018- 22 d'abril - INCLUSIVA!!!!!!!! DIVERTIDA!!!!! TRADICIONAL!!!!!! NO TE LA PERDIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

´
Hola Runner!!
Un any més ja hi som! preparant amb molta il·lusió la cursa BALAFIA-AREMI d’enguany. Ja saps que tens l’opció d’apuntar-te a la de 5, a la de 10 kilòmetres i a la caminada. Si vols, més tard pots repetir i compartir la de 1Km. amb els nens i nenes, amb les amistats, amb la família... perquè a les 11.30 el “Banyetes” donarà el tret de sortida de “la Cursa Inclusiva” .
També pots venir dissabte a les sis de la tarda a escoltar els consells dels nutricionistes de DISANTA NUTRICIÓ i el dia de la Cursa fer-te un massatge gratuït amb PH-QUIROGEL a mans de professionals.
Ja saps que aquest esdeveniment esportiu està organitzat per l’Associació Veïnal de Balàfia i per la Fundació Aremi, en col.laboració amb l'Associació Aremi i donabalafia; i amb el rigor i la professionalitat tècnica i esportiva és a càrrec d’EKKE.

Aquest any volem que et quedis amb nosaltres per gaudir de tota la programació que hem preparat a la plaça Maria Aurèlia Campany, volem celebrar plegats LA FESTA DE LA PRIMAVERA. A la plaça és on des de l’any passat finalitza el recorregut i on hi haurà l’escenari per a que puguis ballar amb sessions de Zumba, riure i gaudir amb l’espectacle del Club Banyetes, i “electrificar-te” amb un concert d’en Carlitos Miñarro: una proposta refrescant i enèrgica amb rumba i rock del seu nou disc “Impuls”.
Saps que a més a més la cursa BALÀFIA-AREMI és cent per cent solidària? Els beneficis es destinen directament a projectes d’AREMI, una associació referent en l’atenció a les persones amb paràlisi cerebral i discapacitats similars a les comarques de Ponent. No t’ho pensis més, inscriu-te ja a la cursa a www.cursabalafiaaremi.org i queda’t a la Festa de la Primavera a la Plaça!

dimecres, 21 de març del 2018

Estem d'aniversari : demà farà un any on al Centre Cívic de Balàfia vam rebatejar les sales amb el nom de dones notables de Lleida, de Catalunya i del món

Sala de Lectura :MARIA MERCÈ MARÇAL. Escriptora
Sala d’Actes: VICTÒRIA DELS ÀNGELS. Soprano
VESTIBUL/HALL Pl 0 MARIA RUBIES. Pedagoga
VESTÍBUL/HALL P1a CRISTINA DE PIZAN.Escriptora
SALA DE JUNTES: CARME PADILLA. Activista Social de Balàfia
Taller núm. 1.  TERESA PÀMIES. Escriptora
Taller núm. 2.  ROSA FABREGAT.  Escriptora
Taller núm. 3.  LAURA BERNIS. Escriptora
Taller núm. 4   MARIA BARBAL. Escriptora
Taller núm. 5   DOLORS SISTAC. Escriptora
Espai  Associació de Diabètics de Catalunya : Maria Barqué. Activista Social
CAFETERIA :ELVIRA GODAS VILA. Mestra de la República
Vocalia de la Dona I DonaBalàfia Ass : Victòria Sau
Psicòloga, Escriptora  i Feminista.
Taller núm. 7 de la Plataforma de Cuba
Taller de la Vocalia d'Esports
PIONERES DE L'ESPORT LLEIDATÀ
Any 1948

dimarts, 20 de març del 2018

21 de març, DIA MUNDIAL DE LA POESIA.NOSALTRES RECORDEM A MONTSERRAT ABELLÓ

Inici de l'Any Montserrat Abelló 
Montserrat abelló.fotografia Txema Salvans
Aquesta efemèride, impulsada des de la Institució de les Lletres Catalanes conjuntament amb els hereus de l’escriptora, ha estat declarada, amb altres celebracions literàries, commemoració oficial pel govern de la Generalitat de Catalunya. La comissària de l’Any Montserrat Abelló és la doctora Laura Borràs, actualment, diputada del Parlament de Catalunya.
La pàgina web www.anymontserratabello.cat, el compte de twitter @AnyMabello i els continguts principals de l’Any són els que volen aconseguir el ressò que és mereix aquest esdeveniment. 
Compromesa amb la seva paraula de dona i de dona compromesa, la divisa amb què solia començar tots els recitals destil·la l’esperit del seu tarannà personal i literari: “Visc i torno / a reviure / cada poema, / cada paraula. / Estimo tant / la vida / que la faig meva / moltes vegades”, amb una poètica essencial fonamentada en el ritme intern de les paraules i la senzillesa concisa més contundent, és a dir: “en la poesia dic la meva veritat”.
Autora d’una dotzena de llibres, d’una trentena de títols traduïts i d’autotraduccions, Montserrat Abelló va viure la República, la Guerra i l’exili –com “unes vacances massa llargues” d’una vintena d’anys a Xile- i el retorn a Catalunya, l’any 1960, desitjosa de veure el seu país amb l’assoliment dels màxims drets socials, culturals i polítics. D’aquí arrenca, en primer lloc, la reivindicació feminista i, simultàniament, el seu catalanisme més ferm i cívic.

JOSEPA (PEPITA) SEGAÑOLES:AVUI ENS VE DE GUST RECORDAR-LA! I POSAR EN VALOR LA FEINA DE L'INSTITUT D'ESTUDIS ILERDENCS-IEI- I DEL CERCLE DE BELLES ARTS

"Mujer con abanico" Il.lustració de coberta   Josepa Sagañoles - 1919

La trajectòria de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de Lleida està més que consolidada, sobretot, per la gran quantitat de treballs i projectes que s'han anat realitzant al llarg dels anys. Aquesta institució cultural va ser creada el 25 de març de 1942 per la Diputació Provincial, per tal de promoure la cultura i la investigació a les comarques lleidatanes.
Portada de  Josepa Sagañoles
L’Institut d’Estudis Ilerdencs és un centre d’estudis modern i dinàmic amb una projecció cultural inqüestionable tant a nivell municipal com comarcal. Espai de cultura convertit en referent dins el marc territorial de llengua catalana. La vocació de la Fundació va més enllà del marc estricte de la ciutat de Lleida perquè tot el territori de la demarcació que li és propi és objecte de la seva atenció. Són objectius bàsics de la institució la promoció de l'estudi i la investigació sobre temes relacionats amb les comarques del seu territori, el foment de les ciències, les lletres i les arts, la divulgació cultural, i la normalització de l'ús de la llengua. Una altra part molt important del seu treball és la conservació de documentació relacionada en el món de les arts plàstiques.
Il.ustració Portada de Josepa Segañoles 
El Cercle de Belles Arts de Lleida va néixer l'any 1947 amb la intenció de ser el catalitzador de la reactivació artística en la Lleida de postguerra. Va esdevenir, d'aquesta manera, una agrupació de persones amb interessos comuns dins el món de la cultura que es reunien sota un mateix sostre per dur a terme tot un seguit díactivitats de caire sociocultural: tertúlies, col·loquis, conferències, exposicions, concerts, teatre, etc.
Són les moltes activitats gestades entorn al Cercle, la revista Arts, sense anar més lluny, ha sabut fer-se un lloc destacadíssim dins el panorama de les publicacions periòdiques tant per la delicadesa del seu format, en tant que objecte tangible, com el rigor dels seus continguts. Però allò que per damunt de tot ha consolidat el Cercle dins el món dels reconeixements i del llançament de nous valors dels creadors ha estat la convocatòria del Premi de Pintura, que, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida a través de l'Institut d'Estudis Ilerdencs i del col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Lleida, amb dinou edicions, tres de les quals s'han convertit en internacionals, ha situat el Cercle de Belles Arts de Lleida com un referent anual que projecta el nom de la ciutat i de les nostres terres arreu. Però els premis no s'esgoten en ells mateixos; i és que la seva sort també ve acompanyada per la sensibilitat dels membres del Cercle de dedicar cada convocatòria a la memòria d'un o una artista lleidatana. Fa un temps és va dedicar un merescut reconeixement  a  la Josepa (Pepita) Segañoles Martell, dibuixant i pintora que, a banda els molts guardons que en vida seva va rebre per tot el seu conjunt d'obra, l'any 1912 exposava ja a la Biennal de París. Nosaltres amb aquest escrit en fem memòria. Lleida li dedicà un carrer on l'espai segur que li agradaria!
Al treball de la Recuperació de la Memòria Històrica de les Dones de Lleida
L' Institut Guindàvols va fer un treball de recerca tutoritzat per la 
Professora Teresa Quintillà
dels carrers de la nostra ciutat amb nom de dona

dimecres, 14 de març del 2018

ENS FEM RESSÒ D'AQUESTA NOTÍCIA: INAUGURADA LA CSW62 (2018)

INAUGURAT el  sexagèsim segon període de sessions de la Comissió sobre la Condició Jurídica i Social de la Dona tindrà lloc a la seu de les Nacions Unides a Nova York del 12 al 23 de març de 2018.
AQUEST ANY EL TEMA PRIORITARI ÉS
DESAFIAMENTS I OPORTUNITATS EN L'ASSOLIMENT DE L'EQUITAT
ENTRE ELS HOMES I DONES I L'APODERAMENT DE LES DONES I NENES RURALS
TEMA D'EXAMEN
LA PARTICIPACIÓ  I L'ACCÉS DE LA DONA ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ, 
DIFUSIÓ I LES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LES COMUNICACIÓ.
TAMBÉ LES SEVES REPERCUSSIONS EN L'AVANÇ I LA POTENCIACIÓ DEL PAPER DE LA DONA I LA NENA EN LES NOTÍCIES
CONCLUSIONS ACORDADES DEL 47º periòde de sessions 

dimarts, 13 de març del 2018

Conta contes per la IGUALTAT amb l’Elena Garcia.15-03-2018 a les 18:30h - Centre Cívic de Balàfia. Sala de lectura. Maria Mercè Marçal Cloenda de les Activitats del 8 de març 2018

15-03-2018   
Conta contes amb l’Elena Garcia. 
18:30 - Centre Cívic de Balàfia. Sala de lectura. 
Maria Mercè Marçal 
Cloenda de les Activitats del 8 de març 2018
                 Amb el "contacontes" infantil acabem les activitats en commemoració del 8 de març i posem posem en valor el paper de la dona en els àmbits de la investigació i la creació. L’activitat està adreçada a públic familiar i s’inspira en els Contes per la Igualtat i la Coeducació, també en els de bona nit per a nenes rebels (Editorials Destino i Estrella Polar) on narren històries que recreen la vida de dones rellevants en l’art, les ciències o els oficis escrites expressament per a public infantil.

dilluns, 12 de març del 2018

INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ:A BALÀFIA, DONES CRIATURES I CARTRONS

En commemoració dels 40 anys de la reivindicació de l’espai del Clot de les Granotes per demanar un espai verd a l’espai de la fabrica Ticó, s’organitzà una festa amb diferents protagonistes: Una exposició a l’Ateneu de la documentació de la reivindicació proporcionada per la secció de la memòria històrica de l' Ajuntament de Lleida. Una festa al Clot de les Granotes amb actuacions de: Joan Baró i un  taller de Pintura realitzat pels escoltes. 
A Balàfia vam pensar que podiem aprofitar aquest recull ja que amb el veïnatge i la reivindicació veïnal també van compartir neguits i assembles ja que ambdos barris estan fisicament junts. Amb la presència d'algunes de les dones, que van estar al davant de la reivindicació INAUGUREM A BALÀFIA DONES-CRIATURES I CARTRONS, elles ens explicaran els seus records i experiències. I algunes sorpreses mes!
Us hi esperem a toes i tots per fer un gran homenatge a la gent que ho va aconseguir.
Us fem avinent la invitació a la  
  Inauguració exposició 
“A Balàfia Dones, Criatures i Cartrons” 
que tindrà lloc
                        el dia 13-03-2018 a les 19:00h
Recull de Fotografies del Clot de les Granotes i de Balàfia  de Lleida.
Cedida per l’ Ateneu Popular de Ponent i la Memòria Històrica de l'Ajuntament de Lleida

Esperem comptar amb la vostra presència !

diumenge, 11 de març del 2018

A BALÀFIA PARLEM DE DONES NOTABLES. DILLUNS 12 DE MARÇ DE 2018 A LES 18:30h SALA DE LECTURA MARIA MERCÈ MARÇAL. CENTRE CÍVIC

No és cap misteri que, al llarg de la història, la visibilització de la dona ha estat sempre subordinada a la perspectiva masculina. Ja fa quasi trenta anys d'aquella protesta a Nova York perquè només un 5% de les obres exposades en el MOMA eren de dones artistes, mentre el 85% dels nus eren femenins. Tanmateix, l'art no és l'única àrea on es menysprea la capacitat femenina. Ben és cert que gairebé tothom coneix dones ara com Simone de BeauvoirVirginia WoolfMarie Curie o Frida Khalo. El llistat, però segurament s'acaba aquí.
El Joan Ramón González Perez, Historiador, Cap del Servei d’Arqueologia de la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs, ens parlarà de dones notables de les nostres contrades. Qui sap si ens descobrirà alguna heroïna amagada de la nostra història!
El món acadèmic també ha ignorat les dones simplement pel seu gènere. Fonts d'Amical Wikimedia, una organització que busca promoure la Viquipèdia, expliquen que la Gran Enciclopèdia Catalana no té suficients entrades sobre dones malgrat que es tracta d’una obra prou recent. No és sinó un indici d’una realitat molt més gran que exposa que en enciclopèdies més antigues com l'Espasa, l'aparició de dones és gairebé residual. "La societat ha mutilat la memòria de les dones". 
Així, en un món liderat per homes i sense cap garantia d’aconseguir res, les dones empunyaren la ploma, el pinzell o, fins i tot, l’espasa, front a una societat que les considerava inferiors. Es aquest el cas de Joana de Belleville, una noble bretona del segle XIV que es convertí en corsària per venjar la mort del seu marit i lluità contra el rei de França, Felip VI, als albors de la Guerra de Successió de Bretanya. És aquesta una petita mostra de les conseqüències del biaix de gènere present en la història.

dissabte, 10 de març del 2018

Vols saber perquè vam fer la vaga feminista?

Vols saber perquè vam ferm la vaga feminista?  
 Aquest 8 de març de 2018 vam estar tots i totes interpel·lades a sumar-nos a la convocatòria d’una vaga feminista que els moviments feministes convocaren i que va anar més enllà del lloc de treball. Va incloure el treball de cures i atenció a les persones, l’activitat estudiantil i també una vaga de consum. Es va voler visibilitzar  les reivindicacions del dret a una vida lliure de violències i la denúncia de totes les violències sexuals, el dret al propi cos i a viure amb llibertat la nostra sexualitat, que el drets de ciutadania no estiguin vinculats a la regularització que marca la Llei d’ Estrangeria. 
 La idea darrera d’aquesta convocatòria va ser posar la vida de les persones al centre, la vida quotidiana té moltes més dimensions que la laboral. Les desigualtats i opressions són presents en TOTES aquestes dimensions. Dit d’una altra manera, i recorrent a l’eslògan que catalitzà la segona onada feminista dels setanta: allò personal és polític.  
Per saber-ne més:
Varela, Núria. Cansadas: [una reacción feminista frente a la nueva misoginia].  Barcelona: Ediciones B, 2017   El document recull la frustració de tota una generació de dones crescudes sota el ‘vel de la igualtat’: la falsa creença que la societat occidental és igualitària i per tant el feminisme i la seva lluita ja no són necessaris. L’autora recopila tot un seguit d’indicadors econòmics i socials que posen de manifest que la situació de les dones al segle XXI dista molt de ser igualitària.  Les dones estan cansades de la violència que reben pel simple fet de ser dones, estan cansades de la nova misogínia que presenta formes més subtils com els micromasclismes, estan cansades de no tenir, perquè se’ls ha fet responsables del treball reproductiu i de cura, i, finalment, estan cansades d’estar cansades.  L’objectiu d’aquesta obra, que recull articles, reportatges i reflexions de l’autora,  és provocar una presa de consciència i fer una crida a l’acció. 

No acceptem que els nostres cossos siguin utilitzats com reclam publicitari. Les marques utilitzen els nostres cossos per vendre els seus productes. Denunciem aquesta pressió i la “taxa rosa” sobre els productes femenins.