donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dissabte, 29 de febrer del 2020

8 de març 2020 DIA INTERNACIONAL DE LA DONA Sóc de la Generació Igualtat


Aquest any el lema s'anomena "Sóc de la Generació Igualtat": Pels drets de les dones", seguint els passos de la campanya d'ONU Dones amb el mateix nom (Generació Igualtat) i que commemora el 25è aniversari de la Declaració i Plataforma d' acció de Beijing (1995), el full de ruta més progressista per a l'empoderament de les dones i les nenes a tot el món.


A més en aquest any també se celebraran altres èxits significatius per a l'Organització, com pot ser el 10è aniversari de la creació d'ONU Dones, entre d'altres. 

El consens que està sorgint a nivell mundial és que, malgrat alguns progressos, el canvi real ha estat desesperadament lent per a la majoria de les dones i nenes al món. A el dia d'avui, cap país pot pretendre que ha assolit la igualtat de gènere. Hi ha una sèrie d'obstacles que romanen sense canvis. Les dones i les nenes segueixen sent infravalorades; treballen més, guanyen menys i tenen menys opcions; i pateixen múltiples formes de violència a la llar i en espais públics. A més, hi ha una amenaça significativa de reversió dels èxits feministes que tant d'esforç va costar aconseguir.

L'any 2020 representa una oportunitat excepcional per mobilitzar l'acció mundial per tal d'aconseguir la igualtat de gènere, MÉS EQUITAT i aconseguir el ple gaudi dels drets humans de totes les dones i nenes.


divendres, 28 de febrer del 2020

AMB MIRADA DE DONA. INICIEM LES ACTIVITATS AL VOLTANT DE LA COMMEMORACIÓ DEL 8 DE MARÇ 2020 A BALÀFIA

17:30h Inauguració de l' Exposic Fotogràfica
“Amb Mirada de DONA” 
de Mariona Roure
Hall   Maria      Rúbies        Centre      Cívic de    Balàfia
Cedida per al Departament de Cultura 
de la Generalitat de Catalunya
La podeu visitar del 3 fins al 31 de març de 2020

diumenge, 23 de febrer del 2020

ENS AFEGUIM al Manifest AMB ORGULL, Per un esport inclusiu

DONABALÀFIA associació ES COMPROMET 
a treballar per afavorir el
respecte a la diversitat, dins i fora del terreny de joc, garantint els missatges de respecte i de dignitat de la persona.
També vetllarem per oferir entorns segurs on la persona pugui expressar la seva
orientació sexual, la seva identitat de gènere o expressió de gènere, 
si així ho desitja.
Denunciarem les actituds LGTBIFòbiques, tan físiques com verbals, així com qualsevol comentari i/o conducta que atempti contra la llibertat sexual i de gènere. Facilitarem el recolzament i la formació necessària per tal de garantir que les persones responsables dels clubs, dels entrenaments, els esportistes, les esportistes i les entitats
vinculades al món de l’esport coneguin la diversitat LGTBIQ+ i els drets de totes lespersones de gaudir de l’esport sense cap tipus de discriminació.  
Per tot això, ENS COMPROMETEM a treballar per afavorir el respecte a la diversitat, dins i fora del terreny de joc, garantint els missatges de respecte a l’alteritat i de dignitat de la persona. També vetllarem per oferir entorns segurs on la persona pugui expressar la seva orientació sexual, la seva identitat de gènere o expressió de gènere, si així ho desitja. Facilitarem el recolzament i la formació necessària per tal de garantir que les persones responsables dels clubs, dels entrenaments, els esportistes, les esportistes i les entitats vinculades al món de l’esport coneguin els conceptes LGTBIQ+ i els drets de totes les persones de gaudir de l’esport sense cap tipus de discriminació.
AMB ORGULL coincideix enguany amb la commemoració del Dia Internacional contra l’Homofòbia al Futbol, el 19 de febrer. Aquesta data recorda el dia què va néixer el futbolista professional anglès, d’origen nigerià, Justin Fashanu. El jugador va fer pública la seva homosexualitat en plena carrera professional, i va rebre una pressió tan forta que el va dur al suïcidi l'any 1998. Justin Fashanu ha esdevingut el símbol de la lluita del col·lectiu LGTBIQ+ (Lesbianes, Gais, Trans*, Bisexuals, Intersexuals, Queer) en l’àmbit esportiu. Tot i el pas del temps i ja en ple segle XXI, encara perduren velles nocions de masculinitat en el món de l’esport. Tret d’escasses excepcions, el joc professional en la major part dels esports, es continua atribuint al gènere masculí. Les dones poden expressar i han de demostrar aspectes que, sovint, s’atribueixen als homes, havent d’elegir les seves identitats com a dones i com a esportistes. Pels homes, transgredir aquests límits de gènere no és tan fàcil i, menys, en el món de l’esport i l’activitat física.
Les persones amb orientacions, identitats i expressions no normatives que fan esport, no són lliures d’expressar-se obertament. Les criatures, els homes i les dones del col·lectiu LGTBIQ+ i les persones trans*, han estat i continuen sent les més castigades.
Als camps, dins i fora, es continuen escoltant insults, rumors i estereotips de gènere, comentaris homòfobs i racistes. L’Ajuntament de Lleida, amb la col·laboració de Colors de Ponent, del Club AEM, Balàfia Vòlei, Imma Ojer,  del Club Handbol Pardinyes i tota la comunitat endega la Campanya de sensibilització AMB ORGULL, per a la plena inclusió i contra l’Lgtbifòbia al món de l’Esport.
Tot i comptar amb lleis que salvaguarden els drets de les persones LGTBIQ+, com la Llei  11/2014, de 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, vigent a Catalunya, queda molt camí per fer per tal d’incorporar conceptes i fer-los efectius en el món de l’Esport, tan dins com fora de terreny de joc. Ara és del tot necessari obrir les mirades i activar la lluita contra l’homofòbia, la bifòbia, la transfòbia i el racisme si volem esdevenir una societat més justa, respectuosa i inclusiva.
Considerem que el món de l’esport i l’activitat física ha de ser un espai inclusiu,
respectuós amb l’alteritat, de promoció de la salut i dels valors fonamentals i, a l’hora, un espai de relacions interpersonals on és primordial la convivència.
Així doncs, és de cabdal importància que, qualsevol persona, sigui quina sigui la seva orientació sexual, la seva identitat de gènere o expressió de gènere, el seu origen o les seves creences, pugui gaudir de l’esport en un entorn segur i de respecte vers la diversitat i la diferència.
El col·lectiu LGTBIQ+ ha de poder ser visible sense pors. Per això, continuarem treballant plegats per aconseguir espais lliures de violència, de masclismes, d’LGTBIfòbia i de racisme, tant des dels clubs esportius de Lleida com des dels diferents àmbits i serveis de la Paeria, especialment, des de la regidoria d’Esports i Activitat Física, la regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, el Servei d’Atenció Integral i l’Oficina de Drets Humans.
Per tot això, ENS COMPROMETEM a treballar per afavorir el respecte a la diversitat, dins i fora del terreny de joc, garantint els missatges de respecte a l’alteritat i de dignitat de la persona. També vetllarem per oferir entorns segurs on la persona pugui expressar la seva orientació sexual, la seva identitat de gènere o expressió de gènere, si així ho desitja.
Facilitarem el recolzament i la formació necessària per tal de garantir que les persones responsables dels clubs, dels entrenaments, els esportistes, les esportistes, les persones que treballen pel món de l'esport i les entitats vinculades a aquest món coneguin els conceptes LGTBIQ+ i els drets de totes les persones de gaudir de l’esport sense cap tipus de discriminació.
Lleida, 19 de febrer de 2020

diumenge, 16 de febrer del 2020

#ThoEstasPerdent La campanya té com a objectiu fomentar la VISIBILITZACIÓ de l’esport femení en els mitjans de comunicació

L’objectiu de la campanya és promoure una presència més gran de les dones esportistes als mitjans, contribuint així a avançar a cap a la plena igualtat, trencar estereotips socials i mediàtics respecte de l’esport femení i posicionar-lo com un contingut d’interès i capaç d’atraure grans audiències. També pretén consolidar en l’audiència -especialment en infants i adolescents- referents de l’esport femení, ja que massa sovint només tenen com a referents esportistes masculins.
Les curses d'orientació s’adhereixen a la campanya #ThoEstasPerdent impulsada per la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya i que té com a objectiu impulsar l’esport femení en els mitjans de comunicació. La campanya té com a lema "Si no veus esport femení, t'estàs perdent la meitat de l'espectacle".
Les orientadores Ampa Gil (COB), Marta Bruns (Aligots), Annabel Valledor (BO), Xènia Ledesma (Xinoxano) i Judit Ravell (Montsant) fan una crida a les altres orientadores catalanes a impulsar-la a través de les xarxes socials amb les etiquetes #ThoEstasPerdent #Esportfemeni

divendres, 14 de febrer del 2020

30 anys de polítiques públiques d’igualtat a Catalunya amb l’ Institut Català de les Dones

L’actual presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Laura Martínez  i la que va iniciar aquesta tasca, Joaquima Alemany, van ser les encarregades d’analitzar les aportacions de l’ICD durant aquests 30 anys.L’acadèmica de la UAB, Sara Moreno, i la poeta Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, Marta Pesarrodona, van aprofundir en el moment actual de les polítiques públiques d’igualtat efectiva de dones i homes.  
El president de la Generalitat, Quim Torra i la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, van presidir l’acte d’aniversari d’aquest òrgan adscrit al departament de la Presidència, que dissenya, impulsa, coordina i avalua les polítiques per a l'equitat de gènere que desenvolupa l'Administració de la Generalitat, a partir de les competències exclusives que atorga l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. I que actualment desplega la Llei 5/2008, del 24 d’abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista i la Llei 17/2005, del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes.
DONABALAFIA PARTICIPA

dimecres, 12 de febrer del 2020

DIVENDRES DEFENSEM LA NOSTRA PAGESIA!! MANIFESTACIÓ

“Salvem la pagesia,
defensem el món rural”
14 de febrer de 2020
Sortida: escultura del 
Tractor dels Camps Elisis –
a les 9 h del matí

Manifestació

Us informem que aquest divendres 14 de febrer de 2020, tindrà lloc un gran manifestació de la pagesia de Lleida i comarques, demanem preus justos per poder continuar vivint de la pagesia en un moment molt complicat per les nostres veïnes i veïns de l’Horta de Lleida, amb el lema “Salvem la pagesia, defensem el món rural”.

Està previst que hi participin tractors i que arribin fins a la ciutat de Lleida per denunciar la situació crítica que travessa la pagesia, per reivindicar solucions i que aquest sector tingui futur.

Les dones de la Comissió de l’Horta de la FAVLL també hi participaran amb una pancarta que sortiran a les 9 h del matí, des de l’escultura del Tractor dels Camps Elisis direcció a la plaça Sant Joan. A la plaça Sant Joan s’iniciarà un recorregut per tota la ciutat de Lleida, tan persones com tractors. I animen a totes les veïnes i veïns dels barris i de les partides de la l’Horta de Lleida que també hi participin, per donar suport a aquest col·lectiu i assegurar el seu futur, perquè és imprescindible per continuar vivint de la terra.

dilluns, 10 de febrer del 2020

AMB ESPORT FEMENI LLEIDA XERRADA I TALLER DE NUTRICIÓ. EL 21 DE FEBRER US ESPEREM.

"Aprendre a menjar de manera saludable no és només qüestió de pes, pots allargar la teva vida i millorar la qualitat i el benestar dels teus dies”

dijous, 6 de febrer del 2020

QUÈ PUC FER JO, QUÈ PODEU FER VOSALTRES ? AQUEST 2020 PER TREBALLAR PER LA IGUALTAT EN DRETS DE LES DONES?

Les dones de l’ONU pensen seriosament en els propòsits de l’Any 2020, perquè estem a la vora d’un oportunitat generacional i el canvi de joc de la carrera cap a la igualtat de gènere ets tu!!!
Quan cadascú de nosaltres decideixi que la igualtat de gènere és bona per a tots nosaltres, farem salts i passes endavant. Per exemple, podem resoldre compartir responsabilitats assistencials a casa?
Podem orientar les dones i les nenes 
per augmentar la seva carrera professional?
Podem prometre no participar ni condonar un llenguatge masclista i comentaris que normalitzin la  
Protestarem contra les injustícies quan les vegem?
Podem ensenyar als nostres fills i filles a ser inclusius i discutir què significa la igualtat de gènere?
Podem llegir un llibre feminista cada mes per entendre millor les diverses experiències de dones de tot el món? Aquí hi ha una llista de només 12 llibres feministes que tothom hauria de llegir a rel = "noopener noreferrer"  
Hem preguntat a les i als nostres seguidors de xarxes socials quines són els seus propòsits d’igualtat de gènere per al 2020?

dimecres, 5 de febrer del 2020

Qui van ser Joan Murray, Joan Clarke, Jane Hughes, Mavis Batey, Margaret Rock i Ruth Briggs. ? EL NOSTRE PARTICULAR HOMENATGE A LES DONES DE CIÈNCIA

DIA INTERNACIONAL 
DE LES NENES I LA CIÈNCIA
12 DE FEBRER DE 2020
Les desxifradores de codis de Bletchley Park
 Joan Murray, Jane Hughes, Mavis Batey, Margaret Rock i Ruth Briggs
Hi ha una visió heroica de la història, del progrés i de la ciència. Consisteix a personalitzar els descobriments, el avenços i la glòria. Recentment, la pel·lícula The imitation game (2014), traduïda al castellà com Descifrando Enigma, ha fet una reconstrucció de la contribució del matemàtic britànic Alan Turing, criptoanalista tingut com a iniciador de la moderna ciència de la computació. A Turing se li reconeix haver desxifrat els codis secrets nazis continguts en la màquina Enigma però no ho va fer sol, va comptar amb la inestimable col.laboració de Joan Clarke i tot un equip humà al darrere, on més de tres cuartes parts eren dones. Historiadors i militars consideren que aquest fet no sols va contribuir de manera determinant al desenllaç de la Segona Guerra Mundial en favor dels aliats, sinó que a ulls de molts Turing és santificat com a fundador de la informàtica però no ho va fer sorl, va ser tot un treball d'equip. Recupem l'escrit de Josep Lluís Barona del 2017, i fem un text lliure, (https://metode.cat/revistes-metode/seccions/histories-cientifics/desxifradores-bletchley-park.html)
Les tensions militars que abocaren a la Segona Guerra Mundial feren del GC&CS una organització estratègica dels serveis secrets britànics. Al centre hi arribaren a treballar vora deu mil persones cap al final de la guerra, en 1945, de les quals –ara ho sabem– un 75 % eren dones. Entre elles es trobaven Joan Clarke, va arribar a ser subdirectora del departament encarregat de descifrar els missatges de l' Armada Alemanya, Joan Murray, Jane Hughes, Mavis Batey, Margaret Rock i Ruth Briggs. Quan Gran Bretanya va declarar la guerra a Alemanya, Alastair Denniston va adonar-se que per descodificar els missatges encriptats de les màquines electromecàniques de l’enemic necessitava matemàtics i criptoanalistes. La majoria dels barons joves havien estat reclutats per anar al front, així doncs, les dones van ocupar un lloc que, segurament, en condicions de normalitat social haurien ocupat els homes. La majoria d’elles pertanyien a la burgesia mitjana i tenien graus universitaris en matemàtiques, física i enginyeria. El seu treball va ser excel·lent i van demostrar total capacitat per a suplir amb igualtat de condicions i eficàcia tècnica un treball matemàtic que requeria mètode i coneixement. La màquina que feien servir els alemanys des del 1930, Enigma, i les màquines ideades per la companyia alemanya Lorenz disposaven de mecanismes rotatoris capaços de xifrar i desxifrar missatges. Les dones de Bletchley Park realitzaren durant la guerra tasques complexes de càlcul i codificació que abocaren al desenvolupament integral de la informàtica.
Un seguit de llibres i articles de premsa ha revelat les biografies personals i el treball tècnic d’aquelles dones: Codebreakers: The inside story of Bletchley Park (1993), The secrets of station X: How the Bletchley Park codebreakers helped win the war (2004), o The Bletchley girls. War, secrecy, love and loss: The women of Bletchley (2015). El treball probabilístic i matemàtic que allí varen desenvolupar col·lectivament és avui ben conegut i l’edifici de Bletchley Park és un museu visitat per centenars de milers de persones que ara ja coneixen la important contribució d’aquelles dones.
Enfront de la visió heroica i personal de la història de la ciència i la tecnologia, aquest relat de les desxifradores de codis de Bletchley Park demostra que l’evolució de la ciència i la societat és sempre un treball col·lectiu, dones i homes pel progrés de la HUMANITAT.
PASSEU UN BON DIA 
DE LES NENES I LA CIÈNCIA

dilluns, 3 de febrer del 2020

PARTICIPA !! JA US PODEU INSCRIURE AL Consell de la Zona 05 (Balàfia i entorns)

CLIQUEU DAMUNT DE  LA FOTOGRAFIA
HI HA UN ENLLAÇ DIRECTE
Els Consells de Zona i/o de Barris
Reconeguts a l'article 26 del Reglament de Participació Ciutadana de 2006. Són els òrgans de participació establerts sobre la base dels criteris que configuren zones urbanes o barris delimitats per la història o per la geografia administrativa local. Hi participen aquelles entitats específiques de la zona o del barri o les persones que hi tinguin interès.
PER SABER-NE MÉS CLIQUEU DAMUNT DE LA IMATGE
La participació del públic, també coneguda com a participació ciutadana o participació pública, és la inclusió del públic en les activitats de qualsevol organització o projecte realitzats per entitats o administracions. La participació del públic és similar, però més inclusiva, que la participació dels grups d'interès!!

PARTICIPA !! 
JA US PODEU INSCRIURE
 al Consell de la Zona 05 (Balàfia i entorns)