donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dilluns, 28 de març del 2016

6 d'abril de 2016:Dia Mundial de l'Activitat Física. A Balàfia ho commemorem amb la Caminada de la Cursa més inclusiva


us convidem a celebrar 
el Dia Mundial de l’Activitat Física 
 (DMAF). 
El lema d’aquest any és Infant actiu = Adult saludable

Ajudeu-nos a aconseguir els REPTES 2016
REPTE 1.  aconseguir que el total d’esdeveniments actius duri tants minuts que aconseguim que 7.400.000 Catalans X 30 minuts = 222.000.000  minuts d’activitat física!   #repteD222MAF 
REPTE 2.  aconseguir pujar més de 500 fotos a les xarxes socials   #fotosDMAF




diumenge, 27 de març del 2016

ESTRENEM HORARI D'ESTIU I PARLEM DELS DETERMINANTS DE LA SALUT I L'EQUITAT


http://salutpublica.gencat.cat/ca/promocio_salut/determinants_de_salut/

L’aire, l’aigua, l’alimentació, la sanitat, l’educació, el medi ambient, l’habitatge, la feina, drets irrenunciables, determinen la nostre salut i estan essent privatitzats. Si no s’atura, esdevindrem esclaus. Determinants de la salut, el Negoci de la Vida, es basa en una anàlisi exhaustiva de la situació de la salut pública: els determinants socials de la salut, les circumstàncies en què les persones neixen, creixen, viuen, treballen i envelleixen; les desigualtats en salut, les diferències en salut que són innecessàries i evitables a més de ser injustes, la negació del dret a la salut per convertir-lo en un negoci en favor de les grans corporacions industrials i financeres a través de les privatitzacions i la corrupció; i de l’exclusió que es causa a les dones, les classes socials més desfavorides i els immigrats. 

‘Determinants de la Salut’  
és el quart documental del projecte ‘La Salut el Negoci de la Vida’ realitzat per l’associació Solidaritat i Comunicació, SICOM associats a How Audiovisual i Multimèdia.
http://www.instituteofhealthequity.org/Content/FileManager/pdf/key-messages-fshl.pdf
Molts dels problemes de salut més rellevants estan subjectes a la influència d’aquests determinants i de les condicions de vida de les persones. S’estima que un 80% dels determinants de la salut són fora del sistema sanitari.
Aconseguir l’equitat en salut significa que les persones puguin desenvolupar el seu potencial de salut independentment del seu estatus social o altres circumstàncies determinades per factors socials. L’equitat en salut implica que els recursos s’assignen segons la necessitat.

divendres, 25 de març del 2016

ACABA EL PERIODE DE SESSIONS CSW60: per un planeta 50:50. DIFERENTS PROPOSTES

 El tema per a les Jornades Mundials de la Dona del 2016  és Per un Planeta 50-50 en 2030: 
 "Donem el pas per a la igualtat de gènere"
CLOENDA DE LES SESSIONS REALITZADES A LA SEU DE LES
NACIONS UNIDES PEL PROGRÉS DE LA HUMANITAT
“Step It Up for Gender Equality”.
Reflexions sobre el que significa un planeta igualitari des del punt de vista del gènere i com aconseguir d'aquí a l'any 2030, unint els esforços de les Nacions Unides, els governs, la societat civil i el sector privat. En el segon debat, titulat "The Push for Parity" 
L'impuls a favor de la paritat
les i els participants valoraran el progrés aconseguit per assolir la igualtat de gènere 
en el sistema de les Nacions Unides, examinaran els reptes pendents  i revelaran com integrar les  perspectives de gènere

“Step It Up for Gender Equality”.
“Step It Up for Gender Equality”.
Reproduïm aquí  part de la declaració del Primer Ministre del Canadà i 
el seu compromís per la Igualtat    
És un feminista autoproclamat, va obtenir reconeixement mundial per la seva resposta directa a una pregunta sobre per què l'any passat va nomenar un Gabinet amb la mateixa proporció d'homes i dones: "Perquè estem a l'any 2015". En l'esdeveniment del més alt nivell, el primer ministre va explicar que per poder nomenar un gabinet d'aquestes característiques, el seu equip va buscar deliberadament a dones perquè es presentessin com a candidates. També va destacar els esforços permanents que realitza per mantenir a les dones en papers de lideratge i per fomentar un millor equilibri entre el treball i la vida al lloc de treball.
http://mujeresdepazrd.com/noticias/actualidad/11933-debemos-desafiar-a-las-personas-para-que-hagan-mas-afirma-el-primer-ministro-canadiense-en-un-evento-de-onu-mujeres.html 
"Hem  de desafiar a las persones per a que facin més”,
 afirme el Primer Ministre canadenc en l' event d' ONU DONES
"A qualsevol líder mundial que em digui: 'M'encantaria. Però no puc fer-ho amb les coses com estan actualment '... li contesto:' Bé, què està fent per canviar aquest estat de coses i posar en escena a aquestes dones extraordinàries que no poden ser líders quan les necessitem? ' ", Ha afegit el primer ministre Trudeau. "El món necessita prendre aquest camí, i és el camí a què -treballant junts- el portarem".

A ONU Dones insistim que la lluita a favor de la igualtat de gènere no és només per a les dones: és una lluita per a tothom, i per aquelles persones que tenen autoritat i poder, especialment; elles han de liderar des de la primera línia ", va afirmar la Sra. Mlambo-Ngcuka. "El primer ministre tenia autoritat per nomenar un gabinet amb igualtat de dones i homes. Els líders han d'usar l'autoritat amb què compten ".Durant el diàleg senzill i sincer, va dir que el Canadà encara ha de fer més per reduir la desigualtat salarial i enfrontar la violència contra les dones, especialment les dones indígenes. La directora executiva d'ONU Dones va destacar la importància de la legislació nacional per posar fi a la discriminació, d'assolir els nous Objectius de Desenvolupament Sostenible per a l'any 2030, i del lideratge fort "per canviar el panorama dràsticament".
Un altra proposta és la que és va donar a la seu de les Nacions Unides a Nova York, durant un concorregut esdeveniment paral·lel al 60è període de sessions de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona, CSW60,  ONU Dones ha presentat una innovadora aliança amb importants entitats de mitjans per concitar l'atenció i accions concretes amb vista a l'Agenda 2030, el Pacte de mitjans  de comunicació :Donem el Pas per la Igualtat de Gènere aplega una àmplia coalició de mitjans de comunicació de cada regió i països pertanyents a la premsa escrita, radial i electrònica per garantir el major abast i iniciatives sòlides en favor dels drets de les dones i la igualtat de gènere.
 https://www.flickr.com//photos/unwomen/sets/72157663471020143/show/
 Representants del CNDC
 participen al fòrum de Nacions Unides per a l'avenç de l'equitat de gènere

  • El Consell Nacional de les Dones de Catalunya ha organitzat per primer cop un acte en el marc del Fòrum de les ONG de la CSW60
  • L’objectiu és visibilitzar les accions en favor de les dones a Catalunya a nivell internacional
 Una delegació de representants del Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC) han assistit a la reunió de la 60a sessió de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW60) de l’ONU. Aquest és el fòrum més important per avançar en l’equitat de gènere a nivell internacional i ha comptat amb la participació de la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD) i presidenta del CNDC, Teresa M. Pitarch, i la cap de l’àrea d’Incidència i Educació de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), Helena Vicente.
http://dones.gencat.cat/ca/institut/cndc/

dijous, 24 de març del 2016

FALTA UN MES PER LA CURSA MÉS INCLUSIVA DE LLEIDA: CURSA DE BALÀFIA-AREMI. TE LA PERDRÀS?

OBERTES INSCRIPCIONS
LA CURSA TE EL NOM DE L'ATLETA AMB MILLOR PALMARÈS DEL S XX
BONAVENTURA BALDOMÀ
CELEBREM EL DIA MUNDIAL DE L'ACTIVITAT FÍSICA


dimarts, 22 de març del 2016

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA: VISITEU EL BLOC DEL NOSTRE AMIC I COL.LABORADOR IGNASI SERVIÀ

#NoWalking4Water

Després d'un dies de concurs vull agrair l'interès a totes les persones que han llegit el meu post, als 100 like que acumulo, i mostrar admiració pel Doctor de l'aigua, Juan Jose Salas, que acumula fins al moment 274 likes i pels 148 de Quinctilia López. Un record per a les 22 persones que han decidit participar en aquest concurs #BlogsDMAgua, i convidar a votar als posts que més us agradin fins al dia 22/03. 
Però al final, un dels micromoments que més em van impactar va ser la presentació de Carles Garriga, Project Manager de @wearewater, sobre la campanya
  # NoWalking4Water. Coses dels horaris de l'AVE, fins i tot vaig poder compartir amb Carles el viatge fins a Atocha.
Les principals idees que ens va transmetre Carlos van ser que la forma d'accedir a l'aigua en el nostre món, i al tercer món no són iguals, i evidentment l'estat dels peus tampoc. Això és evident comparant els nostres peus, amb els de Samuel, un nen d'11 que ha de caminar 10 km per accedir a l'aigua. La història de Samuel no és única, això li passa a 600 milions de persones al món.
Caminareu perquè elles no hagin de fer-ho?
A Etiòpia les dones i les nenes inverteixen fins a sis hores diàries per aconseguir aigua en pous i rius. Moltes vegades, l’ aigua que acaben aconseguint no és potable, per la qual cosa acaben bevent aigua contaminada i rentant-se amb una aigua que provoca malalties.
Des de 2004, Intermón Oxfam du a terme, juntament amb organitzacions locals, el projecte Banc d’aigua als districtes etíops més afectats per les sequeres recurrents. Gràcies a això, avui més de 5.000 persones tenen accés a aigua potable, la qual cosa no només millora la seva salut i disminueix el risc de malalties, sinó que a més permet millorar la seves condicions de vida: les nenes van a l’escola perquè no han de caminar tantes hores diàries per aconseguir aigua i les dones inverteixen més temps ajudant els homes en les feines agrícoles, per la qual cosa les famílies poden produir més aliments.

dilluns, 21 de març del 2016

21 DE MARÇ: DIA MUNDIAL DE LA POESIA. ANOMENEM 13 ESPAIS: 13 ESCRIPTORES PER LES SALES DEL CENTRE CÍVIC DE BALÀFIA

Novel·listes, 
narradores, 
autores teatrals,
historiadores,
 poetes,
escriptores
   Amb la seva narrativa, a vegades breu, a vegades àmplia
 les seves poesies, les novel·les, 
han marcat l'evolució 
de la literatura lleidatana i catalana del segle XX. 
 En les seves obres analitzen la situació de la dona, 
de la societat de l'època, de les relacions de parella, 
del treball,  de la ciutat i del camp, 
a vegades,  n'ofereixen una imatge idíl·lica, altres violenta i cruel, 
són controvertides, trenquen models idíl·lics, trenquen motlles.  
Cal destacar la seva influència amb la nostra vida,
a Balàfia,  les considerem unes mestres
MARIA MERCÈ MARÇAL
TERESA PÀMIES
ROSA FABREGAT
DOLORS SISTAC
LAURA BERNIS
MARIA BARBAL
NÚRIA PERPINYÀ
ELENA RUFAT
CONXITA MIR
MAGDALENA VILALTA
MARTA ALÒS
ANTONIETA JARNE
MERCÈ PARIS
13 noms de DONES ESCRIPTORES LLEIDATANES
per 13 espais del CENTRE CÍVIC DE BALÀFIA

diumenge, 20 de març del 2016

La sociòloga Marina Subirats ha rebut el IV Premi ASPÀSIA 2016 en defensa de l’equitat de gènere

La sociòloga Marina Subirats ha rebut el Premi ASPÀSIA 2016 en defensa de l’equitat de gènere pel seu compromís amb els drets de les dones des de la política, la recerca i l’acció social.
                                                PREMI ASPÀSIA 2016El guardó, concedit per la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social i l’Observatori del Tercer Sector, es lliurà dimecres 16 de març a Barcelona en el marc de la jornada ‘Temps i tercer sector: construïm entitats sostenibles i eficaces’. Marina Subirats és referent en l’equitat de gènere des de l’àmbit de l’ educació i ha ocupat càrrecs de responsabilitat a l’Institut de la Dona, la Regidoria d’ Educació de Barcelona i el Consell Escolar de l’ Estat. 
La quarta edició del Premi ASPÀSIA en defensa de l’equitat de gènere, concedit per la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS) i l’Observatori del Tercer Sector, reconeix aquest 2016 la trajectòria de Marina Subirats i Martori (Barcelona, 1943), catedràtica emèrita de sociologia a la UAB, especialitzada en educació i dones. El lliurament va tenir lloc dimecres 16 de març a les 19.15 hores a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona (Sant Pere més Baix 7), en el marc de la 4a Jornada DDiPAS: ‘Temps i tercer sector: construïm entitats sostenibles i eficaces’. L’acte va incloure una conferència d’Elisa Stinus, doctora en Polítiques Públiques i Transformació Social, sobre ‘Conciliar: il·lusió o realitat? Polítiques a Catalunya i Noruega’; la presentació dels primers resultats d’un estudi sobre la gestió del temps a les entitats socials elaborat per la xarxa DDiPAS; i una taula d’experiències amb la participació de la Fundació Surt, la Fundació Joia i Suara Cooperativa.
L’elecció de Marina Subirats com a guanyadora del Premi ASPÀSIA reconeix una llarga trajectòria personal i professional en què destaca la introducció de la perspectiva feminista a les ciències socials, el seu discurs sobre coeducació i el seu compromís amb el feminisme de base. Des del coneixement acadèmic, Marina Subirats ha generat lligams amb la pràctica educativa i l’acció social i ha treballat també per l’equitat de gènere des de càrrecs de responsabilitat pública: directora de l’Institut de la Dona d’àmbit estatal (1993-1996), regidora d’Educació a l’Ajuntament de Barcelona (1999-2006) i membre del Consell Escolar de l’Estat (2005-2012).
El jurat del Premi ASPÀSIA 2016 –format per Teresa Crespo (presidenta d’ECAS), Núria Carrera (degana del Col·legi de Treball Social), Fatima Ahmed (guanyadora del Premi ASPÀSIA 2015), Francesc Mateu (director d’Oxfam-Intermón de Catalunya), Laia Serra (Associació de Dones Periodistes de Catalunya) i representants de la xarxa DDiPAS i l’Observatori del Tercer Sector— Va acordar recordar durant el lliurament del guardó a Victorie Ingabire, activista ruandesa actualment empresonada per la seva defensa dels drets democràtics i els drets de les dones a Ruanda.

dijous, 17 de març del 2016

Nova York 2016: en el punt de mira CSW60

Com cada any, al voltant del 8 de març, dia de la dona, les Nacions Unides convoquen i realitzen, en la seva seu de Nova York, dues setmanes d’actes, reunions i sessions, en les quals s’estudia i radiografia la situació de les condicions i possibilitats de vida de les dones arreu del món. I es debaten i decideixen propostes d’accions i mesures encaminades al millorament del seu estatus que no és l'ideal ni molt menys.

Enguany se celebra la 60a. edició d’aquest esdeveniment, la CSW60 i s’ha envoltat d’activitats extraordinàries degut a aquest motiu. Veu de essència dels 21 anys de la Conferència Mundial de Beijing 1995 i compta amb una molt nombrosa assistència de dones, i també homes, dels més diversos països.
Com ja és habitual en els períodes de sessions, les persones assistents són de tan variada procedència, contrades i societats, trobar el denominador comú per un nivell de treball, diàleg i consens és difícil i complicat. Però el que és realment important és poder comprovar que totes les dones, des del seu respectiu punt de partida i entorn, segueixen una trajectòria ascendent en la seva millora de qualitat de vida i benestar.
Sense caure en cofoisme, una vegada més hem pogut constatar que el rol de la dona en la societat catalana és dels més ben valorats i respectats. El nivell formatiu, educatiu i universitari, l’atenció a la salut i assistència mèdica i el tracte familiar respectuós i igualitari, són uns dels valors que ens honoren. Parlem en general, però no podem obviar que encara queda molt per treballar. La pobresa a Catalunya te nom de dona, la marginació, la triple jornada, l'accés a la cultura, aspectes molt grisos de la crisi que patim i colpeix amb força a moltes dones de casa nostra.
Ban Ki-moon, Secretari General de les Nacions Unides en el seu discurs d' apertura de la sessió va "apressurar" als països que encara no tenen cap dona al seu parlament a revertir aquesta situació per arribar al 2030 on dones  i dones comparteixin un desenvolupament sostenible mundial.  L'apoderament de la dona i el seu vincle amb el desenvolupament sostenible serà el tema prioritari del 60è període de sessions de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW60). En aquesta reunió anual d'alt nivell, que té lloc a la seu de les Nacions Unides, a Nova York, del 14 al 24 de març de 2016, líders mundials, ONGs, el sector privat i activistes es congregen per debatre la millor manera de garantir que les dones i les nenes estiguin en la primera línia dels seus plans per tal d'implementar el nou full de ruta del desenvolupament mundial. ES COMPROMETEN a demanar, a totes les parts involucrades en la consecució de la igualtat de gènere, a que intensifiquin els seus esforços.
Els països s´'han de COMPROMETRE a "usar" totes les oportunitats i processos del 2016, i més tard, per accelerar el compliment de la Declaració  de Beijing i la seva Plataforma d’Acció a fi de concretar resultats en tots els seus cicles i arribar a la complerta realització de la igualtat i empoderament de les dones el 2030. 
Phumzile Mlambo-Ngcuka is Executive Director of UN Women - 
amb uns quans convidats
http://www.unwomen.org/en/about-us/directorate/executive-director#sthash.RuXUB2Gg.dpuf
Women’s empowerment and its link to sustainable development - See more at: http://www.unwomen.org/en/csw/csw60-2016#sthash.0I2seG3T.dpuf

gràcies a la Flora Sanabra per la seva crònica
- Veure més a: http://www.unwomen.org/es#sthash.TELHXMj2.dpuf

dimarts, 15 de març del 2016

VENIU A BALÀFIA. PORTEU UNA POESIA!! COMMEMOREM EL 8 DE MARÇ AMB EL DOCUMENTAL DE LA MASETA I LLEGIM POESIA


ESPECIALMENT AQUESTS DIES ON DONES DE TOT EL MÓN S'AJUNTEN
EN REUNIONS A LES NACIONS UNIDES (ONU)
COMISSIÓ DE LA CONDICIÓ JURÍDICA I SOCIAL DE LA DONA
"APODERAMENT DE LA DONA I DESENVOLUPAMENT"
PER PARLAR, DIALOGAR, DEMANAR UN MÓN MILLOR,  AVANÇAR ...
EMMIRALLADES EN ELLES
NOSALTRES A BALÀFIA COMMEMOREM EL 8 DE MARÇ
I EL DIA MUNDIAL DE LA POESIA
AQUEST ANY PRENEM LES ROSES D' OLGA XIRINACS
PORTEU UNA POESIA, 
NOSALTRES POSEM LES ROSES
"Preneu les roses"

divendres, 11 de març del 2016

dilluns tenim el goig de viure una experiència màgica i solidària de la mà de Ma Josep Noguera i Joaquim Nogués. Commemoració 8 de març 2016

US DEIXEM UN ALÈ DE DESERT PER ANIMA-US A VENIR
 A DESCOBRIR LA MÀGIA
EXTRET DE
Sóc una noia del Sahara Oriental, i  visc a Smara, un campament de refugiats, des que vaig néixer. Casa meva té un teulat de lona, com el de tota haima, sota el sol del desert. Hi fa molta calor, i durant el dia quasi no s’hi pot respirar. La meva àvia, que ja és gran i ha viscut la repressió que pateix el nostre poble, em convida sovint a anar-me’n lluny d’aquí. Jo no la vull escoltar, perquè em fa molta pena de deixar la meva mare i les meves tres germanetes.  El meu pare va morir fa dos anys en la guerra d’alliberament.
La meva vida al campament és difícil, perquè no aconseguim el menjar cada dia i, sovint hem de repartir-nos el poc que tenim entre unes quantes famílies. Però no em queixo... Hem après a cuidar-nos els uns dels altres.
 En la meva dahira, les persones adultes quasi totes són dones, que s'encarreguen que no ens falti de res i que puguem aprendre a llegir i escriure.

Però el millor de tot és quan arriba la nit. Llavors, els avis més grans ens expliquen històries, amb tots nosaltres al seu voltant, ben abrigats pel fred que fa. Un capvespre, l’avi Mohamed se li van posar els ulls brillants i ens va explicar que hi ha pobles, cap al nord, amb cases envoltades de jardins. I al mig de cada jardí hi tenen aparells per fer ploure cada vespre damunt de les plantes. I que a l’interior de les cases també hi feien ploure i les persones es posaven a sota de l’aigua per mullar-se el cabell. Nosaltres rèiem i rèiem. Tothom sap que això no és possible. I al final ens va explicar que les muntanyes del nord són molt més grans que les nostres dunes. I a l’hivern, es cobreixen d’una pols blanca, molt freda, que si te la poses a la boca es torna aigua. Semblava que l’avi ho hagués somiat, perquè ho explicava com si fos real
 La nit que ens va explicar tot això, quasi no vaig poder dormir. Nosaltres a penes podem tenir una mica d’aigua per cuinar i beure. Sovint bevem la llet de les cabres. Jo només he vist ploure dues vegades.

 Només necessito que em convidis. 
Et prometo explicar-te les històries del desert 
que ens conta l’avi Mohamed.
 NOTA: Hi ha informació en els blocs de les famílies acollidores, com ara
http://www.saharaponent.com/index.php/vacances-en-pau
https://vacancesenpau.wordpress.com/noticies/
http://www.sabadellwilaia.org/index.php/les-families-dacollida
http://www.planetaong.com/org_APS/camp_colonies_CA.asp?ID=3&LANG=CA