donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dimarts, 29 de setembre del 2020

PREGÓ DE LES FESTES DE TARDOR "Aquesta crisi sanitària ens serveixi per prendre consciència ..."

En la seva al·locució, Montserrat Gea ha fet crida a “repensar els models mundials de societat i de veïnatge i a orientar-los, perquè la salut individual esdevingui un patrimoni comú que repliqui models socials benestants en tots els països, ciutats i pobles del planeta”.

La directora general de Professionals de la Salut de la Generalitat s’ha centrat en l’aigua, com a element essencial per la salut, per assenyalar que, des de l’antiguitat, a més de ser font de prosperitat per a pobles i cultures, “l’aigua de boca i la higiene de les persones ha permès el més gran avenç en salut pública de la nostra història”. En aquest sentit, ha fet referència a exemples com la construcció del Dipòsit de l’Aigua a Lleida, que al segle XVIII va abastir d’aigua potable tota la població. I ha afirmat que, “quan una societat avança en salut, està en condicions per avançar en tots els aspectes de la vida”.

La pregonera de les Festes de Tardor ha recordat que tot i que “l’aigua i el sabó salven tantes vides”, no sempre estan a l’abast de tothom, malgrat que “el dret humà a l’aigua i al sanejament en la pràctica és un dret reconegut per les Nacions Unides”. Així i tot, 48 milions de ciutadans i ciutadanes no tenen aigua corrent a les seves llars.

“La manca dels béns essencials ens aboca al fracàs com a societat i a situacions insostenibles, que amenacen els estàndards més bàsics de salut pública”, ha dit, per llançar tot seguit una crida a la solidaritat per aquells que més ho pateixen. “Que aquesta crisi sanitària ens serveixi per prendre consciència col·lectiva que, si abandonem els nostres veïns i veïnes més vulnerables, no tindrem futur com a comunitat. Cal repensar els models mundials de societat, de veïnatge i orientar-los, perquè la salut individual esdevingui un patrimoni comú que repliqui models socials benestants en tots els països, ciutats i pobles del planeta”.

La directora general de Professionals de la Salut, Montse Gea, és professora a la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida. Està especialitzada en recerca qualitativa i polítiques de salut pública per la Bloomberg Faculty of Nursing de la Universitat de Toronto. En els últims anys, ha traduït més de 20 guies d’evidència amb el suport de la RNAO (Registered Nurses Association of Ontario) i el Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad per tal de millorar la transferència de coneixement. És consultora a la Unidad de Investigación en Cuidados de Salud (Investén-ISCIII), presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida i consellera del Consell Català d’Infermeria. La seva pràctica clínica a l’Hospital de Santa Maria-GSS està centrada en urologia i també és membre de la Asociación Española de Enfermería en Urología. És membre del grup de recerca GESEC i GRECS.

dissabte, 19 de setembre del 2020

PARLEM DE LLENGUATGE INCLUSIU. US COMPARTIM UNA MANERA DE FER-LO ÚTIL. EL FEM VIRAL?

Com ho fem per visibilitzar les dones en el llenguatge, doncs? 

cliqueu als punts i ho veureu !

El llenguatge és una construcció sociocultural i històrica, es caracteritza per ser dinàmic i estar exposat a transformacions. A més, el llenguatge és en ell mateix un instrument de canvi social, ja que a través de la parla o de l’escriptura és possible veure i reconèixer allò que les persones –siguin dones o homes- han aportat a la societat. 
El llenguatge és la facultat humana de poder comunicar els propis pensaments o sentiments mitjançant un sistema o codi determinat de signes interpretables per una persona receptora. 
Però el llenguatge no és només un conjunt de paraules, és un conjunt de significats compartits. A través del llenguatge designam la realitat, però també la interpretam i la cream simbòlicament quan feim abstraccions. La nostra cultura, de tradició patriarcal, s’ha reflectit en l’ús de llenguatge. Aquests sediments s’hi han fixat de tal manera que han entrat a formar-ne part. Per tot això, no s’ha de tenir por a forçar el llenguatge, a adaptar-lo a noves realitats per rompre aquest cercle viciós.

https://view.genial.ly/5f09dfd43d5a6d0d6f17498a/horizontal-infographic-review-receptes-per-visualitzar-les-dones-en-la-llengua

GRÀCIES MONTSE MASANA PER AQUEST TREBALL FANTÀSTIC

dilluns, 14 de setembre del 2020

"Un país, un equip" animen a la ciutadania a reprendre la pràctica esportiva i l'activitat física amb seguretat i responsabilitat.

Tenint en compte que la pandèmia del coronavirus ha impedit que haguem pogut gaudir de l’esport i l’activitat física en plenitud de condicions, amb un confinament obligat durant gairebé dos mesos, la campanya, impulsada per la Secretaria General de Esport i de l’Activitat Física (SGEAF), “vol aprofitar la progressiva tornada a l’activitat per part del món de l’esport durant l’etapa de represa per fer que la ciutadania confiï en les mesures preventives que han establert les autoritats sanitàries i esportives i el propi sector, i vegi l’esport com una activitat segura. 
DONES:PARTICIPEU!!
Evidències científiques han demostrat, a més, que les persones que millor superen la malaltia de la Covid-19 són les que gaudien d’un millor estat físic”, afirma el secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras.

El missatge de la campanya va dirigit tant a la població en general com a practicants potencials d’activitat física i esportiva, així com, especialment, a tots els agents que configuren el teixit esportiu de Catalunya, és a dir, entitats esportives, administracions locals i empreses que tenen per objecte la promoció, el foment i la prestació de serveis vinculats amb l’esport i l’activitat física a Catalunya, als quals demanem complicitat per tornar a activar el sector”, afegeix Gerard Figueras, afirma el secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física. “Altres àmbits del país ja s’estan activant, i ara ens toca a nosaltres, l’esport. Demanem el compromís de tots els agents esportius de Catalunya per enfortir aquest sector, perquè si actuem com a país i com un equip en garantirem la continuïtat i el progrés”, ha conclòs. A partir d’avui s’emetrà l’espot i la falca de la campanya per televisió, ràdio i portals digitals, i també es difondrà per les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram i Youtube




divendres, 11 de setembre del 2020

DIADA NACIONAL DE CATALUNYA:Els Actes de la Diada Nacional s’adapten a les mesures de Prevenció de Transmissió de la Covid-19

La DIADA NACIONAL DE CATALUNYA  tindrà un format especial adaptat a les recomanacions de prevenció per la Covid-19


Enguany, tenint en compte les circumstàncies sanitàries i la recomanació de no fer actes públics evitant les concentracions de gent, les ofrenes florals canvien de format i els Ajuntaments dipositaren les ofrenes de les diferents entitats i associacions al llarg del matí del dia 11 de setembre als llocs habituals.
Retall de la Poesia dedicada
A Maria Mercè Marçal 
In memòriam

 Segat el temps a favor de l’inici
tornarem a la mar arrels i terra
i les portes, que dòcilment tancaven,
duien la nit pels contorns de la casa.
Els cops inquiets de campanes atentes
feren sonar les ombres dels terrats
amb els acords d’un dol que s’instal·lava
sense perdó ni temps per a la súplica.
Una a una les voltes per les penes
infal·libles de bronze –clams i clams
de preguntes i perquès sense fi–
allargaven eternament la calma.
Dels teulats se’n pujava un aire rosa
i es va escampar en flames sobre els dies
omplint de cendra els racons i les coses
que abans, amor, d’amor tenien nom

El meu amor sense casa
Teresa Pascual

dijous, 10 de setembre del 2020

CONSEQÜÈNCIES DE LA COVID-19 EN L'ESPORT FEMENÍ-L'ASSOCIACIÓ ESPORT FEMENÍ LLEIDA EN PARLA A LA 3a EDICIÓ "PORTA LA TEVA CADIRA"

Instantània de l'acte a càrrec de Jordi Fu

https://www.esportfemenilleida.com/activitats

3ª EDICIÓ: PORTA LA TEVA CADIRA

Crònica de l' Activitat, gentilesa de l'equip Esport Femení Lleida

 Dimecres 9 de setembre va tenir lloc la tercera edició del: “PORTA LA TEVA CADIRA”

“Porta la teva Cadira” caracteritzat per unes mesures de seguretat per la COVID.19 i unes condicions meteorològiques de darrer moment poc favorables. Vam haver d’improvisar un nou espai per a la realització, la glorieta dels Camps Elisis. Refugi de pluja.

Va esdevenir, respectant les distàncies de seguretat un lloc idíl·lic  i alhora màgic.

Grans professionals amb una àmplia trajectòria van aportar la seva experiència.

Vam parlar de om hem canviat les nostres rutines, els nostres hàbits, el rendiment esportiu ... així com ha afectat la Covid-19 i les seves conseqüències als grups més vulnerables.

Van marcar la sessió les desigualtats socials i el paper, novament, de la dona en tota aquesta etapa, van donar continuïtat al debat.

Finalment la nutrició i l'exercici físic van tancar la sessió sense deixar de banda les recomanacions de la nostra col·laboradora la fisioterapeuta Clara Bergé.

Amb cada acte de "Porta la teva cadira" aprenem i creixem com a entitat.

Els valors, l'experiència i la saviesa van ser  presents.

Una jornada on ens ha acompanyat la pluja, això ha fet que l’ assistència de persones davallés però que sens dubte, repetirem amb més força i tornarem a gaudir.

Agraïments a: Naila Martínez (nutricionista), Anna Salazar (Orum Centre), Clara Bergé (fisioterapeuta), Dra. Carme Campoy (sociologa i fisiotaerapeuta), Núria Codina (hipopressius Lleida), Glòria Cornet (terapeuta emocional), Toni Baró (President de la FAVLleida), Gemma Villanueva (Cap del Servei d'esports de l'Ajuntament de Lleida) i la Dra. Gemma Espigares (Diputada al parlament de Catalunya per Lleida).

Gràcies a tots i a totes