donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dimarts, 30 de juny del 2015

acabem el juny reivindicant: PROU RETALLADES EN EDUCACIÓ!!

http://scientiablog.com/2013/06/10/una-puta-mierda/
No és un alumne més. Aquest és el segon any que li he donat classe i en aquests dos cursos no ha faltat ni un sol dia. Participa en totes les activitats programades a l'aula amb un interès que poques vegades he vist en els meus més de quinze anys d'experiència docent. Pregunta, discuteix, debat ... però sempre des del respecte cap al professor i cap als seus companys. Aquesta és la història que explica un professor i que us convidem a llegir, cliqueu a la fotografia, nosaltres la reproduïm parcialment per cridar ben fort : 
PROU A LES RETALLADES EN EDUCACIÓ !!
L'alumne del que parla el professor és un "enamorat de la ciència". Pertany a dues associacions de divulgació científica. No, no només es limita a pertànyer a elles, estira el carro de les mateixes com el que més. Està present en cadascuna de les reunions, organitza activitats, puja continguts ... la seva vida és la ciència.
No hi ha cap error, molts joves de les nostres contrades han d'abandonar els estudis per unes taxes universitàries excessives i les noies encara hi perden més, han de fer per feines de cura i domèstiques que les margina i aïlla. I la CIÈNCIA QUÈ HI PERD??

diumenge, 28 de juny del 2015

Tornem a parlar de coeducació, creació del PRIMER MÀSTER UNIVERSITARI: GÈNERE I COMUNICACIÓ

Màster propi de la Universitat Autònoma de Barcelona formarà graduats/des en ciències socials i humanes en la incorporació de la perspectiva de gènere en la vessant comunicativa de la seva especialització professional, mitjançant mòduls com, entre altres, els nous formats digitals, la comunicació social i política des d'una perspectiva de gènere o la representació de gènere a la publicitat. Aquesta iniciativa  se suma a les actuacions de l’Institut Català de les dones per avançar en la millora de la representació de les dones en la comunicació i assolir l’equitat de gènere.
Aquest màster propi de la UAB oferirà a partir del 15 d’octubre els següents mòduls:
1. Gènere, comunicació i canvi social
2. Nous formats digitals. Eines per a la transformació social
3. Comunicació social, econòmica i perspectiva de gènere
4. Comunicació política des d’una perspectiva de gènere
5. Gènere i discurs radiofònic i audiovisual
6. Representació de gènere a la publicitat i altres discursos gràfics
7. Mitjans, Informació i construcció social
8. Contextos socials, gènere i mitjans de comunicació

                 

dissabte, 27 de juny del 2015

Per l' alliberament lèsbic, gai, transsexual, bisexual i intersexual: dret a viure amb llibertat l'opció sexual que desitgem

Un any més amb motiu del dia internacional per l’alliberament lèsbic, gai, transsexual, bisexual i intersexual recuperem el vell combat de les companyes de Stonewall i omplim els carrers amb orgull per deixar ben clar que l'heteronormativitat ens oprimeix i limita el nostre dret a viure amb llibertat l'opció sexual que desitgem

Contra l’homofòbia, la lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia,
rebentem tots els armaris per l’alliberament LGTBI

divendres, 26 de juny del 2015

DONES I MENOPAUSA

La menopausa és una etapa cronobiològica de les dones, en la qual es produeix un conjunt de canvis hormonals com a conseqüència del final de la fase reproductiva. Aquests canvis ocasionen modificacions de tipus físic i psicològic i s’acompanyen, durant el seu procés d’instauració, d’un grup de símptomes que interactuen en la percepció que tenen les dones sobre la seva salut. Un altre factor afegit és el canvi de rol de la dona que, en moltes ocasions, es produeix en aquesta etapa des del punt de vista familiar i/o social.
Una vida activa en què es practiqui exercici físic de forma regular és una manera eficaç de prevenir múltiples patologies. Els estudis reflecteixen que la realització d’activitat física disminueix la mortalitat prematura, el risc de malaltia cardiovascular, les xifres de tensió arterial, el risc de patir càncer de còlon i de mama, la incidència de diabetis mellitus tipus 2, la síndrome metabòlica i l’augment de pes.
https://icspromociosalut.wordpress.com/2015/06/19/exercici-fisic-i-menopausa/

També incrementa l’autoestima, evita el consum de substàncies tòxiques i millora les relacions interpersonals, aspectes que augmenten la qualitat de vida.
L’exercici físic durant la menopausa, a més a més dels beneficis esmentats anteriorment,  retarda l’envelliment, millorant les funcions motores d’elasticitat, velocitat, força i resistència, i ajuda a mantenir o disminuir el pes corporal. També estimula la formació òssia, cosa que té una funció preventiva enfront de l’osteoporosi, i millora la circulació sanguínia.
http://blog.lasirena.es/lang/cat/category/raco-julio-basulto/page/2/

Cal que el nivell d’activitat física s’adapti a les característiques personals de cada dona i s’ha de realitzar de forma continuada. Les recomanacions generals són fer exercici aeròbic moderat cinc dies a la setmana durant almenys trenta minuts, quinze dels quals seria aconsellable que es fes a l’aire lliure.
El tipus d’exercicis recomanat està orientat a afavorir els estiraments de les extremitats superiors i inferiors i de l’abdomen, reforçar la musculatura pelviana i promoure una higiene postural correcta.


divendres, 19 de juny del 2015

BALÀFIA :FLAMA DEL CANIGÓ - LLEIDA


Amb el suport de moltes de les entitats de Lleida, membres de l'associació Flama del Canigó, encapçalats pel centre excursionista de Lleida, club ciclista Terraferma, representants veïnals de Balàfia i Grup cultural Garrigues, faran arribar des del Canigó la flama a tot el territori català.

A Lleida, el Centre Cívic de Balàfia, gràcies a la petició de les entitats del Barri faran possible l'entrega de la flama a diferents entitats de la ciutat de Lleida.
 L’any 1955 Francesc Pujades, vilatà d’Artes de Tec (Vallespir, Catalunya Nord), portat pel seu entusiasme pel Canigó i inspirat pel poema de mossèn Cinto Verdaguer, tingué la iniciativa d’encendre els Focs de Sant Joan en la pica d’aquesta muntanya i des d’allà repartir la seva flama per totes les contrades de la nostra terra. S’iniciava així la renovació d’aquesta mil·lenària tradició; de nou les fogueres prenien un sentit col·lectiu.
El nou costum pren una gran força en poc temps, de tal forma que avui és pràcticament impossible trobar una sola foguera a Catalunya Nord que no sigui encesa amb la Flama del Canigó. L’any 1966 el foc creua per primera vegada la duana i arriba a Vic. Són èpoques ben difícils, sovint de clandestinitat. A poc a poc la xarxa es va estenent i el foc, escampat per tot el Principat, ja arriba al País Valencià.
El 22 de juny, com cada any, un grup d’excursionistes del Cercle de Joves de Perpinyà agafarà el foc que des de 1955 resta encès al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà i pujaran al cim del Canigó; passaran la nit vetllant la Flama i, a trenc d’alba, iniciaran el descens perquè la Flama arribi a tots els pobles i ciutats dels Països Catalans a temps d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan.
No hem d’oblidar que el diumenge abans de sant Joan se celebra l’aplec del Canigó, trobada que té per finalitat pujar al cim del Canigó (2.784 metres) feixos de llenya portats per gent de les més diverses contrades del nostre país. Aquests feixos serviran per encendre la foguera que, la nit de sant Joan, cremarà dalt del cim, de la qual s’agafarà foc nou per ser retornat al Museu de la Casa Pairal.
La Flama del Canigó és rebuda pel Parlament de Catalunya, ajuntaments, consells comarcals i entitats culturals i esportives.

dijous, 18 de juny del 2015

Catalunya dedica el 2015 a Neus Català, és l'última persona de l'estat que va sobreviure al camp de Ravensbrück


Dura, altiva i a la vegada pròdiga, com el Priorat, una terra aspra on els ceps batallen per l'aigua per transformar-la en la generositat del vi. Gran part d'aquest ADN tel·lúric es conserva en els gens de Neus Català, una de les poques supervivents catalanes de l'horror nazi, a qui nosaltres volem rendir homenatge. En la seva vellesa, als 100 anys, aquesta lluitadora, Catalana de l'Any el 2007, ha trobat la merescuda quietud als Guiamets, el seu poble natal, en una residència d'avis. El seu cubicle lluminós que ella denomina «la gàbia del moixonet» serveix per acollir tots els reconeixements merescuts que se li dispensen. La vida s'entesta a transitar per contradictoris camins: del camp d'extermini de Ravensbrück, a la llar d'avis.
"Les dones de Ravensbrück eren dones que havien lluitat quan la República espanyola va ser atacada pel feixisme, van tenir un gran pes en la producció i el manteniment d'un estat democràtic en la qüestió social, educativa, assistencial i política." Un cop perduda la guerra, moltes d'elles es van refugiar a França i, en condicions adverses van continuar alertes i solidàries en els camps de concentració francesos i en els mal anomenats refugis. Un dels motius principals per fundar l'Amical de Ravensbrück és una part del  jurament que vam fer, en el moment de l'alliberament, totes les  deportades i deportats que, mentre visquéssim, explicaríem el que havíem  vist i sofert.  Les mateixes raons que ens van portar a defensar la República, fer  la Resistència a França i a lluitar contra el feixisme:l'amor a la pau,  la llibertat, la tolerància i la justícia social. 

dimarts, 16 de juny del 2015

JORNADES DE CLOENDA DE LES ACTIVITATS DE BALÀFIA: US ESPERM


Dins les Jornades de Cloenda d’Activitats de ' AVV Balàfia-Vocalia de la Dona i DonaBalàfia  se celebrarà tot un seguit d'activitats  al llarg de la setmana.
Divendres les noies i nois del teatre també faran una demostració per la família
18:30h
SALA D'ACTES
Centre Cívic de BALÀFIA
La nostra voluntat és desenvolupar activitats en àmbits d’interès en el nostre entorn social. Apostem per la diversitat cultural i la intervenció social. Elaborem propostes d’intervenció que permeten comprendre i resoldre alguns dels reptes de la societat actual. 
La crisi està estenent les situacions de desigualtat i d’exclusió social,  a la vegada què s’afebleix i transforma la societat del benestar. Els efectes són immediats i a llarg termini i requereixen de tot el nostre treball solidari per tal d'analitzar, planificar i intervenir sobre els nous escenaris socials.


dissabte, 13 de juny del 2015

21 de juny Dia Internacional de l’Educació no Sexista

http://www.filalagulla.org/nova-guia-la-coeducacio-i-la-gestio-de-la-diversitat-a-les-aules/
Coeducar significa superar les relacions de poder que supediten un sexe a l’altre, així com incorporar les realitats i la història de les dones i dels homes de manera equitativa i fomentant el reconeixent a les diferències. El model actual d’escola coeducativa vol superar el sexisme i l’androcentrisme adoptant mecanismes per avançar cap a un enfocament equitatiu dels continguts, dels mètodes, del llenguatge, de les relacions, de l’organització i de totes de les dinàmiques que es generen.

La Generalitat divulga experiències de coeducació amb motiu del Dia Internacional de l’Educació no Sexista 

S’han presentat nous materials didàctics per formar en coeducació i prevenció de la violència masclista les persones educadores d’infants de 0 a 6 anys.La presidenta de l’Institut Català de les Dones, ICD,  Montse Gatell, i el subdirector general d’Innovació, Formació i Orientació, Joan Gumbert, ho han explicat en una jornada que ha tingut lloc a la seu de l’ICD davant de 80 professionals del sector. 

http://www.xtec.cat/web/projectes/coeducacio/diens
En la jornada s’ha donat a conèixer el Projecte d’elaboració del Quadern coeducatiu, adreçat al professorat del Cicle Formatiu de grau superior en educació infantil, que ha estat elaborat per l’Institut Català de les Dones, el Departament d’Ensenyament i l’Associació Candela.

                 

divendres, 12 de juny del 2015

Jane Goodall, guanyadora del Premi Internacional Catalunya 2015

http://www.janegoodall.es/es/
El Premi Internacional Catalunya és atorgat anualment per la Generalitat per distingir a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. En la convocatòria d’enguany han concorregut un total de 152 candidatures provinents de 52 països, presentades per 180 institucions i pel mateix jurat.                 
 El jurat del Premi va decidir per unanimitat atorgar aquest guardó a Jane Goodall “pel seu triple vessant analític, empíric i compromès”. L’acta del jurat ressalta així mateix “d’una banda, la seva transcendental contribució científica, que ens ha dut a una millor comprensió de la natura, la cultura i el comportament humans (entre altres coses, en mostrar-nos que no són fenòmens independents). De l’altra, el reconeixement que aquest fet suposa la promoció de la solidaritat dels éssers vius, la sostenibilitat del seu entorn i la pau entre les persones”.