donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dissabte, 28 de maig del 2022

28 de maig: A LA CONFAVC actuem per la bona salut de les veïnes des d’una mirada integral, interseccional i feminista

 

Notícies CONFAVC.- L’origen de la commemoració del dia internacional per a la salut de les dones es remunta a l’any 1987, quan en una reunió de la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius que va tenir lloc a Costa Rica, la Xarxa de Salut de les Dones Llatinoamericanes i del Carib va proposar la creació d’un Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones.

L’objectiu d’aquest esdeveniment, que cada any se celebra el 28 de maig, és fer difusió de l’estat de salut de les dones, de les seves necessitats i demandes, i del compromís de les administracions per donar-hi resposta.

Des de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) aquest any fem el primer manifest per a recordar a totes les veïnes i veïns que aquesta és una data que hem d’incorporar a les agendes de les associacions i entitats, igual que realitzem activitats en commemoració del 8 de març i ens sumem als actes contra la violència de gènere del 25 de novembre.

En aquest marc, la CONFAVC proposa recordar aquesta data per a promoure l’eradicació dels biaixos de gènere en els serveis sociosanitaris, i potenciar que aquests tinguin una visió integral i interseccional per a respondre a totes les diferents necessitats de salut de  veïnes diverses en capacitats – integrant la diversitat funcional- en orígens culturals – integrant la diversitat cultural- i en opcions sexuals, entre d’altres realitats.   Aquest abordatge ha d’estar lluny de la sobremedicació de les veïnes, la sobre victimització i el sobrediagnòstic en què estan acostumades. També ha de garantir i defensar els drets sexuals i reproductius de les dones a Catalunya, un dret fins ara encara no garantit a tot el territori català.

Però lluitar per la salut de les veïnes vol dir també i sobretot, actuar per a eradicar les diferents violències que viuen invisiblement i quotidianament les dones durant la seva vida només pel fet d’haver nascut dona:

1)      Treballar per a la igualtat de dones i homes en l’àmbit laboral i a combatre la discriminació salarial, promoure la conciliació de la vida personal, familiar. laboral i social.

2)    Eradicar la violència i la discriminació contra les dones, així com d’assegurar que tenen les mateixes oportunitats que els homes en tots els àmbits de la vida. Això vol dir acabar amb totes les formes de violència contra les dones, des de l’explotació sexual fins a les violències institucionals.

3)     Promoure el reconeixement i el repartiment de les cures i del treball a l’esfera familiar.

4)     Vetllar per la participació plena i efectiva de les dones, i per la igualtat d’oportunitats en el lideratge de la vida pública.

Per tant, us animem a que des de les AV i federacions:

  • Lluiteu contra els prejudicis i els estereotips de gènere: fomenten unes relacions no igualitàries i subordinen el paper de les dones en totes les esferes.
  • Col·laboreu amb les associacions de dones del vostre municipi o territori i doneu-los suport.
  • Denuncieu qualsevol tipus de violència, sigui física o verbal. Mantenir en secret la violència protegeix l’agressor i dificulta la protecció de la víctima i dels seus fills i filles.
  • Sigueu conscients que sou el primer model per als vostres fills i filles. Per tant, heu d’evitar que les vostres actuacions o actituds transmetin estereotips o prejudicis de gènere.
  • Procureu utilitzar un llenguatge no sexista i que no sigui discriminatori, tant en el tracte amb els vostres fills com amb les altres persones. A la CONFAVC teniu a disposició petites píndoles … posar enllaç
  • Repartiu les diferents tasques de la llar entre tots els membres de la família sense tenir en compte els estereotips socials de gènere, i valoreu-les totes de la mateixa manera.
  • Promoveu que els vostres fills i filles, la vostra família,  expressin les seves emocions i els seus sentiments, independentment dels sexe.
  • Sigueu persones crítiques i reflexioneu sobre els valors que transmet l’entorn (publicitat, televisió, xarxes socials, etc.), perquè sovint reprodueixen estereotips sexistes.

L’agenda feminista als barris: una prioritat per la CONFAVC

Cal posar èmfasi que el desplegament de l’agenda dels feminismes des dels barris és una prioritat de l’actual Junta de la CONFAVC. Un repte que s’està concretant en actuacions tant rellevants com:

1)     La jornada: “Com construir #Barris Violetes? que fa just una setmana – 20 i 21 de maig- es va desplegar a La Ciba de Santa Coloma de Gramenet i va reunir a mig centenar d’activistes i expertes de Catalunya i de l’Estat espanyol per a aprofundir en l’abordatge de les desigualtats de gènere, intercanviar bones experiències, i crear un decàleg- far d’idees força per a desplegar actuacions des del moviment veïnal.

2)    #BarrisVioletes és un projecte comunitari que ha arrencat enguany per a treballar alguns temes centrals de l’agenda dels feminismes actuals, tals com l’urbanisme amb perspectiva de gènere, la socialització de les cures i la participació de les dones en la vida associativa i del moviment veïnal. En el desplegament d’aquest programa es preveu que es facin propostes de millora dels barris i ciutats des de grups estables creats a les entitats veïnals – poden ser mixtes però sempre liderats per a dones- i es vehiculin a les administracions competents perquè es tradueixin en actuacions i polítiques públiques. #BarrisVioletes s’està desplegant a 19 entitats veïnals de 8 municipis de Catalunya: Badalona, Mataró, Arenys de Mar, Terrassa, Sabadell, l’Hospitalet de Llobregat, Lleida i ha rebut el suport del Ministeri d’Assumptes Socials i Agenda 2030. (Manifest pdf)