donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dissabte, 9 de març del 2013

Les Dones de Lleida reivindiquen la plena igualtat de gènere

                                                               Dia Internacional de la Dona.
Després de la revolució d'octubre, a Rússia,  la feminista Alexandra Kollontai (que des del seu nomenament com a Comissària del Poble per a l'Assistència Pública va aconseguir el vot per a la dona, que fos legal el divorci i l'avortament)  va aconseguir que el 8 de març es considerés festa oficial a la Unió Soviètica, encara laborable. El 8 de maig de 1965 per decret del USSR Presidium del Soviet Suprem de la Unió Soviètica de l' URSS es va declarar no laborable el Dia Internacional de la Dona Treballadora, per això la “confusió” que persisteix encara avui. Realment s’ha de dir :                 Dia Internacional de la Dona
                              o
                                                Dia Internacional pels Drets de la Dona i la Pau
Des de la seva aprovació oficial per la Unió Soviètica després de la Revolució russa de 1917 la festa va començar a celebrar en molts altres països. A la Xina se celebra des de 1922, a Espanya es va celebrar per primera vegada a 1936.


                                                                   Institucionalització 
  El 1975 l' ONU va començar a celebrar el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona. Al desembre de 1977, dos anys més tard, l'Assemblea General de l' ONU va proclamar el 8 de març com a Dia Internacional pels Drets de la Dona i la Pau Internacional.  Aquesta adhesió de l' ONU va portar a diversos països a oficialitzar aquest dia dins dels seus calendaris, com per exemple: Xile a 1977. L'any 2011 es va celebrar el Centenari del Dia Internacional de la Dona. També va començar a operar l'Entitat de l' ONU per a la Igualtat de Gènere i l' Empoderament de la Dona, també coneguda com ONU Dones.
 
                                                                                                                                                foto H. Sirvent
Les dones, les institucions i les entitats locals han celebrat en un acte unitari a la plaça 8 de Març de la ciutat. En el seu parlament, l' alcalde, Sr. Ros,  ha reconegut que la igualtat de gènere entre l' home i la dona, en el nostre pais està recollida per les lleis, però que no és efectiva a la pràctica. Ha subratllat que el món laboral és un dels àmbits en què les desigualtats es fan més evident i que s’ha d’avançar cap a una igualtat efectiva que porti a la societat allò que sí recullen les lleis. És una de les situacions on les lleis van pel davant de la ciutadania i no al contrari com quasi passa sempre. Aquest any a Lleida,  a pres protagonisme la figura de la dona pagesa, en la commemoració d’aquest dia,  recalcar el seu paper, insuficientment reconegut pels propis pagesos i per la societat. La dona pagesa ha desenvolupat un treball fonamental en el camp i el món agrícola i en l’economia de les Terres de Lleida.