donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

divendres, 20 de març del 2015

Neus Català i Pallejà, és l'única supervivent catalana viva del camp de concentració nazi de Ravensbrück.

2015 ANY  Neus Català i Pallejà

Neus Català ha volgut deixar per escrit el seu testimoni per evitar que s'oblidi la barbàrie dels camps de concentració nazis. Durant un any i mig, la filòloga Carme Martí ha entrevistat aquesta supervivent de Ravensbrück, que l'any 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi i que va ser escollida Catalana de l'Any el 2006. Català explica el seu pas per la Resistència, que la va portar al camp de concentració, on cada dia pensava que li cauria el cel al damunt...

Va nàixer a Els Guiamets, Priorat, 1915. Lluitadora antifeixista, supervivent dels camps d’extermini nazis, propagadora del seu testimoni i infermera. És una dona forta, coratjosa i solidària, que s’ha convertit en el testimoni de totes les dones que van lluitar a la Guerra Civil i a la Segona Guerra Mundial.  El 1937 va formar part de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya. El 1939 va creuar la frontera amb 182 nens orfes. A França, va col·laborar en activitats de la Resistència. El 1943 va ser denunciada als nazis i reclosa a la presó de Llemotges. El 1944 va ser deportada a Ravensbrück i posteriorment a Flossenburg. En ser alliberada, va retornar a França, on va continuar la lluita contra el franquisme.
Amb motiu dels 100 anys del seu naixement, fem un reconeixement a la figura de Neus Català i per extensió a la de totes les persones que van patir les conseqüències de la guerra i la dictadura franquista i l'internament en camps de presoners i d'extermini.