donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dilluns, 25 de novembre del 2013

CONTRA LA VIOLÈNCIA, CIÈNCIA : Gertrude Scharff Goldhaber


Tota la matèria visible de l' Univers està formada per àtoms, i cada àtom te un nucli confinat al centre, extremadament dens, amb una mida de mil bilions de vegades més petita que un metre. Els protons i neutrons que formen aquests nuclis és mantenen units gràcies a una de les forces elementals de la natura : la interacció forta.
La Física Nuclear és la ciència que estudia els nuclis atòmics, la seva estructura, els seus modes de desintegració, les interaccions entre els seus constituents elementals i entre altres nuclis. 
Gertrude Schartf Goldhaber
Va descobrir que la fisió espontània està associada amb la emissió de neutrons: La fisió (en física atòmica) es produeix quan es fragmenta el nucli de l'àtom. 
El nucli d'un àtom el formen els protons ("càrregues positives") i els neutrons (no tenen càrrega) mentre que els electrons no formen part del nucli (aquestos estan molt i molt lluny del nucli).
Normalment la fissió es provoca usant altres partícules externes (normalment protons), que seria la fissió induïda. 
La espontània es produeix sense fer res als nuclis. Només passa en nuclis que són molt pesats ja que el procés de desintegrar (fragmentar) un nucli és menys costós si el nucli és gros.
Doncs aquesta senyora va observar (això ja es pensava però ningú ho havia corroborat experimentalment) que quan un nucli atòmic es fissiona, s'alliberen protons que es desvinculen del nucli nou que resta.

-També va observar que les partícules beta emeses per nuclis atòmics tenien les mateixes propietats que els electrons, cosa que posteriorment es va quedar demostrada. 
-Va jugar un rol important en el descobriment de l'estructura nuclear dels àtoms.