donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dilluns, 5 d’octubre del 2015

A L'OCTUBRE FEM HOMENATGE A CLARA CAMPOAMOR

Clara Campoamor, la política espanyola defensora dels drets de la dona, és homenatjada per totes nosaltres quan ja s'han complit 127 anys del seu naixement, 12 de febrer de 1888. Va néixer en una família humil, va treballar de telefonista, funcionària de Correus, secretària del director al diari 'La Tribuna' i es va treure la carrera de Dret en tan sols dos anys. Als 36 anys es va convertir en una de les primeres advocades espanyoles i va començar a defensar la igualtat de les dones, idees que la van acostar al PSOE. Campoamor va ser la principal impulsora del sufragi femení a Espanya, el que va aconseguir el 1931, i que va ser exercit per primera vegada per les dones en les eleccions de 1933.
No obstant això, malgrat que simpatitzava amb les idees socialistes, Campoamor mai va entrar en el partit per no acceptar la connivència amb la dictadura de Primo de Rivera. En 1931, en proclamar-se la Segona República, va ser triada diputada pel partit Radical, republicà, laic i democràtic. Va ser una dels 21 diputats de la Comissió Constitucional i des d'allà va lluitar amb coratge a favor de la no discriminació per raó de sexe, la igualtat jurídica dels fills i filles haguts dins i fora del matrimoni, el divorci i el vot femení. Campoamor va haver de lluitar fins i tot contra la pròpia esquerra per defensar les seves idees. Els socialistes creien en ella, però consideraven que no era el moment de defensar aquests objectius. Amb el seu discurs al Parlament, el dia 1 d'octubre,  la diputada va aconseguir convèncer un nombre suficient de diputats perquè les dones poguessin votar, el que es va aconseguir abans de la majoria dels països europeus.
Segons l'escriptora Rosa Regàs, "Clara Campoamor, i això és el fonamental d'aquest personatge extraordinari, no va permetre que cap estratègia electoral passés per davant de la seva ideologia, un principi d'honestedat política que encara no hem aconseguit 80 anys després. Si Clara hagués aconseguit el vot per als homes avui tindria un monument a la capital. No obstant això, va morir oblidada a Lausana el 30 d'abril del 1972 "