donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dilluns, 8 de novembre del 2010

LLEIDA ESDEVÉ PIONERA AMB “L’AGNÈS GREGORI”


L’Ajuntament de Lleida es el primer de Catalunya i Espanya en batejar un pavelló esportiu amb el nom d’una esportista.
El dissabte 23 d’octubre el Paer en Cap Sr. Angel Ros va inaugurar el pavelló de la ciutat esportiva de Balàfia, en aquest acte es va descobrir la corresponent placa on es bateja amb el nom d’ Agnès Gregori una de les pioneres de l’esport lleidatà. La notícia ha estat discretament difosa pels mitjans locals, no sembla que copsem, entre tots, suficientment la importància del fet, doncs amb aquest bateig, la ciutat de Lleida es converteix en pionera a Catalunya, i a Espanya? (ho estem investigant), en nomenar un pavelló amb el nom d’una esportista.
Des de l’ AAVV de Balàfia ens hem proposat impulsar un conjunt de transformacions culturals encaminades a incorporar en tots els àmbits socials el reconeixement a les dones i la seva feina, la promoció de DonaBalàfia n’és un exemple. Les dones han fet història a la nostra ciutat, trencar estereotips culturals que han estat i encara són un potent fre en la incorporació massiva de les dones en la societat que les envolta és un aval de modernitat. Dins d’aquesta recuperació de la memòria, per a nosaltres, l’esport i les dones esportistes hi juguen un paper molt important.
Voldríem que aquesta dona sigui un referent per a tots i totes els veïns i veïnes de Lleida, especialment un homenatge per a les dones, per a les dones anònimes que han lluitat i han tirat endavant la transformació d’aquesta societat. Voldríem també, que aquest nomenament contribueixi de manera eficient i eficaç a la millora de la qualitat de vida de les dones d’aquesta ciutat.
La Vocalia de la Dona de l’ AVV. Balàfia i la nova DonaBalàfia Associació han investigat i fruit d’aquest estudi han fonamentat i reivindicat el record de les dones (i homes ) del Centre de Cultura i Esports personificades en la figura de l’ Agnès Gregori com estendard de les persones que ens han fet avançar cap a la modernitat. Més de 2.500 signatures d’homes i dones lleidatans i el suport d’una trentena llarga d’entitats diverses des de l’Ateneu Popular de Ponent, al Centre Excursionista de Lleida, el Consell Esportiu del Segrià o la Federació de Basquet a Lleida, han fonamentat una campanya que en si mateixa ens ha permès recuperar una part de la nostra memòria històrica.
Les atletes Agnès Gregori i Emília Trepat foren convocades per la Federació Catalana d’ Atletisme per a prendre part, com a selecció, en el 1r Campionat d’ Espanya femení de pista a l’aire lliure que es disputà a Madrid, contra la selecció de Castella. Aquest Campionat fou guanyant per l’equip català comptant que, la majoria de les dones formaven part del Club Femení i d’ Esports de Barcelona i Lleida.
Les atletes del Centre d’ Esports també foren presents a Tàrrega, com a mostra de propaganda esportiva i de campanya feminista en el Festival-homenatge que es va lliurar a Lluís Martínez Surroca, jugador del Tàrrega SC. A la mitja part del partit de futbol, les atletes realitzaren unes proves atlètiques .
L’atleta Agnès Gregori al 1935 es proclamà campiona de Catalunya absoluta dels 100 m. a l’ Estadi de Montjuïc.
Podem consultar una breu biografia de l’Agnès Gregori al llibre “Lleida es Femení” Dones per la història Editorial AlfaZeta 2009.
La Guerra Civil i la posterior dictadura van estroncar la carrera esportiva de totes aquestes dones i s’obrí un fosc parèntesi de prop de quaranta anys fins el lent retrobament de les dones amb l’esport que encara es una feixuga tasca a la qual estem lliurats des de molts àmbits de la societat civil.
Hem de felicitar l’Ajuntament de Lleida, el seu paer en cap per aquest acte positiu en favor de la visibilització de les dones que han construït la Lleida del S.XXI i avança en ser plenament europea en el terreny esportiu .
Ens hem de felicitar també al barri de Balàfia per disposar d’un espai d’esport de base on les nenes i nens podran emular en unes condicions infinitament millors, les gestes de les noies i nois del Centre de Cultura i Esports. Així anem adquirint nous espais i equipaments públics que juntament amb el pavelló Barris Nord ( que està dins del barri malgrat algun equívoc), els camps de l’UE. Balàfia (també municipal), i el nou pavelló de Balàfia (tocant el Secà) que properament entrarà en servei (al qual caldria habilitar un accés adient), les pistes de la vora del Parc del cobriment de les vies i la propera de la plaça Roca Lletjós van configurant una Balàfia moderna on podem viure un estil de vida actiu i saludable, disfrutar de les millors places i practicar esport amb dignitat comoditat.
Lleida es realment ciutat europea de manera plena en l’àmbit esportiu, Balàfia s’obre pas i demana el protagonisme en les decisions de futurs equipaments i en planificació i gestió de tot allò que afecti i pugui millorar la qualitat de vida de les ciutadanes i ciutadanes.
                              Homes i Dones AVV Balàfia i DonaBalàfia Associació