donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dimarts, 6 de setembre del 2011

Dones Parlamentàries

La Unió Interparlamentària (UIP) observa anualment la presència de dones als parlaments de cent quaranta estats del món i en dreça un rànquing. De l'última actualització, de final de gener de 2010, segurament que molts se sorprendran de les primeres posicions. Al capdamunt hi ha Rwanda, on des de les eleccions del setembre del 2008 45 membres dels 80 del parlament són dones. És l'únic país del món amb més parlamentàries (56,3%) que no parlamentaris. Hi ha raons que expliquen el cas rwandès: d'una banda, la constitució aprovada després del terrible genocidi de tutsis i hutus moderats del 1994 va imposar per llei una quota mínima del 30% de dones al parlament, al senat i al govern. D'una altra, la visió i el pes de les dones en la societat ha canviat des del genocidi, quan moltíssimes vídues van passar, d'un dia per altra, a ser caps de família en una societat patriarcal.
En segona posició hi ha Suècia (46,4% de dones al parlament), seguida de Sud-àfrica (44,5%) i Cuba (43,2%).
Andorra és el país membre de l'Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa, l'OSCE-PA, en la seva branca parlamentària, que més dones té al seu Parlament. Així ho ha posat de relleu un estudi presentat per la representant especial de l'OSCE-PA en qüestions de gènere, Hedy Fry, durant la 20a sessió anual de l'Assemblea Parlamentària de l'OSCE, que s'ha celebrat a Belgrad del 6 al 10 de juliol de 2011. Concretament, l'informe assenyala que el Principat ocupa el primer lloc del rànquing pel que fa a la presència de dones dins l'OSCE-PA i també pel que fa a la presència femenina dins el propi parlament nacional, amb un 50,6% de dones, seguit pels països del nord d'Europa com Suècia (45%), Islàndia (42,9%) o Finlàndia (42,5%).
Vista general de l'hemicicle, a 31 d'octubre


L'informe posa de relleu que països veïns com Espanya ocupen el novè lloc, amb 128 dones parlamentàries dels 350 escons de la cambra. En canvi, França se situa en el lloc 33 d'un total de 55, ja que només el 18,9% dels seus parlamentaris són dones, és a dir, 109 dels 577 escons. La llista la tanca Geòrgia amb un 6,5% de representació femenina al Parlament, el que suposa que només 9 dones formen part d'un parlament de 138 membres. L'informe també assenyala que Andorra és un dels països que ha incrementat significativament el nombre de parlamentàries des de les últimes eleccions. A la regió OSCE hi ha una mitjana de 21,2% de dones als parlaments, mentre que la mitjana mundial és del 19,3%.