donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dijous, 24 de febrer del 2022

INICI DE LES ACTIVITATS DELS 50 anys DEL MOVIMENT VEÏNAL A BALÀFIA 1972-2022

 

El barri de Balàfia va iniciar aquest dimarts els actes de celebració del 50è aniversari de la creació del moviment veïnal amb la presentació de la programació commemorativa i una conferència a càrrec de l’historiador Dr. Joan Busqueta Riu. La programació, que es desenvoluparà al llarg de l’any 2022, inclou una exposició amb imatges històriques del barri, col·loquis i xerrades sobre el present i el futur de l'associacionisme del moviment veïnal, i el lliurament del Premi Balàfia, que es dedicarà als veïns i veïnes i entitats del barri. Entre les activitats previstes, hi ha l’edició d’un calendari per a l’any 2023.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha destacat la història del barri de Balàfia i que la posada en marxa de la seva associació veïnal és representativa del que passava a Lleida fa mig segle. En aquest primer acte institucional, s’ha fet memòria dels pioners de l’associació veïnal i de diversos membres que han estat al capdavant. S’ha recordat que Balàfia fou un barri nascut amb l’impuls de l’arribada de moltes persones vingudes d’arreu i instal·lades en el que llavors era la perifèria de la ciutat i que estava condicionada per la presència de les vies i el pas a nivell. El moviment veïnal, com en altres zones de la ciutat, va sorgir per reclamar necessitats bàsiques i per reivindicar la millora del barri.

En aquest sentit, l’alcalde ha posat en valor la seva força i l’empenta, sent un dels elements clau de la ciutat, que també ha evolucionat cap a espais cooperatius i de voluntariat. Precisament, Pueyo ha posat d’exemple l’acció voluntària nascuda de la base en temps de pandèmia per ajudar els altres i ha reiterat la dimensió humana de la ciutat, que “va més enllà del nosaltres i afegeix una mirada transgeneracional, i que amb aquesta xarxa comunitària es treballa per superar els reptes actuals. Pueyo ha felicitat, en nom de la ciutat, l’actual junta de l’associació i a les anteriors amb el seu treball pel barri, que ha permès “enfortir els llaços comunitaris i a fer de Balàfia un barri ben viu”.

El vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat de Lleida (UdL), Joan Busqueta Riu, ha parlat del sorgiment del moviment veïnal en uns anys en què funcionaven les escoles universitàries (abans que és creés l’actual UdL per llei el 1991). També ha fet un recorregut històric pel barri i ha reflexionat entorn del moviment veïnal, amb lluites de caràcter urbà o reivindicacions polítiques, entre altres, per construir un futur millor. Ja va ser el pregoner del 40è aniversari.

El president de l’AV Balàfia, i president de la FAVLL, amb Rosa Castillo, membre de la junta, han ‘dialogat’ sobre l’evolució del barri, fent un balanç del que han aconseguit i de la importància de les persones per fer-ho possible. Durant l’acte s’ha projectat un vídeo amb imatges del barri, cedit pel Sr. Joan Gómez. La periodista Carolina Gili s’ha encarregat de conduir l’acte, que ha començat a la l’entrada del Centre Cívic amb una ballada de sardanes i amb el descobriment d'una lona commemorativa, a la façana de l'edifici, a càrrec dels socis més antics de l’entitat i de joves, simbolitzant el passat, el present i el futur.

Diversos membres de la Corporació Municipal, representants polítics i socials de la ciutat, així com membres i familiars d’anteriors juntes i veïns i veïnes del barri han assistit a aquest acte al Centre cívic de Balàfia.