donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dissabte, 26 de maig del 2012

De l' Abolafia a Balàfia, conferència del Dr. Busqueta en motiu dels 40 anys d'associacionisme a Balàfia

Que el nom Balàfia ve de l’àrab (Abolàfia oTorre Blanca, amb referència a una família que conreava les terres en aquesta part del municipi durant el domini musulmà ), o que durant molt temps, el cultiu majoritari en aquesta zona va ser la vinya, són algunes de les curiositats que va explicar ahir el catedràtic d’història de la Universitat de Lleida Joan Busqueta durant una conferència sobre els orígens del barri. La xerrada, que es va celebrar al local social emmarcada en els actes del 40è aniversari de l’associació de veïns de Balàfia, es va dividir en dos parts.A la primera, Busque-ta va explicar com va ser el desenvolupament de Balàfia des de l’edat mitjana fins al segle XX, època que l’historiador va anomenar primer origen. “Durant aquesta època, Balàfia era un terme municipal de Lleida. La gent que hi vivia, o bé eren propietaris i o bé treballaven a les terres”, va explicar Busqueta. Durant la segona part de la conferència, l’historiador es va centrar en el creixement que va experimentar el barri a partir dels anys cinquanta i seixanta gràcies als immigrants procedents dela resta d’Espanya, fins a convertir-se finalment en el més poblat de Lleida.
Durant la xerrada, l’historiador també va recordar que l’Ateneu Popular de Ponent va néixer en aquest barri, on va tindre la seu fins al 1983, i va destacar el paper que l’associació de veïns ha tingut al barri.