donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dimarts, 26 de març del 2024

EL MOVIMENT VEÏNAL DE TOT L'ESTAT DEMANA UN PACTE NACIONAL PEL DRET A L'HABITATGE

 

Notícia CEAV.– Vigo, 26 de febrer del 2024 – Entitats veïnals de tot el territori espanyol, reunides aquest cap de setmana a Vigo amb motiu de la celebració del Consell Confederal de la Confederació Estatal d’Associacions Veïnals (CEAV), han aprovat una resolució que insta diferents institucions i representants de la societat civil a signar un pacte nacional pel dret a l’ habitatge.

Des de CEAV s’apunta que l’accés a l’habitatge s’ha de considerar un dret fonamental i que la  Llei 12/2023 d’Habitatge, en vigor des del 26 de maig, no és suficient per garantir el dret a un sostre digne per a tota la ciutadania, ja que la seva aplicació està totalment condicionada per les Comunitats Autònomes (CCAA), que tenen la major part de les competències en matèria de habitatge. Algunes CCAA ja han assegurat que no desenvoluparan en les seves territoris el contingut de la llei, llevat de les escasses determinacions de competència estatal.

El text acordat recorda que és imprescindible reforçar els parcs públics d’habitatge, gairebé inexistents a Espanya si es comparen amb la mitjana de la Unió Europea, i pal·liar amb aquesta i altres mesures els efectes dels desajustos del mercat. Segons les últimes estimacions de l’Observatori d’Habitatge i Sòl del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, hi ha un parc de
290.000 habitatges socials que només ofereix cobertura a un 1,6 % dels 18,6 milions de llars que habiten el territori.

D’ altra banda, en el document acordat s’ apunta que la regulació del preu de lloguers en les àrees tensionades s’ ha de començar a implementar com més aviat abans, accelerant la publicació de l’ índex de preus de referència per establir
el preu del lloguer en aquestes zones. Així mateix, la resolució indica que el motiun que més influeix en la proliferació d’aquestes àrees tensionades és la gran quantitat d’ habitatges destinats a lloguers d’ ús turístic, temporal i amb fins comercials que fan pujar els preus de forma desorbitada, provocant a més l’expulsió de les persones més vulnerables dels barris afectats, en processos de gentrificació. “És urgent la seva regulació i limitació”, s’indica.

Pel que fa als habitatges buits, la CEAV considera imprescindible saber la seva i la causa, així com posar en marxa mesures per garantir la
seguretat i incentivar el lloguer per part de petits propietaris, i simultàniament forçar els grans tenidors a incincorporar els seus habitatges al mercat de lloguer.

El president de la CEAV, Julio Molina, ha assegurat que a partir d’aquests moments “l’entitat va a trucar a totes les portes fins a aconseguir un gran pacte d’ estat que posi fi als problemes derivats de la manca d’habitatge”. “Necessitem amb molta urgència un acord social d’amplis consensos per solucionar el problema d’habitatge del nostre país i per això fem aquesta crida al conjunt de forces polítiques, sindicals i socials.

En aquest pacte no poden faltar ni el govern central, ni els autonòmics, ni els ajuntaments, ni les diputacions”, ha ressaltat Julio Molina.
El Consell Confederal de la CEAV també ha aprovat una resolució de suport al poble palestí, coincidint amb l’ ornada de manifestacions que es estan desenvolupant en més de cent ciutats de tot l’estat. “Exigim l’alto el foc immediat i l’ adopció tant per part d’ Israel com del conjunt de la comunitat internaci internacional de mesures concretes i eficaces contra el genocidi a la Franja de Gaza i l’ocupació, l’apartheid i el colonialisme a Palestina”, explicita el document aprovat.

Les entitats veïnals consideren que ara més que mai és el moment de que Espanya actuï, se sumi a la demanda sud-africana i imposi sancions a Israel per forçar el seu govern a complir la llei. És per això que s’ha acordat exigir al Govern i als partits que el sustenten, que pressionin i prenguin mesures  immediates i proactives en la defensa i la protecció dels drets humans en Palestina, i en concret, es demana que el govern de l’Estat espanyol: (Comunicat pdf en castellà)

 Lidere un alto el foc immediat i permanent
 Posi fi a la compravenda d’armes i de tecnologia militar i de seguretat
amb Israel
 Recolza la demanda presentada per Sud-àfrica al Tribunal Internacional de
Justícia contra Israel per genocidi
 Recupereu la jurisdicció universal
 Trenquen relacions diplomàtiques, institucionals, econòmiques esportives i culturals amb Israel
 Pose fi a la persecució i criminalització de la solidaritat amb Palestina i es derogui la Llei mordassa