donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

divendres, 1 de desembre del 2017

Aurembiaix d’Urgell, darrera comtessa d’Urgell. Una Dama tenaç

ENS AGRADA COMENÇAR DESEMBRE AMB UNA GRAN DONA 
DE LA NOSTRA HISTÒRIA
Aurembiaix, comtessa d'Urgell
"Defenseu-vos vós mateixa que sou qui ho fareu millor", van dir a Aurembiaix els consellers que l'acompanyaven a la cort del rei Jaume I a Lleida. I ella, que era una dona que sabia perfectament el que es feia, va prendre la paraula. El que volia era ben senzill: recuperar els seus drets com a comtessa d'Urgell, un títol que havia heretat del seu pare i que li havia arrabassat Guerau de Cabrera amb el pretext que una dona no podia gestionar el comtat. Havia viscut durant molts anys a Castella, terra de la seva mare, esperant el moment de tornar i exigir el que era seu. I aquell moment havia arribat.
Per saber-ne més cliqueu als enllaços
Aurembiaix, comtessa d'Urgell, és recuperada a la nostra memòria de la mà d'Assumpció Cantalozella a la seva novel·la històrica L'amor secret del rei En Jaume, editada per Proa.
Segons algunes cròniques de l'època, Aurembiaix va defensar la ciutat de Martos del setge musulmà disfressant les dones d'arquers i apostant-les als merlets del castell per fer creure que la ciutat estava ben defensada.
 Indefensa davant les turbulències que se sobrevenien en el comtat, la seva línia hereditària fou qüestionada i se’n plantejà la substitució en benefici de la casa de Cabrera. Aquest buit de poder fou aprofitat per Guerau de Cabrera per apoderar-se’n. Alhora, la monarquia, afeblida, maldava per recuperar els seus drets davant la noblesa feudal.