donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

diumenge, 9 d’agost del 2015

La desigualtat de gènere afecta també la salut de les dones

http://www.eldiario.es/catalunyaplural/diarisanitat/dones-mes-malaltes-els-homes_6_392720742.html
“Vivim més anys però vivim amb pitjor salut”. Així obria la conferència organitzada pel sindicat de CCOO la metgessa Carme Borrell, membre de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, en motiu del Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones, un dia que pretén conscienciar a la societat sobre les desigualats i la discriminació per raó de gènere en la salut.
Les dones viuen de mitja entre sis i set anys més que els homes. Però una vida més llarga, no vol dir una vida més salubre. La OMS alerta en diversos informes que malgrat que les dones tenen més anys de vida aquest anys de més no sempre s'acompanyen de bona salut.
Un problema que s’agreuja amb la conjuntura de crisis a Catalunya. En un manifest elaborat expressament per aquest dia CCOO indica que  en els darrers anys s’han vist perjudicats els drets a l’assistència sanitària universal, i s’han vist atacats el drets sexuals i reproductius. “La crisis econòmica i les desigualtats han provocat un augment de les desigualtats i un deteriorament de les condicions de vida dels grups més vulnerables”. Les dones, el jovent i la immigració, assenyalen en el manifest.
 
 El Departament de Salut de la Generalitat ha avançat, a raó d’aquest 28 de maig, alguns resultats de l’enquesta de salut de Catalunya (ESCA) de 2014, i els percentatges no enganyen. 4 de cada 10 dones majors de 15 anys conviu amb alguna malaltia crònica, mentre que als homes afecta a 3 de cada 10. Els trastorns crònics que més pateixen les dones, segons l’informe del Departament de Salut, són dolor lumbar o dorsal, dolor cervical, artrosi o reumatisme i hipertensió arterial.
Més dades. Les dones, en un 16,3%, tenen més problemes per caminar que ells, amb un 10,8%. També són elles les que tenen més problemes d’ansietat i depressió, 22,6% del total de les enquestades, enfront d’un 13,5% en el cas dels homes. 10,5% del total de les dones té probabilitats de patir un trastorn mental, però només un 6,5% dels homes podria patir-ne.
Una de les preguntes clau de l’enquesta és la de la valoració positiva que en fa la població de la seva salut. Mentre que un 37,8% de les dones creu que té algun problema de salut, només el 23,9% dels homes ho pensa.
La metgessa Carme Borrell defensa que l’explicació a aquest resultats es deu no només a factors biològics, sinó sovint “a factors socials que afecten a les desigualtats de gènere”. Entre ells, senyala la cultura, molt marcada per la història, els rols i papers assignats a cada sexe o els estereotipis. Factors que tenen conseqüència sobre les oportunitats de les persones, la presència de les dones en el poder o en el repartiment de tasques a casa. Segons aquesta doctora, aquests són fenòmens que afecten a la salut de les persones i que expliquen que les dones tinguin més problemes de salut.
“Encara som un país de dictadura recent, per entendre la societat d’avui hem d’entendre la història”, reivindica aquesta professional experta en Salut Pública.
Explica també que una altre raó que justifica aquest resultats és que durant molts anys els assajos clínics es feien només a homes i després s’aplicaven els resultats a les dones. “Existeix un biaix en el sector sanitari, tant en la recerca com en el tractament i diagnòstic”. Mentre que a un home se li diagnostica un problema de cor quan te un tipus de molèstia concreta, a una dona, amb el mateix dolor, se li pot diagnosticar un problema de "nervis", ha explicat.
Els problemes de migranya, varius, al·lèrgies, anèmia o cataractes també són més incidents en la població femenina que en la masculina.
Malgrat això, segons la mateixa enquesta, les dones tenen comportaments més saludables, ja que fumen menys que els homes, i a l’hora es fan més revisions que els homes. Un 94,2% de les enquestades va visitar un professional de la salut al darrer any enfront un 87,2% dels homes. Si és cert, però, que segons els mateixos resultats les dones tenen una vida més sedentària. El 70,5% de la població masculina practica alguna activitat física, enfront el 65% de la població femenina.