donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

divendres, 29 de juny del 2012

Temps de Dones : Pearl S. Buck, 120 anys del seu neixement

Pearl Comfort Sydenstricker, que adoptà el nom de Pearl Sydenstricker Buck i és coneguda popularment com a Pearl S. Bruck ( nasqué  el 26 de juny de 1892 HillsboroVirgínia de l'OestEUA  - DanbyVermont, EUA 1973), fou una escriptora nord-americana guardonada amb el Premi Nobel de Literatura l'any 1938.

L'encant de Pearl per la Xina

Quan a la Xina mil·lenaria pul·lulaven els bandits, i les condicions de vida feien poc menys que impossible qualsevol treball civilitzador, una dona, nord-americana pel seu origen, malgrat que oriental en virtut del seu gran amor per aquesta terra, tractà d'ensenyar l'anglès i de pensar en xinès. La natural reserva d'aquest poble al que tant bé desitjava fer, la ferí vivament; malgrat tot se sentí amb forces per a dedicar a Xina tot el fruit de les seves experiències, condensades en llibres emocionants, que a molts dels seus lectors resultaren una revelació envers la vida i cultura xinesa.
Pearl hi havia arribat pocs mesos abans de complir l'any de vida. En els braços de la seva mare aprengué a estimar com a pròpia aquella estranya terra. El 1926 abandonà la Xina per retornar als Estats Units, on realitzà un postgrau a la Universitat de Cornell.Perla havia començat a publicar contes i assaigs en la dècada de 1920, en revistes com Nació, La Gravadora de Xina, Àsia i Atlantic Monthly. La seva primera novel · la, Vent de l'Est, Vent de l'oest, va ser publicat per la companyia John Day el 1930.El 1931,  va publicar la segona novel · la , The Good Earth. És va convertir en el best-seller de 1931 i 1932, va guanyar el premi Pulitzer i la Medalla Howells el 1935, i s'adapta com una important · lícula de la MGM el 1937. Altres novel · les i llibres de no ficció el va seguir ràpidament. El 1938, menys d'una dècada després del seu primer llibre havia aparegut, Pearl va guanyar el Premi Nobel de Literatura, la primera dona nord-americana a fer-ho. En el moment de la seva mort el 1973, Pearl havia publicat més de setanta llibres :  novel · les, contes de relats, assajos, biografia i autobiografia, poesia, teatre, literatura infantil, i traduccions dels xines.Des del dia del seu trasllat als EUA, Pearl va ser activista pels drets civils i  dels drets de les dones. Ha publicat  a la revista de la NAACP, i Opportunity, la revista de la Lliga Urbana, que era membre del consell de la Universitat de Howard durant vint anys, a partir de la dècada dels 40. El 1942, Pearl i Richard va fundar l'Associació d'Orient i Occident, dedicada a l'intercanvi cultural i l'entesa entre Àsia i Occident.

Fragment de The Good Earth, (La bona terra) Premi Pulitzer (1931)

«Era el dia de les noces de Wang Lung. En els primers instants, al obrir els ulls en la foscor de les cortines que envoltaven el seu llit, no pogué explicar-se perquè aquella albada li semblava diferent de les altres.
El silenci regnant en la casa només era destorbat per la dèbil tos entre-tallada del seu vell pare, la habitació del qual restava oposada a la de Wang Lung, de l'altra cantó de la habitació central.
El primer soroll que s'escoltava a la casa tots els matins, era la tos de l'ancià.
Wang Lung l'escoltava generalment ajagut al llit, romanent així fins que l'escoltava més a prop i la porta de la habitació dels seu pare girava sobre les frontisses de fusta.
Però aquest matí no esperà. Donà un salt i corregué les cortines del seu llit.
Era una aurora ombrívola i vermella. I a través d'un forat quadrat que a vegades feia la feina de finestra, on tremolava un paper fet tires, fulgurava un cel bronzí.
Wang Lung s'encaminà cap el forat i arrancà el paper, mormolant: És primavera i no necessito això.