donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dimecres, 17 de maig del 2023

RECORDEM A LES DONES PIONERES DE LA UNIÓ EUROPEA : Anna Lindh, Marga Klompé, Melina Mercouri, Nicole Fontaine, Nilde Iotti, Simone Veil i Ursula Hirschmann-, així com les tres dones que donen nom a edificis del Parlament Europeu- Clara Campoamor Rodríguez, Sophie Scholl i Louise Weiss.

L’exposició Dones Pioneres de la Unió Europea” commemora deu dones referents que van contribuir al desenvolupament de l'Europa que coneixem avui. Entre elles trobem les set dones que figuren com a “Pioneres de la UE”- Anna Lindh, Marga Klompé, Melina Mercouri, Nicole Fontaine, Nilde Iotti, Simone Veil i Ursula Hirschmann-, així com les tres dones que donen nom a edificis del Parlament Europeu- Clara Campoamor Rodríguez, Sophie Scholl i Louise Weiss.

Lluitadores de la resistència o supervivents de l'Holocaust, destacades professionals en els àmbits polític, científic i cultural, aquestes dones van inspirar l’actual Unió Europea. Moltes van treballar per acabar amb els horrors de dues guerres mundials i van contribuir a promoure els valors fonamentals de la UE, tant des de les mateixes institucions europees com des de l’activisme polític. Algunes van ser diputades al Parlament Europeu, arribant, en el cas de Veil i Fontaine, a presidir l’Eurocambra. Totes van representar els valors europeus de la igualtat, la llibertat, la democràcia, la solidaritat, la diversitat i el respecte als drets humans.

Els retrats de l’artista francès Pierre Marquès es podran visitar a partir del 25 d’abril fins a l’11 de maig al vestíbul de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (Gran Via de les Corts Catalanes, 585). La inauguració de l’exposició tindrà lloc el dimarts 2 de maig a les 12h00 i comptarà, entre d’altres, amb la participació del rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, de la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí, i el cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Sergi Barrera.  

Dia d'Europa i Declaració Schuman

El Dia d’Europa commemora l’aniversari de la coneguda com a Declaració Schuman. El 9 de maig del 1950, cinc anys després de la rendició incondicional del règim nazi i la fi de la Segona Guerra Mundial a Europa, el ministre d'Exteriors francès Robert Schuman va proposar, a partir d'una idea del seu assessor Jean Monnet, un pla que pretenia situar la producció francesa i alemanya del carbó i l'acer —recursos clau per a la construcció d'armament— sota el control d'una autoritat única i supranacional. D’aquesta manera, a través de la integració i cooperació econòmica d’aquests elements estratègics, el pla tenia l’objectiu final de fomentar la pau a Europa.

Aquest projecte, anomenat Pla Schuman, va donar lloc un any més tard a la creació de la primera de les Comunitats Europees, la CECA, origen del procés d'integració europea que ha acabat edificant l'actual Unió Europea.

Amb motiu del 70è aniversari del Pla Schuman, l’any 2020 l’EUROM, conjuntament amb la Casa Jean Monnet i amb la col·laboració de l’Oficina del Parlament Europeu, va editar el llibre “Schuman 70”, que es pot consultar i descarregar en aquest enllaç

Sobre l’autor

Pierre Marquès (Béziers, 1970) és un artista francès que viu a Barcelona des de 1998. Treballa emprant diferents tècniques, com la pintura, l’estergit, el dibuix clàssic, la poesia visual, la fotografia i el vídeo. La seva obra sovint explora la memòria històrica a través del paisatge i els retrats. Marquès ha exposat en galeries i museus d’Espanya, com ara el Centre d’Art Contemporani Arts Santa Mònica de Barcelona, de França i el Japó.

Dones pioneres de la Unió Europea