donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dimecres, 11 de maig del 2022

FESTA MAJOR DE LLEIDA 11 de maig. ON SÓN LES PUBILLES I HEREUS?

 

Bon dia

Si mireu la web de l’entitat Foment de les tradicions catalanes sorprèn la joventut implicada que hi ha representada en les diferents seccions i delegacions. De les 32 persones que formen la junta,  28 tenen una mitja d’edat inferior a 30 anys, ja voldríem a moltes associacions i entitats aquesta joventut, a més a més hi ha un talent acumulat notable, uns currículums de nivell, la major part graduades i llicenciades.

Aquesta joventut participa de la tradició que representa el pubillatge. I que és el pubillatge?, doncs, la representació dels valors tradicionals i populars de la nostra cultura, sense deixar de banda la “modernitat”, procés social i històric on la persona posa les seves metes segons la seva voluntat i dona sentit a la seva vida i defuig de la pràctica tradicional imposada per l’autoritat pertinent. Són joventut, pubilles i hereus que no s’acomplexen d’estimar i defensar Catalunya. Parlem de protegir llibertats i drets.

Ha passat poc temps, només 2 anys, des de que el Govern municipal de Lleida han deixat al marge el reconeixement i el valor que té aquesta tradició amb una manera d’entendre la modernitat restringida. Doncs, modernitat és actualització i canvi permanent, per tant, una mostra d’aquesta seria recuperar la presència de les Pubilles i Hereus de Lleida a les Festes. Amb el convenciment que l’impuls a les tradicions catalanes en l’àmbit local es una de les accions necessàries per al nostre país i que la capitalitat de les nostres contrades no pot deixar passar.

A Balàfia l’any ... ens vam convertir en el punt neuràlgic del pubillatge català,  vam tenir l’oportunitat de gaudir d’aquesta festa que vam compaginar amb una visita guiada pel barri dels carrers amb noms de dones notables, excel·lentment representades per diferents voluntàries, Frederica Montseny Mañé, Carmen Amaya Amaya, Dolors Piera Llobera, Clara Campoamor Rodríguez, Rosa Parks i l’estimada Maria Aurèlia Capmany Farnés; a l’acabar el recorregut vam gaudir de l’ exposició de les dones de ciència lleidatanes, en destaquem una Física que encara no te cap  reconeixement Teresa Rodrigo Anoro; va acabar la festa amb una audició musical i una gran diversitat d’actes lúdics i culturals. Agraint als amics i amigues del Foment de les Tradicions Catalanes la tria de Balàfia per acollir aquest important certamen.

A les associacions veïnals reivindiquem millores per als nostres barris i  treballem per mantenir vives les nostres tradicions catalanes, amb tot, contribuïm a fer créixer el nostre país. Procurem que sigui conegut arreu del món per a la seva modernitat, però també pel seu arrelament a les tradicions i costums populars.

Des d’ aquest altaveu d’ UA1 ràdio volem agrair la feina que porten a terme els nois i les noies que agafen el compromís de ser pubilles i hereus dels seus pobles i que hi arriben amb la il·lusió de poder representar el seu país portant una banda i una faixa nacional. Només hi posen treball voluntari, ganes i estimació per la cultura catalana i per sobre de tot, estimació a CATALUNYA.

Per finalitzar, repetir la crida a totes i tots aquells que estimeu el món del pubillatge, no deixeu passar l’oportunitat de participar en les festes dels vostres barris, gaudir d’un cap de setmana de reivindicació i afirmació del nostre sentiment com a nació.

Us esperem a Balàfia, VISCA La Festa Major de Lleida. EL PUBILLATGE i VISCA CATALUNYA.

 

Jos Farreny Justribó

Donabalafia associació