donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dimarts, 18 d’abril del 2017

dijous 20 d'abril: US ESPEREM A BALÀFIA per parlar del Parkinson, en col.laboració amb el Casal de la Dona, Ajuntament de Lleida i Espai Salut




Què és la malaltia del Parkinson?
La Malaltia de Parkinson (MP) és una malaltia neurodegenerativa, és a dir, crònica i progressiva. Afecta al sistema nerviós central, concretament a les estrucutures del cervell encarregades del control i de la coordinació del moviment, així com del mateniment del to muscular i de la postura. En una d'aquestes estructures, anomenada "substància negra", hi ha un component químic: la dopanima.
La presència de la dopamina és essencial per la regulació dels moviments, és a dir, per a que els moviments es realitzin de manera àgil, efectiva i harmònica. En la MP es produeix una degeneració de la substància negra i, és per aquest motiu, que les principals manifestacions de la malaltia expressen un control deficient dels moviments.

Els símptomes més freqüents són:

  • Tremolors: lents i rítmics, predominen estant en repòs i disminueixen en fer un moviment voluntari. No necessàriament els presenten tots els pacients.
  • Rigidesa muscular: resistència a moure les extremitats.
  • Bradicinèsia: lentitud de moviments voluntaris i automàtics. Falta d'expressió de la cara, escriptura lenta i petita.
  • Anomalies posturals: inclinació del tronc i el cap cap a davant. Colzes i genolls encongits.
  • Anomalies en caminar: marxa lenta, arrossegant els peus. De vegades es donen passos ràpids i curts amb dificultat per parar-se. Episodis de bloqueig on els peus semblen que es quedin enganxats al terra.
  • Transtorns de l'equilibri: reflexos alterats i fàcils caigudes. 

Aquests símptomes no són permanents, apareixen i desapareixen, el que provoca en el malalt un sentiment de gran dependència i indefensió.