donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dimecres, 17 d’agost del 2011

Cultura: Festa Major, preservar i fomentar les tradicions.


Casimiro Jover ha realitzat per encàrrec de l'Associació de Veïns i Veïnes de Balàfia un baix relleu en metall i vellut de Sant Bartomeu, patró del barri. El diumenge 21 d'agost, durant la Solemne Missa de Festa Major, l'AVV. Balàfia lliurarà en dipòsit l'obra d'art que romandrà en la moderníssima església de Sant Antoni Maria Claret. 
La iniciativa de les associacions de Balàfia s'emmarca en la voluntat de preservar i fomentar les tradicions i la cultura que ens es pròpia i ens defineix.


Casimiro Jover va néixer al carrer Guitarré del Canyeret el 14 de juliol de 1929. Professor artesà del metall a l’Escola de Treball durant 35 anys, va començar als 12 d’aprenent de llauner al taller David Badia, on va col·laborar en la confecció dels cascos i escuts dels Armats de Lleida als anys 40. L’any 1967 va guanyar el premi Ramon Argiles al XXVI Concurs de fanalets; l’any 1968 va guanyar el premi “Sant Jaume” i també el Premi “Ramón Argiles” pel millor fanalet de mà, tornant-lo a guanyar l’any 1969. És Mestre Major del Gremi d’Artesanies Vàries de Lleida, amb la denominació de l’ Art del Ferro. Té Carta d’Artesà Major Nacional.
Aquest mestre ha lliurat a l’Associació de Veïns i Veïnes de Balàfia el treball fet a mà, amb xapes de metall: llautó, coure i alpaca, tot soldat amb estany i argent. La cara de llautó embotit i repujat, el vestit de coure i la capa d’alpaca. Entre les mans té les Escriptures Sagrades i també hi apareix un ganivet, l'instrument que va servir per espellar-lo de viu en viu. Per aquesta raó és el patró dels mestres adobers.