donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dimarts, 14 de febrer del 2023

L' 11 de febrer és el dia Internacional de les Dones i les Nenes en la ciència. Opinió per UA1ràdio


A donabalafia associació ens ocupen i ens mouen molts temes, alguns són fonamentals, l’equitat, el nomenclàtor, l’esport femení, la ciència, la tecnologia... tot fet per dones.

Per exemple, si ets activa i et mou l’esport fet per dones, et convidem el dia 4 de març a fer un record. REPTE EXCLUSIU A LLEIDA. Farem el símbol de les dones sota el marc incomparable de la Seu Vella i en commemoració del 8M. Us esperem a les 11:30h, ho gravarem amb dron, gràcies Andreu Ibáñez i Pau Salla. Totes i tots: FEM-HO POSSIBLE!!

I aquesta setmana, el dia 11 és el dia Internacional de les Dones i les Nenes en la ciència. A Balàfia en col·laboració amb l’Andreu, les STEM Women i l’ Institut d’ Estudis Espacials de Catalunya farem tot un matí curull d’activitats amb les Womentechmakers, us esperem a partir de les 10:00h !!

I en aquesta línia, nosaltres ens preguntem, per que no apareixen més noms de dones entre els científics més destacats?  És cert que abans (segle XIX i principi del segle XX) hi havia poques dones que pogueren accedir a la universitat i molt menys que estudiaren carreres científiques i molt poques prossegueixen una carrera professional com a científica. La mateixa Martina Castells o Zoe Rosinach els va passar. Aquesta falta de representació de les dones en les diverses activitats relacionades amb la ciència (investigació, docència, indústria,. . .) ha motivat que algunes institucions científiques (anglosaxones, principalment) s'interessen per aquest tema i hagen creat grups de treball per estudiar-ne els inconvenients i per adoptar mesures que reverteixin aquesta situació perquè,  certament, ara no hauria de ser així. 

I al nostre país? Doncs, hi ha poca incidència en aquest tipus d'inquietud. Si comptem, que és com millor obtenim les dades, aquestes demostren que avancem poc i molt a poc a poc. Els indicadors sobre dones i ciència, elaborat per encàrrec de la Comissió de Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya, diuen que l’evolució de la paritat en la composició dels òrgans col·legiats de les universitats catalanes és molt lenta. Que les persones nombrades Doctor Honoris Causa a les universitats són un 83% homes,17,9% dones. Que les invitacions a realitzar la lliçó inaugural són d’un 70% d’ homes i un 30% de dones. L’ Estudiantat en la etapa predoctoral és 52% de dones i 48% d’homes, contrasta amb les dades post-grau i doctorands 24% i 76%. Doncs, ja ho veuen, a qui correspongui, si us plau, hi posa paritat ??

Acabo amb una dona top: Felicitem a la judoka Ai Tsunoda per la victòria aconseguida el diumenge passat al Gram Eslam de París i per l’ ascensió al setè lloc del rànquing mundial.  Súper !!

 Jos Farreny Justribó. Donabalafia associació. Esport Femení Lleida