donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

diumenge, 24 d’abril del 2011

Recuperant la memòria històrica : Aurèlia Pijoan Querol

LA LLUITA PER LA LLIBERTAT
Un dels actes més emotius de la passada celebració del 8 de març de 2011 va ser l’acte d’homenatge a totes les dones, 37 en total, que han exercit el càrrec de regidores de l’Ajuntament de Lleida durant els 30 anys d’ajuntaments democràtics. Durant l’acte s’ha destacat també la figura d’Aurèlia Pijoan,  primera dona regidora de la Corporació local, l’any 1937, com a exemple de seriositat i entrega. Aquesta regidora va exercir el càrrec en representació del PSUC des de setembre fins a finals d'octubre d'aquest any. 
En els anys de la II República les dones comptaven, l'ideal de fémines treballadores i actives tenien possibillitat real d'exercir amb fermesa i compromís tasques d'activisme i política. Gairebé al mateix temps que exercia de regidora, Aurèlia Pijoan era nomenada secretària general de la Unió de Dones de Catalunya a Lleida (UDC), organització antifeixista nascuda a Barcelona l'any 1937.


A la nostra associació DonaBalàfia, juntament i en col·laboració amb l' AVV  de Veïns i Veïnes i la seva vital Vocalia de la dona, estem duent a terme un treball de recuperació de la memòria històrica de les dones de ciència, escriptores, pedagogues,  pintores, esportistes ... lleidatanes i d’arreu, de principi de segle i de tots els temps.
Això ens ha portat a assabentar-nos dels noms de moltes dones oblidades i poc reconegudes. 
Aprofundim en la tasca a la qual som sensibles,  per la visibilització de la dona i la seva aportació  històrica i actual a la nostra ciutat i país. 
Aurèlia Pijoan Querol, el nom de la qual no consta ni en un carrer de la nostra ciutat, testimoni de lleialtat i llibertat.