donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

diumenge, 23 de novembre del 2014

LA GUERRA DEL FRANCÈS: vessant cultural de la Caminada de la Marxa Nòrdica

La guerra del Francès a Lleida (1808-1814), té tres moments que hem commemorat en les respectives marxes nòrdiques commemoratives dels respectius bicentenaris.

1810. El marscal Suchet assetja Lleida i en poc menys d'un mes aconsegueix la seva rendició. La seva estratègia es repetir el setge de 1707 però hi ha un canvi transcendental. Conquerida la ciutat la població fuig cap el Castell però les portes no s'obren i pateix al peu de les muralles un atroç bombardeig de l'artilleria napoleònica. Milers de morts i ferits. L'aigua de la pluja baixa cap al Segre tenyida de sang...
     Plànol de Lleida a l'època de la Guerra del Francès 
Detall de Plan de Lerida, assiégé et pris d'assaut le 13 mai 1810. 
                                                               Adolphe Bossange, 1828
1812. Intent lleidatà d'alliberar la ciutat volant el el polvorí del castell del Rei. L'explosió és brutal.El castell es destruït en un 50% i per extensió bona part del barri de Magdalena. Però els francesos romandran un parell d'anys més a la ciutat.
1814. Una divertida estratègia de falsificació de documents i personalitats lliurarà la ciutadella de mans franceses a les espanyoles sense tirar cap tret.

1810. Lleida, Església de Sant Joan, Suchet.
El campanar ferreny de Sant Joan, ací retratat prim i alt, durant la Guerra del Francès.