dilluns, 20 de març del 2023

EL TRANSPORT PÚBLIC ÉS COSA DE DONES: LA MOBILITAT I EL DRET AL TEMPS DES DE LA PERSPECTIVA DE GÈNERE

 


Cinquè aniversari del congrés. Parlem dels impactes de les desigualtats de gènere en la mobilitat i el temps finit de les persones.

⏳ Com afecten la ciutat dels 15 minuts, el teletreball i la flexibilitat horària als nostres usos del temps?

✅ Com cada any, comptarem amb casos d’èxit de polítiques de mobilitat amb perspectiva feminista a escala local i internacional.

Enguany des de la PTP organitzem una nova jornada per parlar de desigualtats i mobilitat amb perspectiva feminista. Com a temàtica central, aquest 2023 parlem del temps i de mobilitat, doncs, malgrat que la mobilitat no és una activitat en si mateixa i que ens és necessària principalment per a desenvolupar part de les nostres activitats diàries, ocupa un espai important en allò que anomenem els usos socials del temps. Cada vegada més, es parla del dret al temps, perquè aquest pot ser font d’injustícies, ja sigui en funció de realitats com l’origen, la renda, les discapacitats, o del lloc de residència de les persones. Si hi afegim la dimensió de gènere, i en un context de desigualtats estructurals entre dones i homes, les desigualtats s’accentuen.

L’aposta per la ciutat pròxima o dels 15 minuts, la millora dels temps de viatge dels serveis de transport públic, el teletreball o la flexibilitat horària en l’entorn laboral, poden ser exemples de polítiques que impacten en els temps de les nostres mobilitats, contribuït en conseqüència, a generar uns usos del temps més justos socialment, més saludables i ambientalment més resilients.

De la mateixa manera que en edicions anteriors i després de l’experiència dels darrers quatre anys, en aquesta edició mantenim un espai d’actualitat sobre polítiques de mobilitat i de transport amb perspectiva feminista. S’exposaran casos que són d’interès del nostre entorn més proper, així com, experiències d’interès de països de l’Àfrica i de l’Amèrica Llatina.

Bloc matí: La mobilitat i el temps finit de les persones, una mirada als usos del temps

En aquest primer bloc comptarem amb la benvinguda, a càrrec de la impulsora del congrés de dones l’any 2019, Susana Pascual, així com amb les benvingudes institucionals i la ponència inaugural de la Carme Miralles: “La mobilitat i el temps finit de les persones”.

Després de la pausa pel cafè tindran lloc les taules:

  • Influència de la mobilitat en els usos socials del temps, amb Jos Farreny Justribó i Rosa M. Castillo Cervelló (CONFAVC- Barris Violetes), Marta Junqué Surià (Barcelona Time Use Iniciative) i Montserrat Garcia Blasco (ECOM)
  • Accions i projectes en clau de gènere al nostre entorn, amb Núria Pérez Sans (IERMB-ATM), Laia Mercadé Ruiz (Departament de Territori) i Laia Soriano-Montagut Jene
    i Montserrat Cabo Mañogil (La Mirada AMB)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada