divendres, 11 de novembre del 2016

Campanya institucional 25 de novembre 2016 DIA INTERNACIONAL PER A L'ERADICACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES

El 25 de Novembre es commemora el dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, per manifestar socialment el rebuig vers les violències masclistes.

A nivell institucional representa un espai per reconèixer el compromís de les administracions públiques de treballar per la seva eradicació i d'incloure la seva lluita com una prioritat en les agendes polítiques. A nivell cívic el recordatori que tenim una part de la nostra societat encara mancada de Drets Fonamentals, les dones. 
Des de fa anys les Institucions públiques i les entitats sense ànim de lucre,  tant estatals, autonòmiques com locals, desenvolupen un seguit d'activitats de sensibilització en el marc d'aquesta commemoració. Aquestes accions resulten clau per treballar la prevenció de la violència masclista i per tant incidir en la cultura i l'imaginari col•lectiu. I en especial, en el missatge que estan rebent les noves generacions a través dels mitjans de comunicació, educatius, culturals, i altres agents socialitzadors. Així ho reconeix tant la nostra legislació estatal com autonòmica i també ho emmarca el Conveni d'Estambul del Consell d'Europa del 2011.
El 25 de novembre va ser declarat dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques. 
Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal, Patria i Maria Teresa Mirabal, tres activistes polítiques, el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Adela (Dedé) Miraval és l’única germana que va sobreviure, i va morir el 2014 a Bèlgica als 88 anys. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. 
El 1999, l'ONU va donar 
caràcter oficial a aquesta data.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada