dimarts, 4 de desembre del 2012

Entrevista d'Anna Ballbona a Albina Francitorra (Prèsencia)

Albina Francitorra. Foto Joan Sabater

La mare de l'escriptora Montserrat Roig acaba de fer 100 anys i repassa amb lucidesa tota una vida a Barcelona. Albina Francitorra es declara feminista, catalanista i cristiana
Du les ungles taronges, arracades i un penjoll. Una de les coses que l'asserena és, a més de veure el mar i perdre's pels carrers del barri Gòtic de Barcelona (ho feia «quan encara caminava»), anar a la perruqueria. Presumida, «tota la vida ho he estat, però la maca era ma germana», amb aire coqueta i plena de naturalitat, Albina Francitorra i Aleñà s'encén un cigarro. «És un dels meus vicis». Al febrer d'aquest any va fer 100 anys. Fuma dos paquets cada cinc dies, calcula. «Un dia un em va dir: ja sap que fumar mata? Li vaig respondre que a la meva edat m'ha de matar qualsevol cosa, almenys que sigui una cosa que em vingui de gust». I riu. I riem.

Una periodista als anys 30
Quan encara no tenia 20 anys, Albina Francitorra va escriure en diaris com Nosaltres Sols, La Rambla i La Dona Catalana. «En aquella època es ridiculitzaven molt les feministes, i jo hi escrivia articles feministes i catalanistes». «No us avergonyiu mai de proclamar ben alt el vostre pensament», clama en l'article que es titula A les dones de Catalunya, publicat a Nosaltres Sols, el 20 de juny del 1931. O en un altre article a La Rambla, el 9 de juny del 1930, advoca per «treballar sobre l'ànima dels fills, cada dia i cada hora [...] educar-los en català, fer-los conèixer Catalunya». En casar-se, el marit li va dir: «amb un que escrigui ja n'hi ha prou». «Jo m'ho vaig prendre que em deia que no escrivia bé. I ho va deixar estar». I al cap d'uns quants anys, per goig seu, la seva filla Montserrat va fer de periodista.


L'Albina és una senyora de Barcelona, i més concretament, una senyora de l'Eixample que travessa tot el segle XX. De petita va viure al carrer Roger de Llúria, i quan es va casar, primer al carrer Casanova i després al Bailén. Sempre a l'Eixample. Fins i tot ara, que viu a una residència. Casada amb l'escriptor i advocat Tomàs Roig i Llop, va tenir set fills. Entre aquests, l'escriptora Montserrat Roig, l'actriu Glòria Roig i la lluitadora antifranquista Maria Isabel Roig. Sols li queden 2 filles vives. I té 13 néts i 14 besnéts. Malgrat la sordesa, l'Albina conserva la fermesa i sagacitat a l'hora d'explicar-se, uns trets que s'expressen, encara, en els seus ulls espurnejants. Testimoni lúcid d'un gavadal de canvis de Barcelona, 100 anys de memòria clara i emocionant.
«Vostè és...» «Diga'm de tu.» «Tu ets feminista?» «Sí.» «Independentista?» «Sí.» «D'esquerres?» «També.» «I creient?» «Sí, però no beata.» Són les seves credencials ideològiques; així de precises. No les va canviar quan es va casar, el 1932, a punt de fer 20 anys, amb Tomàs Roig, un conservador catalanista de la Lliga, ni les ha canviat tampoc ara, és clar. Avançada al seu temps, no ha renunciat a fer allò que volia, encara que durant anys es dediqués a fer créixer els seus 7 fills. Amb 50 anys es posa a fumar; amb 60 es treu el carnet de conduir, i amb 70 es llicencia en Filologia Catalana. Quasi res.
 

   Prèsencia .26/08/12 02:00   Text:Anna Ballbona. Foto: Joan Sabater

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada