Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere
Benvolguda, benvolgut,
Des de la Plataforma unitària contra les violències de gènere interpel·lem els partits polítics perquè defenseu polítiques que contribueixin a erradicar la violència de gènere i a defensar com a punt de partida els drets, lleis, organismes i pressupostos existents. En aquest esperit us fem arribar els nostres reclams en polítiques feministes, per unes bones pràctiques i concreció en els drets i necessitats de les dones agredides pels homes masclistes, per la violència institucional i la reacció patriarcal en totes les esferes socials, econòmiques, polítiques, judicials, ideològiques i morals.
Defensem un món de cures, llibertats, drets universals i serveis, de les minories, on actuem juntes, on el respecte i el lliure consentiment siguin uns valors de la meitat de la població, les dones, assumits per l’altra meitat, els homes, així com pel conjunt social i polític. Som conscients i alertem de què és vital l’energia, el compromís i l’abnegació de les mateixes dones i col·lectius i entitats des de la societat civil, començant per una sana educació i visió de gènere crítica a les generacions d’ adolescents i joves.
I sabem que unes polítiques útils per a les dones necessiten uns pressupostos suficients, uns recursos, proporcionals i equilibrats, per l’envergadura de la gravetat de la violència masclista.
Ho fem davant el pròxim cicle polític, que s’inicia amb les eleccions estatals del 23 de juliol. Les demandes són fruit de l’acte col·lectiu ‘Conversa feminista contra l’ofensiva patriarcal’, una trobada per traçar línies d’incidència política amb dones i diverses entitats feministes compromeses pràcticament en la defensa i l’acompanyament de les agreujades en tots els seus aspectes i circumstàncies. EXIGIM Que es respectin i compleixin els drets de les dones en tota la seva diversitat, recollits en múltiples declaracions dels drets humans. Que es demostri el compromís amb les polítiques de gènere destinant-hi recursos i pressupostos suficients i útils.
Que la centralitat del consentiment en la definició de les violències de gènere; que els serveis i recursos de prevenció, sensibilització, atenció i reparació a les víctimes; siguin accessibles per a tothom, independentment de la seva situació administrativa, i des d’un entorn més comunitari. Que hi hagi compromís i el rebuig absolut dels discursos d'odi i negacionistes de la violència de gènere. No volem que es destini ni un cèntim dels pressupostos públics a les entitats i organitzacions que en facin apologia i volem que es vetlli contra les possibles accions que s'exerceixen sobre les dones.
Que es comptabilitzin els feminicidis amb una categorització rigorosa, que es basi en l'anàlisi del sistema patriarcal en què vivim i en les dades i informes recollits per múltiples entitats i organitzacions sobre la realitat de violència de gènere al nostre territori. Que s’aturi la violència institucional, que es formi l’administració pública en general, la de justícia i les forces de seguretat en particular, en una visió de gènere que repari i acompanyi a la credibilitat de les dones agredides.
Que es derogui la llei d'estrangeria, ja que és un reglament de fort contingut masclista i racista, que limita i nega especialment els drets de les dones. Que s'aturi l'estigma, la discriminació i la criminalització de les dones migrants i racialitzades.
Que la garantia dels drets sexuals i reproductius, entre ells l'avortament, la lliure decisió sobre el gènere, que l'educació sexual amb perspectiva de gènere sigui una realitat a les aules, als currículums formatius i universitaris; que l'educació sexo afectiva s'endreci entorn el dret al propi cos, el respecte i el lliure consentiment, el fet de gaudir en l'amistat, l'estima i l'amor, sense agressió, ni imposicions, ni humiliacions,
Que s'enfoquin les polítiques cap als nois i homes, al treball de les masculinitats des de la sensibilització fins a l'educació. Per fer-ho, és imprescindible estendre l'experiència de la coeducació a tots els centres d'ensenyament. Cal la crítica als símbols, mites i hàbits que beuen de la cultura de la violació, és a dir del sotmetiment i agressió vers les dones. Cap privilegi és acceptable quan fomenta desigualtat, poder i misogínia.
Que les institucions escoltin, reconeguin i responguin a les demandes dels moviments socials i el moviment feminista organitzat, que dia a dia treballem per defensar una societat més justa on la convivència lliure entre les dones i els homes enriqueixi el conjunt humà i les seves relacions. Davant l’ofensiva patriarcal que s’estén amb l’auge dels postulats que anul·len drets i mitjans aconseguits, així com l’extrema dreta a l’estat, Europa i el món, nosaltres apostem per consolidar i avançar en les aliances feministes. Estarem atentes al compliment de les demandes i respondrem en cas que no siguin escoltades. Gràcies per la vostra atenció.
Plataforma unitària contra les violències de gènere plataforma@violenciadegenere.org
Barcelona, 4 de juliol de 2023
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada