dissabte, 25 de juny del 2022

ASSEMBLEA ASSOCIACIÓ VEÏNAL DE BALÀFIA. PARTICIPEU !!

 

La participació és l’eix fonamental del procés de renovació del MOVIMENT VEÏNAL a BALÀFIA

dijous, 23 de juny del 2022

FESTES POPULARS: Sant Joan. ANEM DE REVETLLA ?

 
Fem un tast de les tradicions i curiositats més destacades d'aquesta màgica festa recollides per Joan Soler i Amigó a l''Enciclopèdia de la Fantasia Popular Catalana'


per saber-ne més cliqueu a la fotografia!

Tot i que a les diferents contrades pren diferents manifestacions, el foc és l'element principal de la revetlla de Sant Joan, una festa que se celebra la nit del solstici d'estiu, la més curta de l'any, quan el Sol arriba al seu punt més alt. Aquesta és, doncs, una celebració en honor de l'astre més important del sistema solar que moltes cultures d'arreu del món festegen des de temps ancestrals. La seva estreta relació amb la natura fa que sigui una festa envoltada de creences i rituals que li han atorgat, popularment, la categoria de nit més màgica de l'any. Així, es cullen herbes remeieres (màgiques) de la mateixa manera que els romans recol·lectaven la berbena; es balla al voltant del foc; es cremen mobles vells per simbolitzar l'inici d'una nova vida, una nova estació, un nou cicle, o es fan banys de mitjanit al mar, un altre costum al qual, antigament, se li atribuïen poders curatius.

GAUDIU AMB MOLTA PRUDÈNCIA!!

divendres, 17 de juny del 2022

dimarts, 14 de juny del 2022

MITES ALIMENTARIS. PER SABER-NE MÉS VENIU A BALÀFIA EL 20/06/22 A LES 17:00h

 

L'aigua no té calories i, per tant, no pot engreixar, independentment del moment que es begui. Al contrari, beure aigua en tota hora del dia és bo i necessaru, durant els àpats augmenta la sensació de  sacietat, per tant és un aport acaloric que va bé.

dimecres, 8 de juny del 2022

CONCURS DE BALCONS !! ES PREMIARÀ LA INCLUSIÓ DE NOMS O FOTOGRAFIES DE DONES DE CIÈNCIA I/O TECNOLOGIA AL GUARNIMENT

 

CONCURS DE BALCONS I PORTALADES  GUARNITS

CLIQUEU DAMUNT DE LA IMATGE
S'instaura aquest CONCURS DE BALCONS I PORTALADES GUARNITS per donabalafia associació en la Festa del 50è Aniversari del MOVIMENT VEÏNAL DE BALÀFIA, en col.laboració amb l' AVV i la Comissió de l' Esdeveniment. Volem recuperar una antiga tradició perduda del nostre barri. Antigament, els veïns i veïnes no només guarnien els carrers i places quan arribava la setmana gran, sinó que també guarnien els seus balcons i portals, sent aquesta una tècnica que segons alguns historiadors és molt antiga. Degut a aquest fet i a la tradició que porta a les esquenes, es decideix apostar per aquest concurs i recuperar aquest tret distintiu del nostre Barri.

PODEU VISITAR L'EXPOSCIÓ CEDIDA PEL PARC CIENTÍFIC I TECNÒLOGIC DE LLEIDA AL HALL MARIA RUBIES DEL CENTRE CÍVIC DE BALÀFIA

diumenge, 5 de juny del 2022

dissabte, 4 de juny del 2022

VOLS APRENDRE HÀBITS ALIMENTARIS SALUDABLES? VINE A BALÀFIA DIA 13 DE JUNY A LES 17:00h

 

HÀBITS ALIMENTARIS SALUDABLES.

L’alimentació és un procés que ens acompanya al llarg de la vida, mitjançant el qual obtenim els nutrients que ens permeten cobrir els requeriments de l’organisme. Ara bé, l’acte de menjar, a més de ser un procés nutritiu, té connotacions importants de convivència i de plaer, de relacions afectives, d'identificació social i religiosa, etc. que, a la llarga, configuren el comportament alimentari que repercuteix en l’estat de salut de l’individu.
 
El menjar és, sens dubte, un element d’identificació cultural; per tant, és important mantenir i potenciar els hàbits alimentaris propis de l’àrea mediterrània, adaptats als canvis sociològics i culturals que es van produint (Generalitat de Catalunya, 2015).
 
L’alimentació saludable és aquella que permet a l’individu mantenir-se en un estat òptim de salut i desenvolupar amb normalitat les activitats de la vida diària.
 
Els principis que regeixen aquesta alimentació són:
  • La varietat: presència de tots els aliments.
  • L’equilibri: presència dels diferents nutrients segons les proporcions recomanades.
  • La suficiència: aportació d’energia i nutrients segons edat, sexe, activitat física i situació fisiològica.
  • L’adaptació: a les condicions geogràfiques, culturals, religioses...
  • La organització: repartida al llarg del dia en diferents àpats i respectant horaris regulars.
  • https://www.uvic.cat/habits-alimentaris

divendres, 3 de juny del 2022

A BALÀFIA, AL JUNY, NUTRICIÓ PER ESTAR EN FORMA !! CICLE DE CONFERÈNCIES A CÀRREC DE TERESA BOIRA SABATER. NUTRICIONISTA

 


“Aliments innocuos, millor salut". La innocuïtat dels aliments redueix les malalties de transmissió alimentària. Se centra en la importància de la innocuïtat dels aliments per a la seguretat alimentària i el control de les malalties transmeses pels aliments.

Per garantir aliments innocus és important respectar unes normes d’higiene durant la preparació i la conservació dels menjars, que ajuden a garantir que els aliments siguin segurs.

Les malalties transmeses pels aliments es manifesten sobretot amb símptomes digestius, com els vòmits i les diarrees, i que es produeixen quan una persona consumeix un aliment contaminat per microorganismes, com la salmonel·la. Està perfectament establerta la relació entre determinades pràctiques incorrectes i aquestes malalties.

Respectar les quatre normes bàsiques d’higiene ajuden a prevenir les malalties transmeses pels aliments: Netejar, Separar, Coure i Refredar.

PER SABER-NE MÉS

US ESPEREM A BALÀFIA !!