dimarts, 29 de setembre del 2020

PREGÓ DE LES FESTES DE TARDOR "Aquesta crisi sanitària ens serveixi per prendre consciència ..."

En la seva al·locució, Montserrat Gea ha fet crida a “repensar els models mundials de societat i de veïnatge i a orientar-los, perquè la salut individual esdevingui un patrimoni comú que repliqui models socials benestants en tots els països, ciutats i pobles del planeta”.

La directora general de Professionals de la Salut de la Generalitat s’ha centrat en l’aigua, com a element essencial per la salut, per assenyalar que, des de l’antiguitat, a més de ser font de prosperitat per a pobles i cultures, “l’aigua de boca i la higiene de les persones ha permès el més gran avenç en salut pública de la nostra història”. En aquest sentit, ha fet referència a exemples com la construcció del Dipòsit de l’Aigua a Lleida, que al segle XVIII va abastir d’aigua potable tota la població. I ha afirmat que, “quan una societat avança en salut, està en condicions per avançar en tots els aspectes de la vida”.

La pregonera de les Festes de Tardor ha recordat que tot i que “l’aigua i el sabó salven tantes vides”, no sempre estan a l’abast de tothom, malgrat que “el dret humà a l’aigua i al sanejament en la pràctica és un dret reconegut per les Nacions Unides”. Així i tot, 48 milions de ciutadans i ciutadanes no tenen aigua corrent a les seves llars.

“La manca dels béns essencials ens aboca al fracàs com a societat i a situacions insostenibles, que amenacen els estàndards més bàsics de salut pública”, ha dit, per llançar tot seguit una crida a la solidaritat per aquells que més ho pateixen. “Que aquesta crisi sanitària ens serveixi per prendre consciència col·lectiva que, si abandonem els nostres veïns i veïnes més vulnerables, no tindrem futur com a comunitat. Cal repensar els models mundials de societat, de veïnatge i orientar-los, perquè la salut individual esdevingui un patrimoni comú que repliqui models socials benestants en tots els països, ciutats i pobles del planeta”.

La directora general de Professionals de la Salut, Montse Gea, és professora a la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida. Està especialitzada en recerca qualitativa i polítiques de salut pública per la Bloomberg Faculty of Nursing de la Universitat de Toronto. En els últims anys, ha traduït més de 20 guies d’evidència amb el suport de la RNAO (Registered Nurses Association of Ontario) i el Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad per tal de millorar la transferència de coneixement. És consultora a la Unidad de Investigación en Cuidados de Salud (Investén-ISCIII), presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida i consellera del Consell Català d’Infermeria. La seva pràctica clínica a l’Hospital de Santa Maria-GSS està centrada en urologia i també és membre de la Asociación Española de Enfermería en Urología. És membre del grup de recerca GESEC i GRECS.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada