dilluns, 27 de gener del 2020

OPINIÓ:Propòsit pel 2020: Fugir de la Ignorància. FEMINISME ÉS IGUALTAT

Bon any, si encara, perquè és agradable trobar-se gent propera i no tant, amistats, família i fer-se petons i abraçades i el prec habitual,  la resposta, que ho sigui amb salut. Així van lliscant els fulls del calendari, som al gener i estem a la reunió de dones, de Balàfia,  planificant les activitats al voltant del 8 de març Dia Internacional de les Dones. Aquesta és la denominació correcta.  I reflexionem,  a que ens convida aquesta data del calendari..., segons alguna, convida a la complicitat, sororitat, un altra a la igualtat, surten opinions diverses, jo no vull ser igual que un home! Però si que ho vull ser amb drets! Vàries estan d’acord, ens convida a la reivindicació!! Falta molta equitat a la societat!. Totes estem d’acord. Passem a l’acció!  Anirem a la manifestació!!
Aquest any farà 25 anys de la última Conferència Mundial de la Dona feta a Beijing, n’he parlat alguna vegada més, 25 anys que les activistes socials de tot el món van explicar a les mateixes dones que havien d’abandonar el victimisme i passar a l’acció i als homes la seva implicació!.
Repassant literatura, escrits, texts i la wikipedia no trobem a moltes dones visibles en l’esport, per la seva literatura, per les seves fites, pels seus descobriments, pels seus premis. I si que és veritat que si ens remuntem en els anys, trobem dones destacades que van proposar accions per a la millora de la humanitat, Olympe de Gouges a la revolució francesa, (1791) va escriure “Els drets de les Dones i la Ciutadania” o les dones americanes que es reunien a Seneca Falls, (del 1848 al 61) o la nostra estimada Martina Castells i Ballespí (1852-1884) metgessa, coneguda també per ser una de les tres primeres dones de l'Estat espanyol –juntament amb Maria Elena Maseras i Dolors Aleu en matricular-se i llicenciar-se en medicina. I que el 29 d’octubre de 1882, a l’edat de 28 anys, fou investida doctora honoris causa a Madrid, la primera dona de l’estat espanyol i una de les primeres de tota Europa, amb la Tesi doctoral titulada “Educación física, moral e intelectual que debe darse a la mujer para que contribuya en grado máximo a la perfección y la dicha de la Humanidad “. O Clara Zetkin  que al 1910 va fer una crida a les dones per unir la seva lluita per la igualtat de drets i per preservar la pau mundial. Fa un segle Coco Chanel i Margaret Mead van trencar amb models imperants. I hem commemorat el centenari del naixement de la Teresa Pàmies, escriptora i lluitadora per les dones i ens ha deixat un altra donassa, la Isabel Clara Simó, dones, descobriu el vostre poder. Totes elles reflexionaven: “la condició humana que ens iguala és fugir de la ignorància”.  Totes elles passaven a l’acció. Accions realitzades per dones i per a tota la societat. Totes les seves anaven encaminades al coneixement, a l’estudi, a la reflexió amb uns objectius i unes accions concretes mitjançant el coneixement!! 
Treure de la ignorància a les dones i homes, a la societat. 
Ah,  i si a més a més ho complementem amb Exercici físic o Esport tenim la fórmula magistral!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada