dimecres, 29 de gener del 2020

CONTINUEM LA TRADICIÓ SOPAR DE SANTA ÀGUEDA. SORORITAT

Gràcies Montse Masana per aquest cartell renovat!
El  tradicional Sopar de la Festa de les Àguedes ja el tenim aquí.
Aquest any més animat que mai!!
Les dones de Balàfia expliquen que aquest sopar va nèixer amb la voluntat d'ajuntar un cop l'any les dones que d'una o altra manera participaven amb la nova associació creada al barri. 
  El divendres 7 de febrer de 2020,
a les 21:30h
 el Centre Cívic de Balàfia acullirà la FESTA. 
L' objectiu de l'inici ha estat el mateix al llarg del temps i d'això n'estem orgulloses, avui per avui s'ha convertit en un 
referent de les dones del barri i de Lleida 
US ESPEREM!!

dimarts, 28 de gener del 2020

DIGUES LA TEVA!!!. AQUEST DIVENDRES AL CENTRE CÍVIC DE BALÀFIA. TU TRIES BENESTAR

El divendres 31 a les 18:30h, a la tarde, 
al Centre Cívic de Balàfia,  TU TRIES BENESTAR !!!
tindrem l’oportunitat d’escoltar als i les regidores que ens acompanyaran i a les persones i entitats del barri.
 L' Ajuntament de Lleida,  finalment,  ha presentat diferents projectes que s'adapten més a l'últim tram del Carrer Penedès, des del carrer José Olondriz Ostiz fins al costat de la Plaça de França 
 Coneixerem quin ha estat el projecte guanyador després d'escoltar a les persones!!
NO HI FALTEU!!!

dilluns, 27 de gener del 2020

OPINIÓ:Propòsit pel 2020: Fugir de la Ignorància. FEMINISME ÉS IGUALTAT

Bon any, si encara, perquè és agradable trobar-se gent propera i no tant, amistats, família i fer-se petons i abraçades i el prec habitual,  la resposta, que ho sigui amb salut. Així van lliscant els fulls del calendari, som al gener i estem a la reunió de dones, de Balàfia,  planificant les activitats al voltant del 8 de març Dia Internacional de les Dones. Aquesta és la denominació correcta.  I reflexionem,  a que ens convida aquesta data del calendari..., segons alguna, convida a la complicitat, sororitat, un altra a la igualtat, surten opinions diverses, jo no vull ser igual que un home! Però si que ho vull ser amb drets! Vàries estan d’acord, ens convida a la reivindicació!! Falta molta equitat a la societat!. Totes estem d’acord. Passem a l’acció!  Anirem a la manifestació!!
Aquest any farà 25 anys de la última Conferència Mundial de la Dona feta a Beijing, n’he parlat alguna vegada més, 25 anys que les activistes socials de tot el món van explicar a les mateixes dones que havien d’abandonar el victimisme i passar a l’acció i als homes la seva implicació!.
Repassant literatura, escrits, texts i la wikipedia no trobem a moltes dones visibles en l’esport, per la seva literatura, per les seves fites, pels seus descobriments, pels seus premis. I si que és veritat que si ens remuntem en els anys, trobem dones destacades que van proposar accions per a la millora de la humanitat, Olympe de Gouges a la revolució francesa, (1791) va escriure “Els drets de les Dones i la Ciutadania” o les dones americanes que es reunien a Seneca Falls, (del 1848 al 61) o la nostra estimada Martina Castells i Ballespí (1852-1884) metgessa, coneguda també per ser una de les tres primeres dones de l'Estat espanyol –juntament amb Maria Elena Maseras i Dolors Aleu en matricular-se i llicenciar-se en medicina. I que el 29 d’octubre de 1882, a l’edat de 28 anys, fou investida doctora honoris causa a Madrid, la primera dona de l’estat espanyol i una de les primeres de tota Europa, amb la Tesi doctoral titulada “Educación física, moral e intelectual que debe darse a la mujer para que contribuya en grado máximo a la perfección y la dicha de la Humanidad “. O Clara Zetkin  que al 1910 va fer una crida a les dones per unir la seva lluita per la igualtat de drets i per preservar la pau mundial. Fa un segle Coco Chanel i Margaret Mead van trencar amb models imperants. I hem commemorat el centenari del naixement de la Teresa Pàmies, escriptora i lluitadora per les dones i ens ha deixat un altra donassa, la Isabel Clara Simó, dones, descobriu el vostre poder. Totes elles reflexionaven: “la condició humana que ens iguala és fugir de la ignorància”.  Totes elles passaven a l’acció. Accions realitzades per dones i per a tota la societat. Totes les seves anaven encaminades al coneixement, a l’estudi, a la reflexió amb uns objectius i unes accions concretes mitjançant el coneixement!! 
Treure de la ignorància a les dones i homes, a la societat. 
Ah,  i si a més a més ho complementem amb Exercici físic o Esport tenim la fórmula magistral!

dissabte, 25 de gener del 2020

CAMPANYA PER LA VISIBILITZACIÓ DE LES DONES ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ #OnSónLesDones

Representants del col·lectiu 
#OnSónLesDones van presentar el 16 de gener a la seu de l’ICD l’informe 2019 #ReRecomptem
  • El recompte visibilitza que les dones, som el 51% de la població, però només estem representades en el 29 % en els espais d’opinió dels mitjans de comunicació!!
  • La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Laura Martínez Portell, ha declarat que “des de l’Institut Català de les Dones i des del Govern de la Generalitat entomem la responsabilitat de comunicar a totes empreses de mitjans de comunicació que:"estan incomplint de manera important la Llei d’igualtat efectiva de dones i homes i tenen la obligació de complir-la”.
La presidenta de l’Institut Català de les Dones ha fet aquestes declaracions en el marc de l’acte de presentació de l’Informe d’ #OnSónLesDones #ReRecomptem a través del qual aquest col·lectiu activista denuncia la invisibilització de les dones i la vulneració de la llei d’igualtat per part de diversos mitjans de comunicació. 
A la presentació del document, registrat prèviament al Síndic de Greuges, les representants del col·lectiu, la guionista Ana Manso, i la doctora en Ciències Polítiques Tània Verge, han revelat que “les dones som el 51% de la població però sols representem el 29 % de l’opinió en els mitjans de comunicació”. L’Informe 2019 fa especial èmfasi en la invisibilitat en els mitjans de comunicació de les dones de diversos orígens. Aquest aspecte ha estat abordat en la taula rodona per la investigadora Sara Cuentas, com a representant de la Xarxa de Migració, Gènere i Desenvolupament.
 
En l’acte, al qual han assistit nombroses representants de partits polítics i institucions, Laura Martínez també ha recordat punt per punt l’article 25 de la Llei 17/2015 d’Igualtat efectiva de dones i homes que determina que tots els mitjans de comunicació han de:
a) Garantir que no es difonguin continguts sexistes que justifiquin o banalitzin la violència contra les dones o incitin a practicar-la.
b) Defugir els estereotips sexistes sobre les funcions que exerceixen dones i homes en els diferents àmbits de la vida i, especialment, en els continguts destinats a la població infantil i juvenil.
c) Garantir una participació activa de les dones, la presència paritària de dones i homes i una imatge plural de tots dos sexes en tots els àmbits, amb una atenció especial als espais de coneixement i generació d’opinió.
d) Fer un ús no sexista ni androcèntric del llenguatge.
e) Garantir la difusió de les activitats polítiques, socials i culturals promogudes per dones o destinades a dones en condicions d’igualtat, i també les que n’afavoreixin l’apoderament.
f) Promoure l’autoria femenina mitjançant mecanismes d’acció positiva.
g) Mostrar la diversitat d’orígens i les realitats culturals que hi ha a Catalunya, les realitats i les expectatives de les dones, i establir mecanismes que garanteixin la visibilitat de les aportacions de les dones al progrés social al llarg de la història.
h) Reparar el dèficit de reconeixement que pateixen les dones incorporant-ne en qualitat d'expertes, de protagonistes i com a persones de referència en els diferents mitjans de comunicació gestionats o subvencionats per les administracions públiques.
i) Promoure el desenvolupament i la formació d’un esperit crític amb relació als continguts i biaixos sexistes.

dimecres, 22 de gener del 2020

Resolucions d'Any Nou: Compromís amb un 2020 per igualar el gènere. “Els drets de les dones prenen protagonisme el 2020”.

Per què el 2020 importa per la igualtat de gènere

El 2020 és un any clau per a la igualtat de gènere per molts motius. Es compleix el  vint-i-cinquè aniversari de la Declaració i Plataforma d’Acció de Beijing , el model més progressista dels drets de les dones, adoptat per unanimitat per 189 països en la quarta Conferència Mundial sobre la Dona celebrada a Beijing, Xina. Passarien cinc anys des de l’adopció dels objectius de desenvolupament sostenible, el vintè aniversari de la resolució del Consell de Seguretat de l’ONU 1325 sobre les dones, la pau i la seguretat, i una dècada des que es va establir les dones de l’ONU.
La Plataforma d’Acció de Beijing de 1995 va identificar 12 àrees actuables que avui dia són rellevants i urgents, com ara acabar amb la violència contra les dones, garantir els drets de les nenes, la igualtat de remuneració per un treball d’igual valor, la participació de les dones en la presa de decisions i l’acció climàtica.
El món ha avançat molt des d’aleshores, però no hem aconseguit assolir la igualtat plena entre homes i dones. La reacció contra els guanys difícils és forta i han sorgit nous reptes. A tres quartes parts dels països del món tenen lleis sobre violència domèstica, però  137 dones a  tot el món són assassinades cada dia per un membre de la seva pròpia família; 1 de cada deu dones de la Unió Europea denuncien haver experimentat  un assetjament cibernètic  des dels 15 anys. Més dones i nenes poden accedir a l’educació, però la  bretxa de gènere  en la participació de la força de treball s’ha estancat. 
Les cures que proporcionen les dones, no remunerades i el treball domèstic son, en gran mesura, la causa de que les dones de tot arreu, no tinguin un creixement professional i poca participació econòmicaMentre que la pobresa global ha disminuït, roman molt  feminitzada : les dones de 25 a 34 anys tenen un 25% més de probabilitats que els homes de viure en una pobresa extrema. L’  informe Global Gap Gap del 2020  estima que podríem trigar 99,5 anys en assolir la paritat de gènere.

dimarts, 21 de gener del 2020

DIVENDRES US ESPEREM per parlar d' AGROCULTURA amb el Joan Pifarre Vidal, Joan Ramón González Perez, Eulàlia Pagès Valls i la GENT DE BALÀFIA!!

Joan Pifarré Vidalés Mestre d’Educació Especial. Mentre exercia la seva carrera docent es va llicenciar en Psicopedagogia a la UOC, va realitzar un Postgrau en Audició i Llenguatge a la UdL i un Màster Oficial Interuniversitari en Educació Inclusiva amb UdL, UIB i UVIC. També és autor de publicacions educatives i ha rebut diversos guardons en el món educatiu. El 2018 guanyar el VIII Concurs de Rodolins i Versos Satírics “Memorial Jordi Plens”. També va estudiar dos anys d’Història a la UdL, és un apassionat de l’horta lleidatana i especialment dels costums i tradicions de pagès-Membre molt actiu del moviment veïnal i defensor de l' horta de Lleida i les seves tradicions, des d'un punt de vista modern. És un home  del SXXI en plena sintonia amb el feminisme i els ODS de 2030. Aprofundim amb el compromís amb la terra, els DDHH, l'ecologisme i la solidaritat. 
  De tot plegat ell l'anomena agrocultura!
Nosaltres li diem que hauria de patentar el terme!!
Homenatge a Montserrat Vidal Marqués
Menció especial dels Premis Horta 2020 per la seva labor a la Granja Pifarre de Lleida
Reconeixement a la figura de la dona de la pagesia i la ramaderia.
Mig segle al capadavant de l'explotació familiar
MOLTES FELCITATS!

dijous, 16 de gener del 2020

La Discriminació de les DONES al cinema

Les actrius cobren la meitat que els actors. Les directores, la meitat que els directors. Volem, molts homes i moltes dones, que hi hagi paritat i que el treball dels homes i de les dones es mesuri, per la mateixa rasadora. Si tu ets la part més important d’una pel·lícula, ets tu qui has de cobrar més, siguis home o siguis dona.
Hollywood està controlat per homes blancs que no només discriminen dones sinó també els que no són blancs. I cal no oblidar que els jueus segueixen sent els amos de Hollywood, no només la gran majoria dels grans creadors sinó també la majoria dels que arrisquen els seus diners. Això explica que hi hagi tants jueus a la part creativa.
En tota la història dels Oscar, només l’ha guanyat una dona com a directora (Kathryn Bigelow por En Terra hostil, 2009). Per contra, 87 homes han estat els guardonats. En els Goya, només 30 dones han estat nominades contra 83 homes. Parlo de totes les especialitats.
La proporció real de dones que aconsegueixen fer realitat els seus projectes en el cinema és d’una dona per cada 24 homes.
De cada mil pel·lícules que s’arriben a fer, només 45 són dirigides per dones. Això fa que, com a mitjana, una dona estreni una pel·lícula cada deu anys, mentre que un home n’estreni tres.
A Hollywood s’ha creat un moviment contra la discriminació femenina en el que figuren entre altres Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Reese Witherspoon, Patricia Arquette, Cate Blanchet o Emma Thompson. 
GRÀCIES AL CINÈFIL I A ÀNGEL COMES
PER LA SEVA APORTACIÓ

dilluns, 13 de gener del 2020

US ESPEREM A BALÀFIA DILLUNS 20 DE GENER A LES 19:OOhPER A LA INAUGURACIÓ DE L'OBRA REALITZADA EN SORORITAT

L'artteràpia és una disciplina i una pràctica que permet a les i als pacients expressar-se a través d'una obra artística i facilitar un canal de comunicació de les seves emocions.[1] Durant el tractament, es treballa alguna o diverses disciplines de les arts visuals. Es basa en la idea que l'obra contribueix a la construcció d'un significat dels conflictes psíquics. A més, es centra de forma especial en la creativitat de la persona, en la possibilitat de plasmar un món intern en una obra i a través d'elles poder realitzar el que anomenen com procés sanitari.Hi ha diversos motius per recomanar un tractament d'artteràpia: creixement personal, trastorns emocionals, psíquics, drogodependències... Així mateix, es persegueixen diferents objectius com facilitar que el i la pacient adquireixin una major consciència corporal o comuniqui problemàtiques que no saben verbalitzar.


dimecres, 8 de gener del 2020

Omplim el 2020 de sororitat feminista! Fem nostre el Lema d'aquest any de la Xarxa Feminista i us animem a explorar les seves propostes!

US PRESENTEM LA PÀGINA
de la Xarxa Feminista
La Xarxa Feminista és un espai de relació política, obert a dones, lesbianes i trans i a grups feministes. La Xarxa existeix des de l’ any 1996 com a conseqüència de la celebració de les Jornades “20 anys de feminisme a Catalunya” quan vam constatar la necessitat de crear un espai on impulsar la convivència de tots els feminismes treballant cadascú des de la seva realitat i enriquint-nos unes a les altres amb les nostres diferències. La pràctica de relació política entre feministes és una de les eines per a consolidar la força transformadora de la lluita per a la llibertat de les dones en tots els àmbits de la vida social, econòmica i política. Una pràctica que ha esdevingut un dels trets més significatius i característics del Moviment Feminista a Catalunya.
Els objectius de la Xarxa Feminista són:
• Impulsar la relació política entre grups feministes i dones, lesbianes i trans de tot Catalunya i d’ arreu.
• Intercanviar experiències, propostes i pràctiques per a propiciar el coneixement dels diferents feminismes.
• Posar de manifest la diversitat d’orígens, interessos, opcions, trajectòries vitals i formes de pensar i treballar la transversalitat de les opressions que vivim sota el patriarcat.
• Donar força política i visibilitat a tot el que fem les dones, lesbianes i trans.

La Xarxa Feminista està formada per les sòcies i un grup dinamitzador que impulsa l’organització de l’Escola Feminista d’Estiu (EFE)  que se celebra des de l’any 2010 i les Jornades del moviment feminista que es fan cada 10 anys (1996, 2006 i 2016). 
I US CONVIDEM 
A ENDINSAR-VOS A L'EXPOSICIÓ de l'Andrea Btoy
Andrea Michaelsson, àlies Btoy, és una artista urbana de Barcelona formada a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Barcelona. L’any 2002, fruit d’experimentar amb tècniques plàstiques de caràcter lliure i improvisat (aerosol, pintura plàstica, etc.)
amb el suport de les parets del carrer, es comença a dedicar com a artista. Des d’aleshores, ha pintat murals pels carrers de Barcelona i ha exposat la seva obra en diferents ciutats com París, Londres o Jakarta, en festivals com The Cans Festival, on va col·laborar amb l’artista Banksy, i al museu de Bundeskunsthalle, de Bonn, i a la Tour 13 de París.

divendres, 3 de gener del 2020

APUNTEU A L'AGENDA el 24/01/2020 a les 19:00h Lloc: Sala de Lectura "Maria Mercè Marçal" Centre Cívic Balàfia PRESENTACIÓ DEL LLIBRE


Del 24/01/2020 al 24/01/2020
Hora: 19:00
Lloc: Sala de Lectura "Maraia Mercè Marçal" Centre Cívic Balàfia

Un recull de fets històrics, anècdotes i curiositats de l’horta lleidatana. L’autor presenta aquest recull ordenat cronològicament però no hi ha la intenció de fer un llibre d’història convencional sinó una aproximació propera a la realitat, les vivències i les tradicions que atresora aquest espai agrari i natural que és un gran desconegut de Lleida. Personatges històrics com l’emperador romà Juli Cèsar, el comte Ramon Berenguer IV, Pere I, Pere Cavassèquia, Miquela Sassala, Jaume I, Felip V, Carles V, el marquès de Blondel, les pageses Mercè Rovira i Joana Marquès o la castellera Helena Llagostera, formen part del relat vital de l’Horta de Lleida. Perquè l’Horta té aquesta oportunitat de mostrar com ha sigut de decisiva en molts moments històrics i com d’importants han estat les tradicions de pagès al llarg de la nostra història. 
Així doncs, el llibre mostra aquest llegat “agrocultural”.
US ESPEREM!!

dijous, 2 de gener del 2020

REIS DE L’ORIENT A BALÀFIA, Diumenge 5 de gener a les 20:00 h. Repartiran les joguines

PRIMER
ELS REIS DE L’ORIENT DE BALÀFIA,
VISITARAN LES 3 RESIDENCIES DEL BARRI 

ON PADRINES I PADRINS

GAUDIRAN DELS SEUS REGALS

ses Majestats repartiran les joguines dels infants a la 
Sala Victoria dels Angels del Centre Cívic
de Balàfia el
Diumenge 5 de gener 20:00 h.