diumenge, 11 de febrer del 2018

DOLORS PIERA LLOBERA:mestra, política, feminista i exiliada

La trajectòria de Dolors Piera Llobera i els valors que va defensar: l’escola nova, la renovació pedagògica i els valors democràtics, feministes i humanistes
finalment tindran un reconeixement a la ciutat on va cursar els seus estudis de magisteri, com a professora hi va tenir a la Pepita Uriz. A Lleida hi va viure els anys joves.
Dijous 15 de febrer a les 17,30h
 l’Alcalde farà la inauguració de la Plaça Dolors Piera 
a Balàfia
Les historiadores  Cèlia Cañellas i Rosa Toran
ens acosten a la trajectòria de Dolors Piera Llobera 
i els valors que va defensar: l'escola nova, la renovació pedagògica i els valors democràtics, feministes i humanistes.
Dolors Piera Llobera, Puigverd d’Agramunt, 21 de juliol de 1910 – Santiago de Xile, 20 de gener de 2002. Neix en una família de tradició republicana. L’avi matern, Pau Llobera, va ser milicià voluntari durant la Primera República i un dels fundadors del Centre Republicà de Puigverd d’Agramunt. El pare, mestre progressista, estava amatent a les orientacions de la pedagogia renovadora i preocupat per les condicions de vida i les necessitats de les famílies dels seus alumnes. Dolors va passar bona part de la primera infantesa en una aula, suplint, fins i tot si calia, al seu pare.
 Estudia a l’Escola Normal de Lleida entre els anys 1924 i 1928.
 Nosaltres ja ens vam fer ressò d’aquesta dona notable a l’any 2014, 
on demanaven a la comissió de nomenament de carrers i al Sr. Alcalde 
honrar la memòria d'aquesta mestra de la República
i recuperar la memòria històrica 
El Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones de la UdL va néixer el març de 2006 gràcies a la signatura del conveni entre el Seminari Interdisciplinari d’Estudis de la Dona (SIED) i la Universitat de Lleida (UdL) per a l’ús del fons bibliogràfic i documental del Centre d’Estudis i Documentació de les Dones (CEDD) del SIED, per a la realització de programes d’estudi i de recerca sobre temes relatius a les dones, per a la difusió i el desenvolupament científics, i per a l’intercanvi d’informació i formació universitàries en matèria de gènere. En la clàusula cinquena del conveni, ambdues institucions es van comprometre a la creació d’una estructura universitària que assumís la tasca duta a terme pel SIED des del 1991.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada