divendres, 10 de febrer del 2017

Demà, 11 de febrer, Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

Josefina Castellví Piulachs
oceanògrafa catalana, especialista en microbiologia marina
"passió per la vida i la vocació "
La ciència i la igualtat de gènere són vitals per realitzar els Objectius de Desenvolupament Sostenible, inclosos en l'Agenda 2030. En els últims 15 anys, la comunitat internacional ha fet un gran esforç inspirant i promovent la participació de les dones i les nenes a la ciència. Desafortunadament, elles segueixen enfrontant-se a barreres que els impedeixen participar plenament en aquesta disciplina. D'acord amb un estudi realitzat a 14 països, la probabilitat de que les estudiants acabin una llicenciatura, un mestratge i un doctorat en alguna matèria relacionada amb la ciència és del 18%, 8% i 2%, respectivament, mentre que la probabilitat per els estudiants masculins és del 37%, 18% i 6%. La ONU proclama l'11 de febrer Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència.
         National Geographic s'afegeix a la celebració i ens recorda                    10 invents creats per dones
Si els voleu conèixer i a elles també, cliqueu damunt 

d'Hedy Lamarr

per sempre més lligada a la WiFi
Aquesta dona sueca, amb una capacitat intel.lectual extraordinària, admirada pels nostres avis, a més a més de ser una diva del cinema va ser una enginyera genial,  va desenvolupar una tècnica de commutació de freqüència al 1940 que ha estat cabdal per la creació de la tecnologia WiFi i Bluetooth.
EN PODRIEM NOMBRAR MOLTES MÉS
En una època en què la major part dels reptes que se’ns presenten (crisi energètica, crisi mediambiental, crisi alimentària, reptes en medicina i en qualitat de vida …) depenen de la Ciència i la Tecnologia, no ens podem permetre prescindir del talent de la meitat de la població.
Margarita Salas
 és bioquímica 

Aquesta científica ha "transformat" un virus en una máquina de fer diners. Va ser alumna de Severo Ochoa, premi Nobel 1959. Va descobrir l'ADN polimerasa, una proteïna que participa en la amplificació dels gens del virus bacteriófago phi 29. Aquest enzim fou patentat i ha donat per "royalties" 4 milions d'euros al CSIC. Demostra amb això que la ciència si que pot donar beneficis econòmics també.

I A CASA NOSTRA

ANNA VEIGA

Les investigadores Pilar Bayer, Isabel Cacho i Carme Jordi de la UB són algunes de les participants en l’exposició «16 científiques catalanes», una mostra  que té com a objectiu apropar la figura de les científiques a la societat i trencar determinats tòpics, com ara que els professionals que es dediquen a la recerca solen ser majoritàriament homes. La mostra, que es basa en el perfil de 16 científiques que treballen en universitats, centres de recerca i empreses a Catalunya, l’ha organitzat l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) mitjançant un ajut del Departament d’Innovació, Universitat i Empresa de la Generalitat de Catalunya.
Segons Mercè Piqueras, presidenta de l’ACCC i coordinadora de l’exposició, «si bé la presència de la dona continua sent minoritària en alguns àmbits de la recerca, el nombre d’investigadores ha anat augmentant en les últimes dècades. Però aquesta major presència en els laboratoris no sol reflectir-se en la percepció pública de la ciència».  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada