Hedy Lamarr
(1914-2000)
Actriu i enginyera, va inventar un sistema de modulació de senyals redioelèctrics, refractari a les interferències. Avui en dia és fa servir a les connexions bluetooth, als telèfons mòbils i a les xarxes de wi-fi. Al 1942 va patentar un sistema de comunicació secreta que és va fer servir en la guerra del Vietnam i en la crisi dels míssils de Cuba.
Isabel de Portugal Trabal i Tallada
(1924-2014)
Primera Doctora en Enginyeria Industrial de l'estat espanyol i primera de la seva promoció i primera enginyera industrial catalana. Afirmava:"m'agrada més treballar que figurar, cosa que suposo que és una actitud molt d'enginyeria". El seu pare li va posar el nom perquè és una de les poques santes nascudes a Barcelona. Va treballar en la maquinària per fabricar paper, cartró i cel.lulosa. Apostava pel treball dur i eficient.
Elisa Leonida Zamfirescu
(1887-1973)
Primera dona enginyera del món, va trencar amb tots els estereotips típics de principis de SXX. Com que no la van deixar matricular a Bucarest, va traslladar-se a Berlín però tampoc ho va tenir fàcil, l'època no era favorable per què les dones estudiessin. El degà de la facultat va definir el perfil de les dones del moment amb: església, infants i cuina, en alemany les "tres k":kirche, kinder, küche i un dels professors en veure-la a la classe li va cridar: la cuina és el lloc de les dones, no la politècnica.
Àngela Ruiz Robles
(1895-1975)
Mestra molt activa, va idear el primer llibre electrònic per facilitar l'aprenentatge amb el mínim esforç físic i intel.lectual. Tenia la convicció que s'havia de transformar l'educació tradicional cap a una de més interactiva i raonada, que calia fer més atractiu l'aprenentatge i adaptar l'ensenyament al nivell de cada estudiant.
Pilar Careaga Basabe
(1908-1993)
Primera enginyera industrial de l'estat espanyol, alcaldessa de Bilbao i la primera dona que va conduir una locomotora de vapor. Una intrépida representant de la societat vasca més conservadora i espanyolista. Amb la república, 1931, va despuntar en política i va desenvolupar una activitat intensa durant la guerra civil. Pionera en la història de la visibilitat de les dones en la enginyeria.
Josefina Castellví i
Piulachs
(1935)
Biòloga i oceanògrafa de prestigi internacional, s’ha dedicat a la investigació científica amb passió i esperit d’aventura, però també amb rigor i paciència. El seu interès per la ciència que estudia els oceans l’ha portat a viure a l’Antàrtida, on ha tingut experiències que han deixat una sàvia empremta en el seu caràcter. Ha contemplat la blancor del silenci, els matisos del gel, el moviment rítmic de les foques i pingüins, el creixement de les algues i el plàncton... i potser, precisament de tot això, prové la calidesa i serenor que transmet la seva personalitat de manera involuntària.