divendres, 3 d’octubre del 2014

Comença la tardor, portarà el canvi d'hora, dos eclipsis i tres pluges de meteors

http://sostenibilitat.paeria.cat/espais-naturals/els-aiguamolls-de-rufea

Comença la tardor

La tardor va arribar a les 04.29 hores (hora peninsular) d'aquest dimarts i durarà 89 dies i 20 hores. L'estació acabarà el 21 de desembre amb l'arribada de l' hivern, segons l'Institut Geogràfic Nacional. Així, la tardor ha començat alhora a l'hemisferi nord, al mateix temps en què comença la primavera a l'hemisferi sud. L'inici astronòmic de les estacions ve donat, per conveni, com l'instant en què la Terra passa per una determinada posició de la seva òrbita al voltant del Sol.
Aquesta posició, en el cas de la tardor, és des de la qual el centre del Sol vist des de la Terra creua l'equador celeste en el seu moviment aparent cap al sud. El dia en què això succeeix, la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen, i per això, a aquesta circumstància també se l'anomena equinocci de tardor. En aquest instant a l'hemisferi sud s'inicia la primavera.
Canvi d'hora, el 26 d'octubre
Entre les característiques peculiars de la tardor està el canvi d'hora, que en aquesta ocasió serà efectiu el 26 d'octubre, recuperant així l'horari d'hivern. Aquesta estació és l'època de l'any en què la longitud del dia s'escurça més ràpid, ja que en la latitud de la Península, el Sol surt als matins, més d'un minut més tard que el dia anterior i a la tarda s'escurça cada dia dos minuts abans, per la qual cosa el vespre és especialment apreciable. En definitiva, en aquests dies el temps en què el Sol està per sobre de l'horitzó es redueix en gairebé tres minuts cada dia.


Eclipsis
 Aquesta tardor viurà dos eclipsis que no seran visibles des d'Espanya. El 8 d'octubre es produirà un eclipsi total de Lluna que serà visible a Àsia, Austràlia, oceà Pacífic i Amèrica. Aquest eclipsi vindrà acompanyat d'un parcial de Sol, el 23 d'octubre, que serà visible a l'est d'Amèrica del Nord.
De la mateixa manera, la primera lluna plena d'aquesta estació es donarà el 8 d'octubre, donant-se les següents 29 o 30 dies després: 6 de novembre i 6 de desembre.

Pluges de meteors
A la tardor també es podrà gaudir de diverses pluges de meteors. La primera és la de les Dracónidas, que el seu màxim es dóna cap al 8 d'octubre. 
Un altre succés similar, també molt popular en aquesta època de l'any, és la pluges de Leónidas, que es dóna al voltant del 17 de novembre i que ocasionalment arriba a ser molt intensa. La més intensa sol ser la de les Gemínidas, el màxim ritme de les quals es dóna al voltant del 13 de desembre.
http://www.astroemporda.net/category/uncategorized/page/3/
Finalment, respecte a les agrupacions d'estels coneguts com a constel·lacions, al voltant de l'estel Polar es veuran al llarg de la nit Cigne, Casiopea, Óssa Menor i Girafa. Les constel·lacions eclípticques visibles en aquest període van de Capricorn a Virgo. Per sobre de la eclíptica destacaran Pegàs i Andrómeda; per sota, Balena i Orión, així com els estels Sirià i Proción.
http://sostenibilitat.paeria.cat/espais-naturals/el-cami-del-riu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada