diumenge, 11 de maig del 2014

Avui recordem : 'Isabel de Palència'

Una dona per portar l'obra de la República a la resta del món 
Beatriz Galindo, Isabel Oyarzábal :ISABEL DE PALÈNCIA 
La historiadora Matilde Eiroa publica 'Isabel de Palència', un assaig que recull la tasca de la primera ambaixadora de la història de l'estat espanyol i la segona de tot Europa.
 
Va ser periodista , actriu , inspectora de treball , va participar en l'Organització Internacional del Treball i en la Societat de Nacions i , finalment, va ser nomenada ambaixadora d'Espanya a Suècia i als països nòrdics, convertint-se en la primera ambaixadora de la història d'Espanya i en l'única de la II República . Es tracta d'Isabel Oyarzábal (de Palència) i el seu nom , malgrat aquest enorme currículum , va desaparèixer de la gran majoria dels llibres d'història . Ara, la historiadora Matilde Eiroa recupera la figura d'aquesta lluitadora pels drets de la dona en l'assaig biogràfic Isabel de Palència . Diplomàcia, periodisme i militància al servei de la República .
" La figura d'Isabel es va perdre per diversos motius . En primer lloc, perquè no va ser una política de primera línia com Clara Campoamor o Victoria Kent . En segon lloc , perquè la dictadura de Franco va durar 40 anys i la gent que va sortir a l'exili va ser eliminada de la història del país, a més a més, la democràcia tampoc ha fet prou per recuperar figures com la seva. I en tercer lloc , també ha influït un aspecte de gènere. Ja s'ha recuperat la figura de molts homes que van estar en aquesta segona fila política, però no de les dones . Aquest treball s'hauria d'haver realitzat en la dècada dels 80 " , assenyala a Públic la historiadora Matilde Eiroa , professora a la Universitat Carlos III .
http://www.publico.es/politica/517007/una-mujer-para-llevar-la-obra-de-la-republica-al-resto-del-mundo
La figura d'Isabel representa la maduració d'una burgesa gradualment compromesa que des dels seus orígens benestants conservadors i des del seu coneixement del món laboral va ser descobrint una societat de contrastos, injusta amb les dones i les i els treballadors i que es fomentava en la fam de la major part de la població. Així , el pensament d'Isabel va anar evolucionant cap a postulats cada vegada més feministes i socialistes portant-la a batallar per una legislació més justa per a les dones i pel dret de la dona a tenir accés al sistema educatiu i al món laboral en condicions d'igualtat amb la home .
 
 La historiadora Matilde Eiroa publica 'Isabel de Palència', un assaig que recull la tasca de la primera ambaixadora de la història d'Espanya i la segona de tot Europa.
 ALEJANDRO Torrus-Diari PÚBLIC  
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada